Categories
Stiri

Dr. Ponta a obținut patalama de „Tony Blair de Balcani”

Televiziunea de partid ne informează despre ambițiile diplomatice ale micului Titulescu. Victor Ponta, ne spune articolul, tocmai se pregătește să viziteze SUA și prestigiul său deja a trecut oceanul, precum buzduganul zmeului, lovind la ușa unui think-tank american independent, Democracy Insitute, care a realizat o analiză despre România. Analizând site-ul acestei prestigioase instituții, constatăm că are un singur cercetător, pe Dr. Patrick Basham, care este fondator și director, și care este foarte ocupat să vorbească la televizor și la radio, ca orice analist care se respectă.

Rupându-și din timpul său și fără să fie plătit de nimeni pentru asta, Dr. Basham a descoperit și a declarat la radio BBC cât de bun este proiectul RMGC pentru România. Declarația a fost făcută acum câteva zile și preluată prompt de aceeași televiziune de partid. Astăzi, Basham revine cu un raport întreg despre România, centrat pe personalitatea luminoasă a premierului, Dr. Ponta, prezentat drept „Tony Blair al Balcanilor”, omul care a făcut ca România să aibă o creștere economică mai mare ca SUA sau Marea Britanie. Să fim bine înțeleși: acest raport nu a fost plătit de nimeni. Dar să-l lăsăm pe Claudiu să enumere câteva din punctele tari ale documentului:

  1. Acest institut e cunoscut pentru publicarea unui raport care susținea că avertismentele grafice de pe pachetele de țigări nu au efect în a reduce numărul de fumători. Singura problemă este că raportul a fost finanțat de industria de tutun.
  2. E oarecum interesant că autorul raportului, un canadian, găsește de cuviință să prezinte un studiu de caz în acest raport exact despre Roșia Montana. Studiu de caz în care descrie proiectul RMGC drept „a state of the art development project”
  3. Autorul raportului consideră că Bogdan Chirieac este „one of Romania’s leading political analysts”.
  4. Despre Ponta, raportul zice cam așa: „his appeal is comparatively limited among Bucharest and Cluj elites, the intelligentsia, and the professional student class. Instead, he finds considerable political support within the great center of Romanian politics, among those ordinary, ‘unsophisticated’ Romanians focused upon keeping their jobs, paying their bills, raising their families, and observing their faith.”

Adaug la aceste observații că raportul reia toate prejudecățile împotriva protestelor anti-RMGC: că sunt orchstrate de Rusia; că sunt plătite de Soros; că sunt opera unei minorități manipulate de ONG-uri ecologiste.

Ponta este prezentat ca pro-american (oare Iliescu știe?), iar mesajul pe care îl transmite comunicatul de presă asociat raportului este că America riscă să piardă un aliat prețios în favoarea Rusiei dacă proiectul minier nu este implementat.

În niciun caz nu vreau să spun că Dr. Ponta și-a cumpărat raport laudativ și patalama de „Tony Blair de Balcani” pe banii RMGC. Departe de mine acest gând.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *