Categories
Random Stiri

Fiecare generație are oportuniștii ei, dragă Mirel Palada

Îmi scrie Mirel Palada, consilierul premierului, deghizat în simpaticul bloggerul Turambar. De fapt, ne scrie tuturor celor din „generația lui”, cei născuți în anii ’70 și ajunși la București în tulburii ani ’90, construind o carieră, o viață, o țară a cărei clasă de mijloc suntem, cei ce n-au plecat încă. Ne spune, în esență, că PSD sub Ponta s-a schimbat; că echipa lui Ponta e altfel, e din oameni la fel ca noi, nici mai buni, nici mai răi. Că Ponta însuși e din aceeași generație, la fel ca noi. Că el, Mirel, e același, de aceea s-a alăturat acestui PSD nou. De fapt, mesajul este despre Mirel, e justificarea lui. Așa cum nu vorbim de alegerea unei generații, ci de opțiunea fiecăruia dintre membrii ei.

Traiectoria mea și a colegului meu de generație, Mirel, s-a intersectat de câteva ori. Am terminat liceul câțiva ani mai târziu la un liceu din Ploiești și îmi amintesc de rivalitatea cu colegii câmpineni, pe plan județean, în contextul olimpiadelor. Am venit la București, la o facultate tehnică, mi-am descoperit pe drum pasiunea pentru domeniul social. Am lucrat mulți ani în domeniul cercetării sociale. Am lucrat și cu Mirel, direct. Sunt activ în on-line, ne contrăm, ne lăudăm, dialogăm. Sau am făcut-o până recent. Am avut cam aceleași opțiuni politice, până la un punct. Am avut cu siguranță alte opțiuni personale.

Mirel Paladă nu este oriunde în echipa lui Ponta. Este în echipa de campanie. Este acea parte care a luat deciziile de comunicare. Cei care ne-au spus că nu ești cu adevărat român dacă nu ești bărbat, etnic român și ortodox (oare ce s-a întâmplat cu ateul Turambar?); că nu ești om întreg dacă nu ai copii; că ai probleme cu capul dacă nu ești un orator bun. Echipa de campanie putea să cerceteze care sunt problemele și nevoile cetățenilor și să organizeze campania astfel încât să arate cum personalitatea și ideile candidatului vor răspunde acestora. A ales să afle care sunt temerile și prejudecățile cetățenilor și să manipuleze cinic ura pentru a-și denigra adversarul. Așa cum a ales să folosească bani europeni pentru mită electorală, ignorând orice regulă pentru ca 700 de lei să intre în contul fiecărui profesor exact înainte de alegeri; să riște viața cetățenilor pentru a inaugura o autostradă în ultima zi de campanie; să aloce sume generoase de bani și să doneze imobile și terenuri bisericii pentru a obține sprijinul explicit al preoților; să introducă „derogarea de 45 de zile de la lege” și să distribuie arbitrar bani din bugetul public primarilor, pentru a le obține sprijinul în campanie. Pe scurt, echipa Ponta din care face parte Mirel a ales cinicul dicton „scopul scuză mijloacele” și a încălcat valori, norme, legi, a ales minciuna fără scrupule. Toate acestea sunt opțiunile lor, nu ale unei generații.

Mirel s-a integrat în această echipă și alegerile ei. Nu doar că și-a pus priceperea profesională în acest mecanism, dar a făcut și alte opțiuni personale, de la prezența cvasi-permanentă în mașina de minciuni numită Antena3 până la transformarea criticului Turambar într-un mediocru instrument de propagandă. Este grăitor că l-a înviat pentru o zi doar pentru a transmite un mesaj bifat conștiincios în calendarul de campanie, în ultima zi a acesteia. Acestea sunt alegerile lui personale, nu ale unei generații.

Foarte probabil că oamenii din echipa Ponta (lasă că PSD e cu totul altceva decât echipa Ponta) sunt, în viața de zi cu zi, exact așa cum îi descrie Mirel, niște băieți (or fi și femei?) simpatici cu aceleași preocupări ca noi, aceeași viață de familie, aceleași dorințe. Probabil că își doresc ceva mai mult decât media putere, influență, bani. Dar mai ales sunt dispuși să aleagă orice scurtătură pentru a le obține. Scopul scuză mijloacele este alegerea lor personală și a conștiiței lor, presupunând că nu au scăpat deja de ea pe drum.

În fiecare generație s-a întâmplat la fel. Și în a lui Iliescu, și în a lui Năstase unii alegeau valori și principii, alții alegeau lipsa de scrupule, iar marea majoritate oscilau între ele. Conflictul nu este deloc între generații, așa cum subtil încearcă să ne spună „președintele care unește” și consilierul lui, ci între valori, între opțiuni și alegeri personale. Fiecare generație are oportuniștii ei. Victor Ponta este unul, Mirel Palada este altul. Ei nu reprezintă o generație întreagă, pentru că îi diferențiază alegerile personale. O astfel de alegere o vom face împreună, duminică, la vot. Eu unul rămân cu speranța că echipa Ponta va învăța și umilința –  valoare creștină, să nu uităm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *