Categories
Stiri

Gaze turistice de șist: Băile Felix și Mangalia împărțite frățește între Gazprom și Chevron

Paradox electoral: fix în a treia zi de după câștigarea alegerilor cu discurs și manifestații împotriva gazelor de șist, Ponta aprobă prin  hotărâre de guvern explorarea/exploatarea gazelor de șist în câteva perimetre, inclusiv Băile Felix. Sau Buziaș, că titlul se referă la gaze de șist turistic.

Paradox ideologic. Pentru micuții captivi ai ideilor fixe, în capul lor de dreapta fără stat de drept și drept de proprietate. Ăia prea prețioși care pufneau superior și conspiraționist astă toamnă că hipsterii, că rușii, că de ce nu se iau domne’ decât de canadieni. Așadar, stațiunile turistice detonate pentru gaze de șist se vor împărți frățește: rușii prin Gazprom bombardează Băile Felix iar ca să nu se certe, americanii prin Chevron se duc la capătul celălalt al hărții, la Mangalia. Nămol industrial pe litoral și ape termale de șist la Băile Felix.

Așteptăm sondele de la Vama Veche. Nu de alta, dar în tradiția turistică românească sondele și furnalele încununează succesul popular al unei stațiuni turistice, triumful suprem al turismului cocalaresc. Guvernanții au înțeles că pentru turism trebuie să existe o bună chimie cu turiștii. La propriu, vezi Valea Prahovei sau Mamaia. Nu e Valea Prahovei leagănul industriei petroliere din România, cu sondă lângă sondă și pensiune lângă pensiune? Nu au mii de români poza clasică de la chimic rafinata Mamaia, nu cu palmierii din ghiveci ci cu furnalele din spate?

Iar acesta e paradoxul turistic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *