Categories
Stiri

Răspunderea Guvernului Ponta, angajată pe legea retrocedărilor, este nulă

Ce înseamnă „angajarea răspunderii guvernului”? Dacă o lege trecută prin această procedură nu este respectată, și se poate arăta că nu a fost respectată din vina exclusivă a autorităților, nu înseamnă că acel guvern ce a dat legea trebuie să plece? Căci dacă nu pleacă, atunci răspunderea sa este nulă, este doar o vorbă goală, o minciună. Este cazul guvernului Ponta.

În luna aprilie 2013, Guvernul Ponta și-a angajat răspunderea pe proiectul lege a retrocedărilor, după ce CEDO a impus României să găsească o soluție echitabilă prin care să despăgubească pe cei afectați de naționalizările regimului comunist. Proiectul a fost adoptat de Parlament și a devenit legea 165/2013. În discursul său din Parlament, premierul a spus, printre altele:

Ori suntem cu toţii responsabili şi încercăm să rezolvăm o problemă, ori jucăm cartea demogagiei şi neseriozităţii

Sunt prevăzute în lege termene clare (sursa)

Unele din aceste termene clare se refereau la acțiuni ale instituțiilor publice:

  • în termen de 30 de zile de la adoptarea legii se constituie comisii locale pentru inventarierea terenurilor, iar în termen de 180 de zile de la constituire comisiile prezintă inventarele realizate;
  • până la 1 martie 2014, Agenția de Cadastru realizează situația comparativă a terenurilor cerute și disponibile
  • până la 1 iulie 2014, Agenția Domeniilor Statului publică lista imobilelor din Fondul Național

Astăzi, 23 decembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată o ordonanță de urgență (115/2013) prin care aceste termene sunt prorogate:

  • comisiile locale trebuie să prezinte inventarele în termen de 180 de zile de la publicarea ordonanței, adică peste șase luni începând de azi
  • Agenția de Cadastru primește termen 1 septembrie 2014
  • iar Agenția Domeniilor Statului are ca noul termen la 1 ianuarie 2015

Se deschide larg ușa prelungirii la infinit a termenelor, căci nimic nu poate împiedica Guvernul ca peste șase luni să publice o nouă ordonanță de urgență, cu noi prelungiri.

Toate lucrurile specificate în lege stau în sarcina autorităților publice. Că ele nu au fost îndeplinite este exclusiv vina acestora. Ce mai înseamnă „răspunderea guvernului”? Cine plătește pentru ignorarea legii?

Această ordonanță a fost adoptată și publicată în strict secret. Conform informațiilor din Monitorul Oficial, ar fi fost adoptată în ședința de guvern din 18 decembrie. Nu găsim însă nicio referire la viitoare OUG 115/2013 nici în lista actelor propuse spre dezbatere, nici în cea a celor adoptate, ambele făcute publice pe site-ul guvernului. Ordonanța a fost publicată în Monitor în Ajunul Crăciunului, după-amiaza. Este evident că guvernul știe că a făcut o mizerie și vrea să o ascundă sub preșul dezinteresului public.

Tot astăzi, în același număr din Monitorul Oficial, mai apare o ordonanță, 114/2013, trecută în aceleași condiții, secret total. Și aceasta este tot o mizerie. Prin ea sunt trecute o serie de complexe hoteliere din administrarea RAPPS în cea a altor instituții. Astfel:

  • Vila Covasna (valoare de inventar peste 1 milion de euro) trece la Ministerul Apărării
  • Complexul Palat Olănești (valoare: peste 10 milioane de euro) trece la SRI
  • Complex hotelier Bradul din Covasna (valoare: peste 2.5 milioane de euro) trece la Secretariatul pentru Culte, în folosința Episcopiei Ortodoxe a Covasnei, adică revine BOR

În afară de caracterul mizerabil al celor două acte, mai au ceva în comun: imobilele respective ar fi putut la fel de bine să fie folosite pentru despăgubirea proprietarilor, nu pentru desfătarea unor atârnători la bugetul de stat de prin armată, SRI și Biserică!

Pe scurt, răspunderea guvernului Ponta este nulă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *