Categories
Stiri

Cei 500 și viața privată a lui Ponta

Ponta era la restaurant în timp ce oamenii ăia din avionul căzut mureau” sau „Ponta juca baschet în timp ce oamenii erau acoperiți de zăpadă”. Probabil ați văzut acest tip de afirmații în ultimele zile (dacă vă luați știrile doar de la Antena3 și Ghiță TV, nu înțeleg ce căutați pe acest blog). Pare noua linie de atac a dreptei-pure la adresa premierului. Mi se pare un atac complet lipsit de fair-play.

Opinia mea despre Ponta este foarte proastă. Căutați cuvântul ponta pe blog și nu cred că veți găsi măcar un articol măgulitor la adresa premierului. În particular recomand acest articol, în care vorbesc de esența guvernării Ponta, adică abuzul de putere. Am făcut această paranteză ca să arăt că vorbesc despre o persoană pe care, în general, o detest. Dar chiar și această persoană are propriile drepturi, în particular dreptul la viață privată.

Ponta are dreptul să meargă cu cine vrea el seara la restaurant. Are dreptul să meargă să facă sport duminica. Și are dreptul să facă aceste lucruri fără a fi urmărit de paparazzi și fără a i se imputa că le face. 

Chiar și atunci când avem o criză – fie că e vorba de un accident aviatic civil sau de un cod roșu meteorologic – premierul nu are de ce să stea 24 de ore din 24 la guvern. Ce să facă acolo, să se uite la niște ecrane, să fumeze nervos așteptând să se întâmple ceva? Sunt o mulțime de oameni care au de lucru în astfel de situații, coordonarea se face prin discuții periodice și informare în timp util, nu trebuie să stea șefu’ în ceafa lor. Dacă se întâmplă cev grav între ședințele periodice, s-a inventat telefonul. Nu văd vreun motiv pentru care premierul, care nu este implicat direct în rezolvarea problemei, să renunțe la orice alte activități.

O astfel de cerere este nerezonabilă în sine, cu atât mai mult atunci când este transformată în atac defăimător. Mai mult, folosirea ei ca subiect de atac în spațiul public nu face decât să exploateze temerile paternaliste ale unei populații obișnuită ca „tătucul” se se ocupe de tot. Totuși, sunt o mulțime de oameni politici și de oameni din media care recurg la acest mijloc.

Este exact opusul modului de acțiune cerut de recenta scrisoare a „celor 500 de jurnaliști” care protestau împotriva degradării peisajului mediatic din România. Tristă, dar previzibilă coincidență: tocmai cei ce au inițiat scrisoare și se aflau în primul rând al protestului (virtual) sunt cei care se grăbesc să propage atacul la adresa lui Ponta bazat pe spionarea vieții lui private. 

Sunt de acord că jurnalismul în România și-a pierdut de mult orice fel de standarde etice. Aștept cu nerăbdare ca jurnaliștii nu doar să semneze scrisori în care cer ca „cineva” (cine?) să rezolve problema, ci să acționeze în acest sens. Să nu procedeze ca cei blamați și să refuze să colaboreze cu cei ce fac asta. Poate că atunci vom avea și o presă care știe să respecte viața privată a persoanelor, chiar și pe cea a persoanelor detestabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *