Categories
Stiri

Model repetitiv al abuzului de putere sub guvernarea Ponta

În iunie 2012, Consiliul general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) urma să discute plagiatul primului ministru Ponta. În seara din ajunul ședinței, ministrul educației emite un ordin prin care schimbă componența Consiliului. Ordinul este publicat a doua zi la prima oră în Monitorul Oficial, care tocmai trecuse cu trei zile înainte în subordinea premierului. Decizia CNATDCU este că Ponta a plagiat, dar e considerat nelegală (detalii).

La începutul acestei luni, procurorul Papici a fost demis din funcția de șef de secție intempestiv, printr-un fax trimis aproape de finalul zilei de lucru. Papici tocmai semnase și înaintase rechizitoriul care l-a trimis în judecată pe vice-premierul Dragnea. Demiterea a venit cu minute sau ore prea târziu. (povestea pe larg)

Astăzi, la încheierea zilei de lucru, directorul Institutului Geologic, Ștefan Marincea, a fost demis, printr-un fax. Cu câteva zile în urmă, în cadrul audierilor privind proiectul RMGC, Marincea a vorbit despre falsuri și minciuni ale unor oficiali publici, făcute în favoarea companiei miniere. (știrea de azi)

În toate cele trei cazuri modelul este același. Sunt demiși profesioniști din instituții publice, prin decizii politice, fără să existe nici măcar un simulacru de evaluare a activității acestora. Este un model tipic de abuz de putere. Acestea trei sunt cele mai vizibile, dar chiar dacă ar fi doar ele, într-un an de guvernare, este înfiorător de mult. Este un mesaj fără echivoc transmis de guvernul Ponta tuturor funcționarilor publici: tăceți sau zburați.

Astăzi de dimineață îmi povestea o colegă despre discuția cu o funcționară dintr-o primărie de oraș mare, responsabilă cu etica. Colega mea, profil de activist, i-a explicat despre responsabilitățile aleșilor privind declararea averilor și conflictelor de interese. Reacția funcționarei poate fi rezumată prin „și dacă primarul sau un consilier nu își depune declarația, ce să fac, să îl trag eu la răspundere?”. Chiar așa, ce să facă un anonim funcționar de primărie, atunci când vede ce se întâmplă în cazuri vizibilă, cu funcții importante. Trebuie să pună în balanță conștiința cu slujba și implicit bunăstarea familiei. Asta e problema de fond a corupției din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *