Categories
Stiri

Câte necazuri îți poate aduce un amărât de plagiat!

Ponta-care-copiază

Victor Ponta și-a plagiat lucrarea de doctorat. Lucrul acesta a ajuns în presă. N-a fost mare problemă pentru un premier ambițios: vreo două comisii schimbate abuziv, câteva minciuni spuse cu zâmbetul pe buze, repetate de media prietenă până devin adevăr, acoperirea unei decizii academice cu una administrativă și gata. Banalități, doar nu o să se împiedice cariera viitorului președinte de mici probleme etice. Însă Ponta, ca orice adevărat mare om de stat, are și alte calități: ambiție, ranchiună, nervi, răzbunare, toate îi sunt la îndemână. Aici încep problemele.

Povestea despre plagiat a fost publicată prima dată în revista Nature de un jurnalist despre care echipa Ponta a constatat că s-ar cunoaște cu fostul ministru al educației, Funeriu. Savanții guvernamentali au ignorat vechea zicală „corelația nu înseamnă cazualitate” și au dedus că Funeriu e de vină pentru izbucnirea scandalului. Varianta că plagiatul în sine ar fi problema nu au luat-o în calcul, am stabilit deja că premierul – și prin slugarnică extindere și savanții guvernamentali – nu se împiedică în mici probleme de etică.

Funeriu e de vină, deci Funeriu trebuie pedepsit. Corpul de control a fost trimis la Ministerul Educației să găsească dovezile vinii lui Funeriu. În paradigma guvernamentală este firesc ca dușmanul marelui om să fie musai vinovat și de alte grave păcate. Astfel au descoperit că ar fi o problemă cu nișe licențe Microsoft care ar fi fost achiziționate ilegal de minister în perioada Funeriu. Victorie! Fiind buni profesioniști, savanții guvernamentali nu s-au gândit că ar mai putea fi și detalii istorice ale cazului, așa că l-au trimis la DNA.

DNA, în ciuda faptului că este un instrument de poliție politică în slujba dictatorului Băsescu, a investigat riguros cazul și a descoperit că rădăcinile ilegalităților s-ar afla tocmai pe la începutul anului 2000, în plină guvernare Năstase, că sunt implicați vreo 9 miniștri de la toate partidele, inclusiv eminența gri-șobolan a educației pesediste, Andronescu, că sunt și alte cazuri legate de acesta (vezi softul educațional), ba chiar a mai apărut și un martor care să pomenească numele tânărului șef de cabinet al premierului-infractor-mentor-vânător-deținut-politic-vedetă-media-blogger. Exact, vorbim de Ponta și Năstase. Curat poliție politică.

Să notăm în treacăt că atunci când a început scandalul plagiatului, moda căutării prin doctorate a început-o chiar echipa de zgomote din apropierea USL, prin intermediul agentului Ciuvică, în încercarea de a compromite imaginea Codruței Kovesi, acum șefă a DNA. Ironică e viața.

Probabil că minți mai savante ca ale mele ar extrage nenumărate învățăminte tactice și strategice din această poveste. Dar eu întreb: păi nu era mai simplu să se abțină de la plagiat? Aviz amatorilor.

Notă: Poza care stă la baza MeMe-ului plutește pe net. Am mai folosit-o și noi, că prea e bine prins momentul. Între timp, am aflat că autorul este jurnalistul Cristian Andrei, de la gandul.info. Măcar pentru poza asta merită un like la pagina de Facebook, dar textele sunt și ele bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *