Categories
Stiri

Oamenii lui Crin

De la venirea la putere a USL, liberalii au avut inspirație foarte proastă la alegerea miniștrilor. De fapt, ar trebui să spunem că liderul partidului, Crin Antonescu, a luat decizii proaste, pentru că formațiunea este astfel organizată încât președintele are putere absolută în numirile în funcții cheie. Este un indicator grăitor pentru cât de slab lider este de fapt Antonescu. Să facem o recapitulare:

 • Andrei Marga a fost reactivat în politică chiar de Antonescu, numit Ministru de Externe, retrogradat după doar câteva luni la ICR, pentru a fi în cele din urmă scos cu totul din prima linie, pentru simplul motiv că a fost catastrofal în ambele funcții.
 • Mircea Diaconu, numit ministru al culturii, a plecat din cabinet după doar o lună din motive de incompatibilitate, ulterior pierzând în instanță și poziția de senator.
 • Victor Paul Dobre a fost câteva luni ministru al administrației, dar și-a dat demisia după scandalul de la referendumul din 2012.
 • Corneliu Dobrițoiu a fost ministru al apărării în primul cabinet Ponta. Nu a mai prins funcția în al doilea cabinet, din cauza rotirii portofoliilor în USL, ceea ce l-a scutit de rușinea unei demisii, fiind acum cercetat penal pentru matrapazlâcuri cu case pentru militari.
 • Ovidiu Silaghi, ministrul transporturilor și Eduard Hellvig, ministrul dezvoltării în Cabinetul Ponta 1, au fost acuzați de incompatibilitate la câteva luni de la preluarea mandatului și au rămas în funcție până la alegeri doar pentru că au tras de timp. Deși sunt oameni cheie în echipa Crin, nu s-au regăsit pe lista miniștrilor din cauza problemelor cu legea.
 • Mona Pivniceru a fost adusă ministru al justiției pe post de mare tehnocrată sprijinită de PNL, dar s-a făcut în scurt timp de râs cu o procedură ridicolă de selecție a procurorilor șefi. A fost trasă pe linie moartă la CCR.
 • Relu Fenechiu a fost ministru al transporturilor în Cabinetul Ponta 2, sprijinit vehement de Antonescu în ciuda atenționărilor că este inculpat într-un proces de corupție. A plecat cu coada între picioare după ce a fost condamnat în prima instanță.
 • Varujan Vosganian, ministru al economiei, a plecat și el din guvern după ce a ajuns cercetat penal într-un dosar ce vizează fapte de pe vremea când a ocupat aceeași funcție în cabinetul Tăriceanu.
 • Daniel Barbu a intrat în politică și în guvern din postura de intelectual respectabil. A eșuat lamentabil, făcându-se în mod repetat de râs prin declarațiile publice, și tocmai și-a dat demisia din poziția de ministru al culturii.
 • UPDATE (23.01.2014) Radu Stroe, ministru de interne, demis pentru incompetență fără limite în rezolvarea crizei determinate de prăbușirea unui avion utilitar ce transporta o echipă de medici pentru un transplant. Și cu Stroe zece, care-i și întrece!
 • UPDATE (05.02.2014) Stelian Fedorca, secretar de stat la Ministerul Educației, eliberat din funcție după ce ANI l-a acuzat (cu temei) de incompatibilitate. Mi-am adus aminte de el atunci când am adăugat-o la listă pe prima doamnă…
 • UPDATE (05.02.2014) Ștefania Duminică, l-a înlocuit în funcție pe cel de mai sus. A fost acuzată că și-a copiat integral lucrarea de dizertație, lăsând în text chiar și numele autorului original.
 • UPDATE (26.02.2014) Mariana Câmpeanu, ministru al muncii, a intrat în atenția presei după ce s-a aflat că pe vremea când era șefa casei de pensii Ilfov a aprobat ieșirea la pensie cu cel mai înalt grad de handicap pentru soțul său. Acesta are probleme de sănătate, specifice vârstei, dar este departe de a fi în situația în care să obțină spor de pensie și indemnizație pentru însoțitor.
 • UPDATE (26.02.2014) Daniel Chițoiu, ministru de finanțe, multă vreme omul numărul doi în partid, a demisionat după ce a fost implicat, cu tot cu soție într-un scandal de corupție. Chițoiu este suspectat că a promovat o ordonanță de urgență în favoarea unei firme de asigurări, Carpatica.
 • UPDATE (26.02.2014) Dan Radu Rușanu, considerat eminența cenușie a PNL, a fost numit șeful noi înființatei Agenții de Supraveghere Fiscală, de unde se pare că a coordonat un grup infracțional implicat în același scandal Carpatica.
 • UPDATE (26.02.2014) Cristian David, ministru-delegat pentru românii de pretutindeni, a fost acuzat de abuz în serviciu, fals și uz de fals chiar în ziua în care și-a dat demisia din guvern, împreună cu toți ceilalți miniștri USL

În doar 19 luni de guvernare, PNL a propus nu mai puțin de zece miniștri ce și-au încheiat abrupt mandatul, fie pentru că au probleme cu legea, fie pentru că nu au fost în stare să aibă o performanță decentă. Toți au în comun un lucru: sunt oamenii lui Crin. Liderul liberal a insistat pentru ei, a girat pentru ei, i-a apărat public până a fost forțat de realitate să renunțe la ei.

Una din cele mai importante calități ale unui om politic bun este știința de a-și alege colaboratorii. Mai ales la nivel înalt, este dificil să faci față de unul singur complexității problematicii de care te ocupi. Aceasta nu este o judecată de valoare, ci un fapt. Liderul politic performant are colaboratori care să îl ajute să ia cele mai bune decizii. Crin Antonescu a promovat preponderent oameni mediocri sau cu probleme. I-am trecut în listă doar pe cei forțați să renunțe la mandat, am putea să adăugăm nume ca Nicolaescu sau Chițoiu, piese grele în zona executivă, dar complet depășiți de responsabilitățile primite. Iar dacă extindem studiul către linia a doua (secretari de stat și șefi de agenții) și către Parlament, proporțiile dezastrului cresc.

Oamenii lui Crin sunt imaginea liderului liberal. E un lucru la care trebuie să medităm atunci când vom fi chemați să-l votăm pe Antonescu pentru cea mai înaltă funcție în stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *