Categories
random Stiri

Catre Ioana Petrescu

 by lloopp 31 comentarii

Ioana-Maria Petrescu

Articolul acesta este dedicat colegei blogger de pe WordPress, Ioana Petrescu. Colegei de generatie nascuta in 1980, care in iarna lui 1989-1990 poate ca se uita in acelasi timp cu mine la televizor bucuroasa si fascinata de abundenta de desene animate. Care a invatat in acelasi timp cu mine sa ii spuna invatatoarei doamna in loc de tovarasa. Care poate ca a invatat in gimnaziu dupa aceleasi manuale de Educatie Civica pe care le-am citit si eu. Nebunei si idealistei care crede ca si mine ca poate schimba Romania in bine, si care, mai mult decat atat, a pus pe pauza o cariera academica in tara cu cel mai mare PIB din lume pentru a face asta. Am incredere in tine ca poti avea o contributie majora la schimbarea in bine a Romaniei. 

Din 1999 experientele noastre comune au cam luat sfarsit. Tu ai mers in tara cu cea mai veche democratie din lume. Eu am ramas in tara cu cea mai originala democratie din lume. Poate ca ai vazut cum se comporta politicienii in SUA, eu am participat la campanii electorale si am cunoscut indeaproape pe un fost ministru de finante. Politicienii romani nu sunt nici la degetul mic al celor americani. Sunt niste rechini infometati de putere, care practica tactica lui „ba pe-a ma-tii” in negocierile politice, le e frica si de umbra lor, nu au incredere in ei insisi si nici in cei din jur, potenteaza fricile populatiei si asmut paturi sociale unele impotriva celorlalte doar pentru a castiga voturi. Nu sunt idealisti ca mine si ca tine. Am urmarit ieri filmul consultarilor din 14 iulie de la Palatul Cotroceni, in care ai fost victima unei confruntari intre un rechin si un pisic mitoman. Nu ii asculta pe cei care te critica pentru prestatia ta de la acea sedinta, e adevarat, nu a fost grozava, iti pot spune ca esti mai buna de atat. Este o infrangere, una dintre multele pe care le vei suferi de-a lungul vietii. Ca o adevarata invingatoare ce esti, iti vei linge ranile, si o vei lua de la capat : Lincoln s-a nascut sarac, a avut doua afaceri care au falimentat si a platit datoriile timp de 17 ani, i-a murit logodnica, a zacut deprimat intr-un pat timp de 6 luni, a pierdut 8 alegeri, si in ciuda a toate astea, a ajuns unul dintre cei mai mari presedinti ai SUA, reusind sa tina tara unita cu ocazia razboiului civil, pentru ca nu a renuntat. Ai mult mai multe atuuri la dispozitie decat el si lucruri mult mai usoare de facut, vei reusi, depinde doar de tine. Invata-ti lectia dupa fiecare infrangere si gresala si fii mai buna data viitoare.

Mi-a placut idealismul si convingerea ta de a-ti sustine ideile, vei fi un bun orator, cu mari sanse sa ajungi prim ministru si apoi presedinte. Mi-a placut cum ai incercat sa pornesti negocierea cu presedintele pornind de la un set de valori comune cu argumentul „de dreapta”. Vei fi un bun negociator de aliante si fuziuni politice. Ai inteligenta, frumusete si tinerete, pe langa studii deosebite, esti un material extraordinar de lider, o femeie cu foarte mult bun simt in politica romaneasca. Ai nevoie de un lider bun care sa te ajute sa cresti, sa iti dea sfaturi si incredere. Primul ministru nu este un lider bun. Un lider bun isi apara echipa, tu ai fost folosita de seful tau, te-am vazut uitandu-te la el si invitandu-l sa te apere. Nu este in stare sa faca asta, l-am vazut cat de timorat este in discutia cu presedintele. Un lider bun are curaj si se sacrifica pentru echipa lui. Pentru a-ti pastra idealismul si convingerile in troaca politicii romanesti ai nevoie de un model mai bun de urmat. Gaseste-ti in alta parte decat in politica romaneasca acele modele, poate in mentorii care te-au ajutat sa devii ceea ce esti acum, o personalitate istorica, orice iti este tie aproape sufletului, si devino tu propriul lider. Valorile tale sa fie cinste, harnicie, onestitate, legalitate si valorile democratice. Fara acesti mentori, politica romaneasca iti va transforma caracterul intr-un pres pe care se vor sterge toti in goana lor dupa putere, si vei deveni ca actualii prim ministru si presedinte. Esti mai buna de atat, depinde doar de tine sa confirmi.

Ai nevoie de imbunatatirea abilitatilor de comunicare, leadership si management. Iti pot recomanda o echipa extraordinara, care mi-au transformat mintea intr-un computer de ultima generatie in numai 80 de ore de training, si mi-au pus la dispozitie si instrumentele sa imi fac singur upgrade constant. Iti stau la dispozitie pentru motivare si cresterea increderii. Pentru experienta practica in conducerea de companii, apeleaza la comunitatea oamenilor de afaceri romani, de preferinta din companii care nu au afaceri cu statul. Te vor invata sa evaluezi, estimezi, planifici, implementezi si sa o iei iar de la capat cu evaluatul. Construieste-ti o echipa care sa creada in aceleasi valori, sa isi doreasca aceleasi lucruri ca si tine, mai sunt tineri nebuni, idealisti, inteligenti si educati in tara asta. Fi pentru ei ceea ce nu a fost primul ministru pentru tine in acea sedinta si in general, lider.

In materie de principii fii dura ca diamantul, in materie de stil personal pune-ti creativitatea in miscare, si vei reusi sa faci Romania tara in care ne va place sa traim.

sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *