Categories
Stiri

Ponta, taxele și comisarul

Comisia Europeană, versiunea 6

Scriam acum două zile că nominalizarea Corinei Crețu pe poziția de comisar pentru politici regionale, un portofoliu important și relevant pentru România, ar însemna un punct important pentru Ponta într-un domeniu – afaceri externe – în care până acum s-a remarcat doar prin plimbări prin China și alte dictaturi asiatice fără rezultate concrete. La acel moment, afacerea părea încheiată, premierul anunța cu un zâmbet larg marea reușită și arunca săgeți către tabăra președintelui, spunând că a reușit să-i țină departe de negociere și să obțină un rezultat bun. Se pregătea deci să își asume integral meritul.

În cursul zilei de ieri, prin canalul media de casă, Ponta afișa aceeași siguranță: „am obținut un portofoliu important”, spunea el fără urmă de dubiu, în timp ce adăuga niște glumițe ieftine despre contracandidații politici. Ieri, spre seară, a apărut în spațiul public, via Euractiv.com, o schemă intermediară, atribuită lui Juncker și datată 2 septembrie, în care România primea portofoliul mult mai puțin interesant al Ajutorului Umanitar și nici măcar numele comisarului nu era clar. Doar la Belgia mai vedem semnele de întrebare ce apar la România (vezi imaginea alăturată, sursa). Surprinzător, după siguranță afișată cu doar o zi în urmă, echipa de zgomote a candidatului Ponta nu a avut nicio reacție.

Astăzi însă, planul de refacere a imaginii pare să se fi pus în mișcare, în nota caracteristică a PSD. Pe de o parte, găsirea vinovaților. În debutul ședinței de guvern, Ponta ne-a spus că el a obținut, dar că apoi au mers Băsescu și Johannis la Bruxelles și au dat totul peste cap (lasă că despre Johannis ne spunea ieri că n-are nicio influență). Aceeași televiziune preferată a preluat instant mesajul, de parcă era textul pregătit. Pe de altă parte, ni se oferă și o veste bună din mărețele împliniri ale candidatului Ponta: scad taxele! Taxa pe construcții speciale, cunoscută și ca „taxa pe stâlp”, scade cu o treime, de la 1,5% la 1%, iar guvernul, în mărinimia lui, va da banii autorităților locale (lasă că taxa asta a introdus-o tot Ponta, pe când nu era candidat). Luate împreună, lipsa de reacție de ieri și cârpeala de azi, mă fac să cred că într-adevăr Ponta a pierdut la scor în jocul politic european și încearcă obișnuita mascaradă mediatică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *