Categories
Random Stiri

Primăria Capitalei și corupția

În luna iunie, Mădălin Dumitru, Directorul Direcției Infrastructură din Primăria Capitalei, a fost reținut de DNA. El este acuzat de fals in declarații, efectuarea de acte de comerț incompatibile cu funcția deținută, participare la delapidare în formă continuată, luare de mită, abuz in serviciu și trafic de influență. Prin vorbe simple, Dumitru cerea comisioane de la firme private la acordarea lucrărilor publice de care era responsabil.

În iulie, Andrei Creci și Catia Fălan, șef serviciu în cadrul Direcției Juridice a Primăriei Capitalei au fost puși sub control judiciar, fiind acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Măsura ce control judiciar vine după ce DNA a constatat că cei doi au întocmit acte false, pe care le-au transmis procurorilor după ce au fost semnate de primarul Oprescu, cu scopul de a acoperi faptele anterioare. Fapta de care sunt acuzați cei doi este restituirea ilegală a unui teren în zona Herăstrău.

Tot în iulie, DNA a început cercetările penale în cazul rețelei de fibră optică NetCity, în urma unui plângeri a Asociației Națională a Internet Service Providerilor. În acest dosar, procurorii analizează faptele, fără a fi pus sub acuzare vreo persoană. Încă.

La începutul lunii septembrie, a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu la achiziţionarea de cărţi supraevaluate Florinel Rotaru, fost (până în aprilie, când a început ancheta) director al Bibliotecii Metropolitane București, instituție aflată în subordinea Primăriei. În același dosar de „fraudă cu cărți rare” este implicată și Irina Bologa, șefa Serviciului Cultură din cadrul Direcției Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Capitalei.

Astăzi, la jumătatea lui septembrie, a fost plasat în arest la domiciliu fostul director general al RATB (până în octombrie 2012), Viorel Popescu. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave și de conflict de interese. El a angajat o firmă privată cu care avea și alte legături contractuale, personale, să recupereze unele creanțe ale Regiei, prejudiciind RATB în acest proces.

Ar mai trebui adăugat că de la finalul anului trecut, DNA anchetează o fraudă care poate să ajungă la 10 milioane de euro în cadrul Clubului Sportiv Municipal București, aflat tot în subordine primăriei. Este vorba de cinci dosare care analizează acuzații de cheltuieli nejustificate. Spre exemplu, 1,2 milioane de euro ar fi fost cheltuite doar pe turnee fictive de șah. Sau că pe numele primarului sunt mai multe plângeri penale legate de demolări ilegale pentru diverse lucrări publice. Că o anchetă jurnalistică arată cum banii orașului au fost folosiți într-o schemă imobiliară care are în centrul sediul închiriat al Primăriei. Sau că majoritatea refăcută în Consiliul General, după intrarea în vigoare a ordonanței traseiștilor, a ales ca viceprimar un consilier condamnat definitiv ca irevocabil și care nu mai are voie să ocupe funcții publice timp de trei ani (toți consilierii au fost amendați de ANI pentru că nu l-au demis, iar pasul următor este sesizarea penală).

Poate că toate acestea sunt doar coincidențe. S-a întâmplat ca într-o perioadă scurtă să iasă la iveală atâtea probleme. Poate oamenii sunt nevinovați și sunt excese ale procurorilor. Sau poate sunt vinovați și, deși nu este nicio legătură aparentă între ele, luate împreună spun ceva despre instituție: la Primăria Capitalei se fură. Când atâția funcționari publici de conducere dintr-o instituție sunt implicați în fapte de corupția, vorbim deja de atmosfera din instituția respectivă. Chemat ca martor într-unul din dosarele de mai sus, primarul Oprescu a spus la ieșirea de la DNA că „e o modă” a chemării primarilor la parchet, care va trece. Poate că primarul va rămâne singurul onest după ce toți subalternii săi vor trece prin fața instanțelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *