Categories
Stiri

Presa rusă: bucureștenii și Elena Udrea protestează pentru autonomia Transcarpatiei

Screen shot KP 2014-09-30 at 4.11.20 PM

Dacă v-ați săturat deja de campania pentru prezidențiale (care, culmea, nici n-a început oficial) cu pseudo-dezbaterile ei, poate vreți să aflați cum se vede aceasta pe la alții. Iată un titlu din ziarul Komsomolskaya Pravda ilustrat cu o fotografie de la un eveniment al Partidului Mișcarea Populară (traducere mot-a-mot): „În Ungaria și în România se cere autonomia Transcarpatiei”. În descrierea pozei jurnaliștii KP spun că este vorba despre un marș organizat în fața Parlamentului României și că fotografia este pusă la dispoziție de echipa candidatei la președinția României, Elena Udrea.

Articolul începe cu o referire la cea mai recentă vizită a lui Victor Orban cu ocazia deschiderii anului universitar la Institutul Rakoczi Ferenc din Transcarpatia și explică modul în care Ungaria sprijină și promovează ideea federalizării Ucrainei și acordării autonomiei regiunii Transcarpatia, regiune locuită de mulți etnici maghiari și români. Urmează o analiză detaliată a discursului premierului ungar cu trimiteri constante la intențiile Ungariei de a-i apăra pe maghiarii de pretudindeni, de a susține autonomia maghiarilor din Transcarpatia. După ce autoarea amintește de deloc întâmplătoarea întrerupere pe perioadă nelimitată a livrărilor de gaze din Ungaria către Ucraina, urmează și un paragraf dedicat României. Mai exact marșului de la București, despre care eu nu am citit/văzut nimic. Traducerea integrală a paragrafului:

Autonomia Transcarpatiei a fost cerută și la București. Peste 1500 de persoane, inclusiv candidata la președinție Elena Udrea, au protesat în fața Parlamentului. O petiție pentru sprijinirea acordării autonomiei Transcarpatiei și a încetării războiului civil în Ucraina a fost transmisă deputaților.

În majoritatea comentariilor cititorii KP se întreabă de ce UE nu anunță sancțiuni împotriva Ungariei, iar unii laudă Ungaria pentru că-și iau ce-i a lor și așteaptă ca România și Polonia să facă la fel.

Nu știu cât timp îi va lua acestei informații să ajungă (dacă va ajunge știre în media românească) în scurtele calupuri de știri externe pe care le dă atât de rar presa de noi, dar e bine să știm cam cum suntem văzuți și mai la est, mai ales în contextul actual din estul Ucrainei.

 Notă: Komsomolskaya Pravda (Комсомольская правда în rusă care în traducere înseamnă Adevărul Komsomolist) este un ziar rusesc care rezistă de la începuturile URSS și este în prezent unul dintre cele mai citite cotidiane din Federația Rusă și spațiul post-sovietic, având ediții regionale în Ucraina, Republica Moldova și alte câteva republici post-sovietice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *