Categories
Stiri

Ponta și Papici: prostie sau premeditare?

Lucian Papici este procuror. Până azi a fost șeful secției de combatere a corupției a DNA, adică locul unde se instrumentează cele mai importante dosare de corupție. Era în această funcție delegat și nu numit, un lucru rău în sine, pentru că o delegare poate fi întreruptă oricând de cel ce a făcut-o (procurorul general). Este o nedorită presiune suplimentară pe o persoană cu responsabilități importante. Papici era la a treia delegare. Primele două au fost de șase luni, iar aceasta, de doar trei luni, a început acum o săptămână, pe 23 septembrie. S-a terminat abrupt azi, un alt procuror fiind numit în funcție. Oare de ce s-a răzgândit procurorul-general?

Între dosarele la care a lucrat Papici cele mai cunoscute sunt cele ale lui Adrian Năstase, Cătălin Voicu și Liviu Dragnea. Pe ultimul l-a finalizat recent, propunând procurorului-șef DNA trimiterea în judecată. Imediat după aceea i-a fost revocată delegarea.

Ar fi putut să fie doar o coincidență, dacă n-ar fi intrat în scenă al doilea P din titlu, adică premierul Victor Ponta. Invitat la o televiziune prietenă, Ponta s-a apucat să vorbească despre Papici. Și nu, nu a spus că el este prim-ministru și nu are voie să se amestece în treburile parchetelor. Dimpotrivă, l-a atacat pe Papici, spunând că a făcut dosare politice împreună cu Daniel Morar, cu referire explicită tocmai la dosarul Dragnea. „Să mai fie și simplu procuror”, a conchis cu năduf premierul.

Dacă excludem ipoteza coincidenței, așa cum rezultă din declarațiile lui Ponta, ajungem la ultimii doi P și la semnul de întrebare. A fost oare prostie, adică pe Ponta l-a luat gura pe dinainte și s-a dat de gol? Sau premeditare, adică PSD l-a schimbat pe Papici pentru că a făcut dosare cui nu trebuie, și a ținut morțiș să dea un semnal că e lucrătură politică? Poate e util să ne uităm la înlocuitoarea lui Papici, adică procuroarea Iuliana Bendeac.

Bendeac are mai puțină experiență decât mulți alții din DNA, dar tocmai are în mână un dosar foarte interesant: acuzația de șantaj la adresa familiei Voiculescu și a angajaților săi, adusă de administratorul firmei RCS-RDS. Chiar ieri procuroarea Bendeac a dispus trimiterea în judecată a lui Voiculescu în acest dosar.

Întâmplarea faca ca în ziua în care Bendeac este promovată de oamenii lui Ponta, pe canalele controlate de Voiculescu să fie propagată acuzația că dosarul de șantaj a fost fabricat de SRI (condus de un alt social-democrat, Maior) și continuat de DNA. Să mai spunem doar că declarațiile lui Ponta au fost făcute la televiziunea concurentă antenelor, aflată în proprietatea mogulului concurent lui Voiculescu.

De aici, fiecare e liber să interpreteze cum vrea misterul celor patru P din titlu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *