Categories
Stiri

O ţară veselă, dar tristă: conspiraţionism fără frontiere

Aurul de la Roșia Montană are darul să aprindă imaginația și să agite duhurile. Unde e atâta bogăție, musai să fie ceva necurat. Așa încât explicațiile alternative despre agenda ascunsă a opozanților au început să curgă. Am notat deja trei tipuri de explicații: cu Soros, cu rușii și cu ungurii (fără Soros). Cele cu Soros sunt cele mai numeroase, ceea ce ne arată cât de mare este urma lăsată de Vadim în mintea concetățenilor noștri.

Prima și cea mai simplă conspirație cu Soros este că miliardarul american ar dori personal să exploateze zăcământul și de aceea plătește manifestanții să pună bețe în roate actualilor titulari ai licenței. În timp, această conspirație s-a banalizat și cei ce o propagă simt nevoia unor artificii, sau măcar a unor motive pentru care magnatul preferă complicata cale a protestelor în loc să cumpere pur și simplu firma (ce e un mizilic de jumătate de miliard de dolari, cât e valoare Gabriel Resources, pentru unul ca Soros?). Așa că, mai nou, Soros nu mai vrea musai să exploateze el însuși la Roșia Montană. Zice că vrea să scoată bani din jocul la bursă, și de aceea a plătit deopotrivă manifestanții și guvernanții să joace sceneta protestelor. În plus, adaugă unii bine informați, Soros oricum câștigă indiferent de deznodământ pentru că, preventiv, a cumpărat acțiuni la firma de excavatoare Caterpillar, care va livra mșinăriile de îndată ce începe proiectul. Iar dacă asta vi se pare că nu e o conspirație suficient de veselă, să vă fac un rezumat al celei mai recente „anchete jurnalistice” realizate de ziarul quality Adevărul: 

În 1998, Rusia intra în incapacitate de plată a datoriilor din cauza unei crize financiare care lovise puternic bursa şi rubla. George Soros a pierdut două miliarde de dolari din investiţiile făcute aici. Benny Steinmetz a râs. […] Soros a aflat şi a jurat să se răzbune. […] Prima ocazie a venit în 2009 […] în Guineea […] 15 ani mai târziu, războiul personal dintre cei doi se poartă în Munţii Apuseni, la Roşia Montană, şi pe străzile din Bucureşti. (sursa)

Nici nu mai știu dacă asta e conspirație cu Soros sau trebuie să o ridicăm la rangul de explicație cu evrei și masoni.

Conspirația cu rușii este ceva mai complicată. În principiu, rușii n-au treabă cu aurul de la Roșia Montană, ci țintesc gazele de șist. Scopul lor este să ne oprească de la exploatarea gazelor, pentru a ne ține dependenți de importurile din Rusia. Așa încât acționează din timp: manipulează manifestanții de bună credință printr-o serie de elemente infliltrate în mulțime, pentru a trece de la un protest împotriva exploatării miniere, la unul împotriva expoatării gazelor de șist. Mai mult, ar urmări chiar să dirijeze totul ca să fie un protest împotriva capitalismului și corporațiilor, adică împotrvia Occidentului. Micile detalii – spre exemplu, că Rusia în sine este guvernată corporatist, în cel mai sălbatic stil de capitalism, sau că Gazprom, prin subsidiarea NIS, are deja licențe de explorare a gazelor de șist în vestul României – pot fi lesne ignorate.

În fine, conspirația cu ungurii este chiar banală comparată cu celelalte. Ungurii nu vor să se facă proiectul de la Roșia Montană și se folosesc de elementele alogene din România pentru a-și atinge acest scop. De ce nu vor, rămâne adesea neexplicat. Motivul oficial – că le e teamă de consecințele ecologice, după ce s-au fript cu Baia-Mare – este cel mai des respins ca pretext, fațadă. Aparent, ungurii pur și simplu nu vor, probabil pentru că oricum ne urăsc că le-am luat Ardealul. Uneori, ungurii sunt mână în mână cu Soros.

Conspirația cu Soros a existat dintotdeauna în spațiul public. Îmi amintesc că prin 2000-2001 îmi făceam lucrarea de licență în științe politice, aveam ca temă naționalismul și un studiu de caz pe România Mare. Citeam deci ziarul lui Vadim – aflat atunci la maximul carierei, turul 2 al alegerilor prezidențiale – și aflam că atotputernicul Soros este purtătorul a patru vini fundamentale – evreu, ungur, american, bogat – și învârte lumea în defavoarea României. Ecourile acestor povești au rămas mereu în zona de extremă dreapta, alde Roncea, Noua Dreaptă, În linie dreaptă și alți bezmetici. Acum nu a făcut decât iasă la lumină. Sunt doar puțin surprins că al doilea om în stat, Crin Antonescu, a marșat pe această explicație într-un interviu. Antonescu încearcă să se repoziționeze pentru alegerile de la anul și în mod vădit dorește să câștige.

Nici prezența Rusiei în universul conspiraționist autohton nu e o noutate. Avem și motive să ne temem de mare vecin de la Răsărit, de la tezaur și sovromuri, la Iliescu și Transnistria. Tema influenței rusești este una din armele de campanie ale taberei Băsescu și ar fi fost chiar de mirare să nu o folosească, ținând cont că președintele este un partizan înfocat al proiectului. Surprinzător este că și Ponta pare a marșa pe acest subiect, vorbind la televizor (unde se află aproape permanent) despre manifestanți plătiți din afară de interese economice potrivnice României.

De la Vadim la Antonescu, Ponta și Băsescu, politicienii au folosit și folosesc temerile maselor pentru a câștiga voturi. Este în primul rând o acțiune politică ticăloasă în pragmatismul ei, deci nu putem să știm dacă ei chiar cred în ceea ce spun. Putem să îi blamăm pentru cinism, sau să râdem de tâmpeniile pe care le debitează, în funcție de starea de spirit. Putem spune că este chiar un gest de lașitate și o jignire la adresa propriilor cetățeni ca atunci când aceștia protestează, în loc să încerci să afli care le sunt nemulțumirile, să îi acuzi că sunt plătiți de străini.

Avem însă și o altă categorie de răspândaci ai teoriilor conspiraționite, unii care nu au un câștig politic direct. Sunt numeroșii comentatori anonimi care nu doar cred aceste explicații, ci chiar simt nevoia să le propage cu o energie demnă de o cauză mai bună. Reacția mea a fost de cele mai multe ori una de amuzament. Am încercat însă în câteva rânduri să descifrez mecanismele care îi fac pe astfel de oameni să creadă sincer în astfel de bazaconii. Răspunsul găsit e mult mai trist și arată o problemă profundă de valori în România.

Cei mai mulți dintre cei ce îmbrățieșează fără rezerve conspirațiile, oricât de absurd ar suna, sunt incapabili să înțeleagă, să accepte, că există alți oameni, concetățeni de-ai lor, care ar ieși în stradă pentru o idee, pentru o valoare, pentru un principiu, fără să aibă un interes material direct. Ei, conspiraționiștii de serviciu, nu ar mișca un deget neplătiți, sunt convinși că lumea e plină de ură, de răutate, de înșelătorie, și nu pot să conceapă că sunt și oameni care gândesc altfel. De ei îmi e milă, dar cu cât sunt mai mulți, cu atât ne va fi mai greu nouă, tuturor, ca societate, să fim mai buni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *