Categories
random Stiri tu cu cine ai vota

Un ultim cuvânt de la ceilalți candidați

Orice candidat la președinție trebuie să prezinte 200.000 de semnături. Presupunând că nu le-a falsificat, e un fel de vot de încredere în alb. Apoi, fiecare candidat obține niște voturi – mai multe sau mai puține. Măcar acestor oameni, susținătorii și votanții, ar trebui să le spună două vorbe candidatul, după ce se anunță rezultatele. În timpul campaniei, eu am urmărit paginile oficiale ale tuturor candidaților, ba le-am citit și programele, le-am suportat și mesajele electorale. Și eu aștept un scurt cuvânt de rămas bun, înainte să le șterg site-ul din bookmarks și să le dau unlike la paginile de Facebook. Hai să vedem ce am primit.

Nu voi vorbi despre Victor Ponta și Klaus Iohannis, pentru că pe aceștia îi vedem pe toate televizoarele, pentru simplul motiv că au intrat în turul 2 și mai au două săptămâni de campanie. Vom reveni la ei după 16 noiembrie.

Tăriceanu poza profil

Pe locul trei a fost Cătălin Popescu-Tăriceanu, susținut prin vot de 508.572 de cetățeni. Tăriceanu a fost prompt în a le mulțumi și la fel de prompt în a face ceea ce aștepta toată lumea, adică să anunțe că-l susține pe Ponta. Pe baza voturilor respective, a sărit brusc pe prima poziție în lista scurtă a posibililor premieri, în eventualitatea că noul lui cel-mai-bun-prieten va fi ales președinte. Putem spune că Tăriceanu chiar a fost sincer când a mulțumit din suflet votanților. După aceea, și-a pus cravata roșie, și-a aranjat părul grizonant, a făcut o poză și și-a pus-o la profilul paginii oficiale, pregătindu-se de o pauză. În fond, de aici e treaba lui Ponta.

udrea_multumesc

A patra în preferințele cetățenilor, cu 493.376 de voturi, a fost Elena Udrea. Singura candidată mai bună decât țelina, după cum ne spunea un clip oficial în ultimele zile de campanie, și-a gratulat susținătorii cu un zâmbet și un autograf, precum vedetele. Apoi s-a așezat cuminte, așteptând să fie un pic curtată. Cum Iohannis nu s-a simțit, ba dimpotrivă, a zis că nu negociază, a sărit și Udrea să anunțe că nu are nimic de dat. Poate un pic lui Ponta, dacă cere. La ora la care scriu aceste rânduri, încă mai așteaptă, dar cu demnitate. E bună și la negocieri.

macovei al treilea pol

Mult mai hotărâtă s-a arătat candidata de pe locul 5, Monica Macovei. Imediat după închiderea urnelor a anunțat că s-a născut al treilea pol în România. Se bazează desigur pe cele 421.648 de voturi pe care le-a primit, cetățeni împreună cu care dorește să înființeze un nou partid. Lucrurile par a fi destul de avansate, și Macovei promite că va anunța numele formațiunii și va începe demersurile înainte de finalul săptămânii. Între timp, candidata nu negociază nici ea nimic, dar așteaptă de la cei de pe primele două locuri să garanteze independența justiției. Sigur că amândoi au garantat-o deja în programe, dar cine mai stă să citească? Altfel, sunt convins că încă un partid conservator era exact ce ne trebuia pe scena politică.

dan diaconescu interesul

Pe locul șase, cu 382.286 voturi, domnu’ Dan Diaconescu, se afla în seara alegerilor în studioul Antena 3, unde cu vizibilă satisfacție se lăsa rugat de cel de pe primul loc, Ponta, și un grub de slujnaliști de-ai lui (Gâdea, Grecu, Ursu, Savaliuc) să spună că „îi dă voturile”. Prudent cum îl știm, domnu’ Dan nu a zis nici da, nici nu, lăsând loc de negociere cu toate părțile. Este și mesajul pe care l-a transmis susținătorilor: trebuie să votăm și în turul 2, este în interesul nostru. Încă nu le-a spus cu cine. Anticipez că va mai negocia o vreme, apoi va afla care e interesul lui personal și îl va transmite într-o formă frumoasă și celor ce l-au votat.

Vadim Bombonită Cronică

Doar al șaptelea – unde sunt vremurile de glorie de altă dată? – a sosit veșnicul, unicul, marele tribun al României Mari, Corneliu Vadim Tudor. Doar 349.416 cetățeni au mai votat cu cel ce în 2000 intra în turul doi și care acum, iată, nu mai are niciun fel de coledgi, căci a pierdut și la Senat și la Parlamentul European și, iată, la prezidențiale. În ziua alegerilor, în stilul binecunoscut, Vadim identifica fără greș conspirațiile împotriva sa și, conform spuselor proprii, „dădea de pământ cu mafia electorală a PSD”, diagnosticând fără reținere „bombonita cronică” de care suferă Ponta. Doar două zile mai târziu, același Vadim descoperea că arestarea lui Hrebenciuc este o rușine și arestările trebuie să înceteze, motiv pentru care semnează un pact cu Oprea, membru identificat al tripletei infracționale, și își anunță sprijinul pentru numita mafie. Lung drumul de la împușcarea mafiei pe stadioane cu mitraliera, cum ne promitea același Vadim în 2000.

kelemen joi

Consolarea lui Vadim ar putea fi că a luat mai multe voturi decât Kelemen Hunor, candidatul UDMR, pe care îl găsim abia pe locul nouă, cu 329.727 de voturi, luate aproape exclusiv din secuime. S-ar zice că nici măcar toți maghiarii nu au fost convinși de candidații „lor”. Văzând rezultatele slabe, Kelemen nu a găsit de cuviință să spună ceva susținătorilor paginii în română, ci a vorbit doar celor de pe pagina în maghiară, dar n-am înțeles nimic (mint, mi-a tradus google, niște vorbe goale oricum). Trebuie să recunoaștem că UDMR în general și Kelemen în particular se află într-o poziție neplăcută. Sunt aliați la guvernare cu PSD, care însă a făcut o mizerabilă campanie negativă bazată pe temeri naționaliste scoase de la naftalina anilor ’90. Ar vrea să rămână la guvernare, dar li se arată pisica Tăriceanu (ați observat că încă nu au desemnat ministru la Cultură, după luni bune de la demisia lui Kelemen?). În fine, când să găsească în susținerea la alegeri o cale de împăcare, Ponta îl scoate din căciulă pe Vadim. Acum Kelemen trage de timp și ne spune ca în cântec: ne vedem joi.

melescanu ponta

De la locul 10, unde îl găsim pe Teodor Meleșcanu, intrăm în zona gri a celor ce au luat mai puține voturi decât numărul de semnături inițiale. Pentru Meleșcanu s-au pronunțat 104.131 de persoane, de unde se vede că stocul de agenți, securiști, rezerviști și alți epoleți nu e chiar așa de mare, sau poate au avut alte ordine pe unitate. Meleșcanu nu a găsit de cuviință să transmită public un mesaj către susținători, ceea ce nu surprinde: ei nu își transmit mesaje public, ci doar pe căi securizate. Totuși, unii strategi social-democrați s-au gândit că poate foștii ofițeri nu sunt chiar cei mai intuitivi oameni și au nevoie de un mesaj mai direct, așa că i-au construit rapid o poză din care rezultă clar pe cine susține Meleșcanu în turul doi. Interesant e că poza este de o calitate la fel de proastă ca toate materialele de campanie ale lui Meleșcanu. Oamenii ăștia țin la detalii.

tamagotast

Pe poziția 11 îl găsim pe al doilea candidat maghiar, Szilagyi Zsolt (sper că așa se scrie), pentru care au votat doar 53.146 de oameni, semn că proporția celor duși cu pluta între etnicii maghiari e cam la fel de mare ca între etnicii români. Pe de altă parte, dintre toți candidații, Szilagyi e singurul care atunci când vede o înfrângere o tratează cu sinceritate și seriozitate ca pe o înfrângere, și nu încearcă să o prezinte ca pe o victorie de etapă. Așadar, după ce a mulțumit alegătorilor pe limba lor, i-a îndemnat să-l susțină pe Iohannis în turul doi (prilej de nou delir naționalist în tabăra Ponta) și și-a anunțat bilingv demisia din fruntea partidului.

funar multumiri

Reprezentantul Dacilor în alegeri, Gheorghe Funar, a convins 45.405 de cetățeni că poate există un sâmbure de adevăr atunci când spune că Dacii sunt izvorul tuturor civilizațiilor, iar el, „haiducul științific” este alesul. S-a clasat astfel pe locul 11. Prea puțin pentru a câștiga alegerile, dar uriaș față de cei 700 de admiratori ai paginii de Facebook, singurul vehicul de comunicare directă folosit de candiat în campanie. Pe durata campaniei, Funar s-a remarcat prin stilul epistolar, scriind cel puțin o misivă pe zi, fie către public, fie către diverse autorități. După alegeri, s-a adresat desigur BEC, CCR și oricui a mai dorit să-l asculte, sesizând frauda, dar și-a găsit și timp să le mulțumească celor ce l-au votat. Aproape că îmi pare rău că nu l-am votat.

branza arata bine

Nu pot să mă abțin de la școlărescul joc de cuvinte ce mare brânză a făcut William Brânză? Iată că nu a fost pe ultimul loc, ci s-a clasat pe 12, cu 43.a94 de voturi. Dintre acestea, a avut 237 chiar în orașul de baștină, Câmpina, și un pic peste 2.000 în tot județul Prahova, unde are diverse afaceri, inclusiv o televiziune. Dar majoritatea susținătorilor au fost din afara țării, cu precădere din sudul Italiei. Brânză se laudă că ar fi fost pe primul loc în Catania, dar până nu văd date oficiale nu îl cred. Desigur că el consideră că a avut un succes. Așa că și la terminarea alegerilor a făcut exact același lucru ca în campanie: a adăugat o poză în care el arată bine, în sensul ăla italienesc de bărbat fatal, bine făcut, puternic, neînfricat, aparent o mașină, dar cu o privire care lasă să se înțeleagă că înăuntru este un suflet tandru ce se așteaptă descoperit. Evident, au curs like-urile. Cred că Brânză are o colecție impresionantă de poze din astea.

Ne apropiem de finalul listei. Pe locul 13, cu doar 28.805 voturi, îl găsim pe candidatul socialiștilor, Constantin Rotaru. Se vede treaba că adevăratele idei socialiste nu prea mai prind la masele de oameni ai muncii de la orașe și sate. Dar să nu disperăm: Alternativa Socialistă consideră că a fost un rezultat bun, „date fiind condițiile” și ne anunță că în curând va posta și un film cu candidatul, care să ne spună părerea lui. Serios, Rotaru, cu multele sale voturi, este prea ocupat să vorbească direct cetățenilor, în aceste trei zile de la alegeri. Sunt convins că masele de alegători așteaptă cu înfrigurare mesajul video.

amaritei

Pe ultimul loc, cu 7.895 de voturi, s-a clasat Mirel Mircea Amariței, reprezentantul partidului ProDemo. Rămâne un mister de ce a candidat Amariței sau cum de a reușit să strângă semnături pentru partid și pentru candidatură. Mă rog, foarte probabil că nu a reușit, ci le-a falsificat, dar nu avem dovezi. Este un bun exemplu că barierele administrative nu țin deoparte decât pe cei cu intenții curate; cei dispuși să fenteze regulile le vor depăși oricum. Comunicarea directă a lui Amariței a strălucit prin absență. Pe lângă un site neterminat, a avut și o pagină de Facebook, pe care ne-a spus, pe 23 octombrie, că este „ fiu al Moldovei şi al Daciei străbune, urmaş al lui Decebal şi al lui Ştefan Voievod” și face un legământ etc. etc., apoi ne-a lăsat să gândim la vorbele lui până în ziua alegerilor, pe 2 noiembrie, când a postat un fel de comentariu la Republica lui Platon copiat de pe site-urile de referate. Nu a considerat necesar să transmită un mesaj votanților după alegeri. Dar chiar așa, care votanți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *