Categories
random Stiri

Victoria independenților în politică

Niște țărani

Primele efecte ale ordonanței traseiștilor sunt mai puțin așteptate: s-au înmulțit independenții. Primii care și-au părăsit partidul au fost, previzibil, mercenarii lu’ domnu’ Dan, adică cei din PPDD, începând cu Iași și București. Au început plecările și din PDL și PNL. Am văzut știri din București, Gorj, Bistrița, Tulcea, probabil că sunt și alții despre care presa nu a aflat încă. Dar au plecat și din PSD la UNPR, la Ilfov sau la Vâlcea. Majoritatea celor plecați au în comun un lucru: nu s-au grăbit deloc să se înscrie în alt partid, ci s-au anunțat independenți. Ironic, ordonanța lui Dragnea înseamnă victoria independenților în politică, așa cum cerea cei ce făceau diverse lucruri pe vot astă primăvară.

Aceste mișcări sunt surprinzătoare pentru că ne așteptam la o migrație către PSD și sateliții săi. Privite la rece, lucrurile nu sunt chiar așa de mirare. Vorbim mai ales de consilieri locali și județeni, adică cei legați fără putință de scăpare de partid. Spre deosebire de primari sau președinți de consiliu județean, care își pierd mandatul doar dacă demisionează din partid, consilierii rămân fără funcție și dacă sunt excluși din partidul pe listele căruia au fost aleși. Acesta era de fapt mijlocul prin care liderii de partid își controlau consilierii: cum mișca unul în front și vota altfel decât îi cerea partidul, cum era exclus și automat pierdea funcția.

Din această perspectivă, pare rațional ca aceiași consilieri să nu se grăbească să își schimbe „jupânul”. Postura de independenți este mult mai atractivă, pentru că pot negocia fiecare vot în parte fără teama că își pierd postul. Sigur că există reversul medaliei, s-ar putea să nu mai prindă un loc eligibil la alegerile următoare. Însă până la alegeri au timp să negocieze inclusiv prezența pe lista unui partid – a oricărui partid, iar între timp își transformă mandatul într-o activitate lucrativă. S-ar putea că pentru baronii locali cei doritori de majorități obediente să înceapă o mare durere de cap: în loc de negocierea cu un singur lider de filială locală, vor avea de discutat cu fiecare independent în parte.

Nu în ultimul rând, acest prim efect ne arată că reglementările anti-migrație nu rezolvă deloc problema democrației locale, ba dimpotrivă, o complică foarte tare. Să zicem că un consilier local ar dori să se facă vocea comunității sau să devină cel care anunță ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Acest lucru îl poate lesne duce într-o poziție împotriva partidului, din care va fi rapid exclus, pierzând postul de consilier. Poate că e timpul pentru societatea civilă să înțeleagă că astfel de prevederi nu fac decât să protejeze cercul închis al politicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *