Categories
Stiri

Victor Ponta, instituțiile ești tu!

Accidentul aviatic din Apuseni nu ne-a spus nimic din ce nu știam deja;  statul român este un stat disfuncțional pentru cetățeni. Funcționează doar atunci când vrea sau când spune șefu’ și, în general, în interesul lui șefu’.

L-am auzit pe Raed Arafat, de curând revenit în România, spunând că “intervenienții mici trebuie să ne povestească”. Intervenienții mici au povestit deja: erau pe teren, orbecăiau prin întuneric, dezorganizați, necoordonați de nimeni pentru că cei datori să o facă erau ocupați cu declarații politicianiste la diverse posturi de televiziune. După 5 ore de la prăbușirea avionului, preocuparea lui Victor Ponta era să vorbească despre Andreea Pora și despre Traian Băsescu, asigurând, în schimb, că a dat instrucțiuni clare să fie anunțat prin sms când va fi găsită epava. Prin sms. Atât. Doar atât. Radu Stroe, întrebat de jurnaliști dacă gestionează sau nu o celulă de criză, răspundea autosuficient, de la înălțimea funcției de ministru, că nu-i nevoie și că, oricum, nu intră în atribuțiile lui. Mircea Dușa se disculpa spunând că, deși ar fi putut trimite oameni pe teren, nimeni nu i-a cerut. Marcel Opriș îndruga despre triangulații, iar ISU avea mai puține informații din teren decât aveau jurnaliștii. Ramona Mănescu a tăcut cu grație, deși ROMATSA, instituția responsabilă de localizarea epavei,  se află în directa ei subordine.

De data aceasta, șefii au fost: Victor Ponta, prim-ministru, Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, Radu Stroe, ministru de Interne, Mircea Dușa, ministrul Apărării, Marcel Opriș, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ion Burlui, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.  Ceilalți sunt executanți, nimic mai mult. În logica instituțională a statului român, executanții, numiți politic și nu pe criterii de competență, se implică atunci când și atât cât spune șeful. Iar dacă,  într-un anumit moment, opinia publică dezaprobă activitatea șefului, executantul este demis întru spălarea păcatelor mai marelui. Da, secretarul de stat care a gestionat activitatea de căutare în cadrul MAI trebuia să plece, da, directorul ROMATSA trebuia să plece, da, șeful STS trebuie să plece, da, directorul IGSU trebuia să plece (acesta din urmă fiind și singurul care a înțeles că onorabil e să demisioneze fără să aștepte demiterea), dar nu e suficient.

Oare dacă în acel avion s-ar fi aflat un membru de partid, un purtător de cuvânt, un secretar de stat, un ministru, oare atunci STS ar fi folosit antenele mobile, oare MAI ar fi folosit instrumentele de localizare, oare MApN ar fi trimis echipaje în teren,  oare viața lor e mai importantă decât cea a a cetățeanului banal care le subvenționează afacerile la limita licitului sau dincolo de ea prin taxele pe care le plătește? Oare atunci s-ar fi constituit o celulă de criză care să gestioneze funcționarea împreună a tuturor acestor instituții? Oare cine ar fi luat decizia constituirii ei?

Zicea Victor Ponta că pe viitor vrea ca instituțiile statului să funcționeze mai bine. Domnu’ Premier, Șefu’, instituțiile ești TU! Aștept demiteri. Și demisii. Și numiri în funcții pe criterii de competență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *