Categories
Stiri

Când statul se întoarce împotriva poporului

Aproape peste tot în jurul nostru liderii politici aflați la putere încearcă să limiteze legal posibilitatea ca poporul să își folosescă dreptul la protest. Rusia și Ungaria sunt exemplele mai vechi. De astăzi, se adaugă Bulgaria și Ucraina. Mai ales în Ucraina, situația se anunță deosebit de gravă. Deocamdată noi stăm „bine”, Parlamentul nostru vrea doar să limiteze posibilitatea ca justiția să se atingă de „ai lor”; dar mă tem că actualul guvern se uită cu interes la exemplele vecinilor noștri.

Despre Rusia și Ungaria nu am multe de adăugat, toți cei atenți la evoluțiile recente au deja informații. În Rusia, Putin a consolidat puterea centrală, instaurând un stat autoritar în care el însuși ține toate pârghiile puterii. Este drumul pe care a mers și Orban în Ungaria, de la preluarea puterii, inclusiv prin schimbarea Constituției și a altor legi.

În Bulgaria, Guvernul a strecurat în proiectul de Cod Penal înaintat ieri Parlamentului o amenințare directă la adresa cetățenilor ce ar îndrăzni să se revolte, așa cum anunță Amnesty International. Prevederea, inspirată direct din practica lui Putin, amenință cu închisoare până la opt ani orice cetățean bulgar ce este „în serviciul unei țări sau organizații străine, sau al unei organizații controlate din străinătate, și care aduce prejudicii Republicii”. Ambiguitățile („în serviciul”, „organizație străină”, „prejudicii Republicii”) lasă loc de abuzuri. Articolul de lege este clar îndreptat împotriva activiștilor ce ar primi finanțare de la organizații internaționale – inclusiv Uniunea Europeană, care este, nu-i așa, „străină”.

În Ucraina situația este și mai grea. Agenții internaționale ca Reuters sau Financial Times notează că astăzi, susținătorii lui Ianucovici au trecut în grabă prin Parlament un pachet de 11 legi care amenință cu represalii protestarii:

  • instalarea de corturi, piedestale sau amplificatoare în spațiul public, amendă până la $640 și detenție 15 zile
  • purtarea unei căști sau acoperirea feței cu fularul – 15 zile de detenție
  • furnizarea de echipament pentru întruniri neautorizate – amendă $1280 sau 15 zile de detenție
  • blocarea intrării în instituțiilor publice – 10 zile de detenție
  • amenzi de circulație și suspendarea permiselor auto pe doi ani pentru grupuri mai mari de 5 vehicule
  • înregistrarea tuturor publicațiilor on-line, posibilitatea ca guvernul să oprească imediat conexiuni la internet, obligația de a prezenta un act la cumpărarea cartelelor pre-pay, totul pentru a opri comunicații anonime și rețele sociale
  • până la doi ani de închisoare pentru colectarea de informații despre magistrați sau membri ai forțelor de ordine – măsură îndreptată împotriva jurnaliștilor care investighează cazuri de corupție
  • obligarea organizațiilor neguvernamentale care sunt finanțate din exterior să plătească taxe pe profit pentru finanțările primite și catalogarea lor drept agenți străini, după modelul rusesc
  • simplificarea procedurilor de ridicare a imunității parlamentare, îndreptată împotriva membrilor opoziției

Toate măsurile se referă în mod evident la felul cum s-au desfășurat protestele de masă împotriva guvernului, începute după ce acesta a ratat semnarea unui acord cu Uniunea Europeană, preferând unul cu Rusia. Se așteaptă intervenții în forță împotriva celor câteva sute de manifestanți ce se află permanent în piață.

Ceea ce se întâmplă de câțiva ani încoace în Ungaria ne-a arătat că democrația nu e ireversibilă, nici măcar într-o țară membră UE. Este îngrijorător că în jurul nostru proliferează astfel de exemple. Deocamdată, nu se anunță astfel de intenții ale guvernului român. Să sperăm că lucrurile vor rămâne așa, și să rămânem atenți la libertatea noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *