Categories
Stiri

Șezătoarea MAE și revoltele din Ucraina

În Ucraina dramatismul protestelor crește în fiecare zi (priviți pozele din acest articol). Autoritățile au ales violența. Cinci morți au fost anunțați ieri. Astăzi revoltele au izbucnit și în alte orașe, centre ale administrației sunt luate cu asalt (știri în direct, în engleză, aici). La Kiev oamenii rămân pe stradă, tot mai hotărâți să obțină demisia președintelui și alegeri anticipate. MAE avertizează cetățenii români asupra riscurilor unei călătorii în Ucraina. Dar altfel, autoritățile române nu au de spus nimic despre încălcările drepturilor omului din această țară (spre deosebire de mult mai hotărâtele autorități din țări precum Polonia sau Lituania).

Pe de altă parte, aflu întâmplător că MAE finanțează chiar în aceste zile desfășurarea numitului Forum Civic România – Ucraina, chiar la Kiev. Dintr-un plan de acțiune al MAE rezultă că s-au alocat 50.000 de euro din bani publici pentru această acțiune. Data și locul le-am aflat dintr-un anunț laconic al organizatorului ucrainean, Institute of World Policy. Evenimentul e menționat discret, fără detalii concrete, într-un colț al site-ului co-organizatorului român. Co-finanțatorul, UNDP, nu zice absolut nimic pe site-ul propriu.

Nu am găsit alte informații publice despre aceste eveniment: cât a costat exact din bani publici; cine participă și de ce tocmai acele persoane participă; care sunt subiectele discuției; și de ce naiba geniile diplomației românești s-au gândit că tocmai acum, în ajunul unui potențial război civil, e momentul unui „forum civic” în capitala Ucrainei. Mă întreb, oare vor participa și reprezentanții ministerului similar din Ucraina? Așa, ca să arate România ce relații bune are cu înțeleapta conducere a statului vecin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *