Categories
Stiri

În apărarea echipei Forumului Constituțional

Revizuirea Constituției nu merge bine. Parlamentarii dau dovadă de un trist amestec de lipsă de viziune și rea-voință, ratând ocazia de a scrie un text bun pentru viitor, și încă nu au ajuns la partea critică, cea care descrie raporturile instituționale. O mare parte din vină o poartă Comisia însăși, în frunte cu Crin Antonescu, pentru că a ales o metodă proastă de lucru de la început. Se adaugă un amestec de idei fixe nelăsate să moară, de luptă politică dusă la absurd și de interese individuale meschine care afectează procesul. Am observat însă tendința de a găsi un țap ispășitor acolo unde nu e cazul. Criticii revizuirii Constituției atacă echipa Forumului Constituțional (e o echipă acolo, chiar dacă lumea îl vede doar pe Cristian Pîrvulescu), învinuindu-l parcă de toate problemele. Nu doar că e o țintă falsă, este și nedrept. Echipa Forumului a făcut ce se putea face în condițiile date. Singura decizie controversată este că a acceptat de la început să intre în joc. Dar care era alternativa?

Să o luăm cu începutul. Cristian Pîrvulescu a primit oferta de a conduce ceva vag numit Forumul Constituțional, care urma să facă un raport, iar acest raport să fie eventual luat în considerare de Comisia specială atunci când pregătea legea de revizuire a Constituției. Oferta venea la pachet cu precizarea că era vorba de singura consultare populară ce urma să fie organizată, pentru că USL se grăbea, dar și cu neplăcuta veste că resursele erau ca și inexistente. Răspunsul putea să fie da sau nu. În caz că era nu, altcineva i-ar fi luat locul, cred că e destul de clar că se găsea până la urmă altcineva, la limită un politician. Poate că mulți dintre cei ce acum arată cu degetul ar fi spus, mândri, nu. Eu mărturisec că dacă aș fi fost în aceeași situație aș fi răspuns da. Până la urmă, era o șansă de a influența ceva în bine.

Cunosc și teoria „nu particip ca să nu legitimez cu prezența mea procesul”. Eu nu sunt tocmai modest de felul meu, dar chiar atât de plin de mine nu sunt. Sau poate înțeleg altfel legitimitatea. Schimbarea Constituției este o acțiune politică. Tocmai am făcut alegeri. USL a promis în campanie, între altele, că va schimba Constituția. Au câștigat deșatat într-un scrutin liber și lipsit de incidente majore. Nu-mi place de ei, dar legitimitate politică au, deplină, cu sau fără prezența unuia sau a altuia.

Odată alegerea făcută, Pîrvulescu și-a făcut o echipă din colegii și studenții săi de la SNSPA, toți voluntari. În timpul și cu resursele pe care le-au avut la dispoziție și-au făcut bine treaba: au creat un cadru în care orice a dorit și a arătat un minim de bunăvoință a putut să contribuie cu ceva la dezbatere. Au fost destule întâlniri față-în-față; nu suficient de multe încât să cuprindă „toți oamenii muncii de la orașe și sate”, dar hai să rămânem cu picioarele pe pământ: suntem în epoca Internetului. Repet, cine a avut ceva de spus și bunăvoința să o facă, a fost auzit.

A rezultat apoi, pe repede înainte, Raportul Forumului Constituțional. Un document de peste 300 de pagini care cuprinde tot ce s-a propus, organizat pe cât de bine s-a putut. Sunt acolo propuneri coerente, cu motivație bine pusă la punct; idei generale; propuneri trăznite. Echipa Forumului și-a făcut datoria și le-a transmis mai departe. Am trimis propuneri, cunosc alte persoane care au trimis propuneri, toți le regăsim în documentul final. După ce am contactat prima dată Forumul cu o propunere, am primit mereu invitații la evenimente. Mi s-a răspuns la email. Îmi regăsesc textul în documentul ajuns pe masa Comisiei. Și mai mult de-atât.

Mă uit la amendamentele discutate, în relatările de presă. Îmi recunosc acolo propunerile, ajunse să fie dezbătute de Comisie – majoritatea respinse, dar asta e, nu sunt eu cel ales de popor. Îmi recunosc contribuțiile și în amendamente votate. Dacă rămâne așa și după decizia plenului, dacă votul la referendum va fi pozitiv, voi putea să deschid Constituția și să le arăt nepoților uite, textul ăsta l-am scris eu (nu vă spun, vă las să ghiciți care), l-am pus frumos într-un document și l-am trimis prin email unor voluntari de la Forumul Constituțional. Aceștia l-au trimis mai departe Parlamentului, care l-a citit, înțeles (mă rog), adoptat. E posibil pentru că cineva și-a asumat sarcina ingrată de a încerca să facă ceva.

După primele patru ședințe ale Comisiei speciale pentru revizuirea Constituției, bilanțul este mai degrabă negativ din perspectiva îmbunătățirii textului fundamental. Parlamentarii au dezbătut primele două titluri (Principii generale și Drepturi și libertăți fundamentale) și foarte puțin din al treilea (Autoritățile publice). Au admis destul de puține amendamente, unele inutile (ex.: stema de pe steag sau Parlamentul „organ suprem”), câteva bune (ex.: definirea extinsă a discriminării, rescrierea articolului despre dreptul la cultură, accesul liber la legislație), câteva periculoase (ex.: puteri sporite pentru comisiile parlamentare, redefinirea familiei). Cel mai rău este că au ratat cu desăvârșire aducerea în perioada contemporană a întregii secțiuni de drepturi și libertăți.

Ar fi fost mai bine fără Forumul Constituțional? Și-ar fi oprit parlamentarii obsesia de a controla justiția? Ar fi fost lobby-ul BOR și al extremei conservatoare mai puțin eficient? Ar fi ezitat parlamentari ca Gorghiu să își introducă propria activitate productivă în Constituție? Întrebări retorice, evident aceste lucruri s-ar fi întâmplat, ăștia sunt politicienii aleși liber de popor. Dar putea să fie mai rău. Toate amendamentele bune, toate lucrurile pozitive deja adoptate au ajuns în dezbaterea Comisiei prin intermediul Forumului Constituțional. Unele din ele au fost însușite de parlamentari (vezi, spre exemplu, articolul despre nediscriminare, prezentat ca propunere Chiuariu, de fapt este propunere a Coaliției anti-discriminare trimisă Forumului și asumată de Chiuariu), altele sunt susținute chiar de Forum.

Problemele de fond rămân incompetența sau chiar reaua-voință a parlamentarilor. Acestea nu au însă legătură cu Forumul Constituțional, cu sau fară Forum tot acolo s-ar fi ajuns: Parlamentul ales democratic dezbate Constituția. Ar fi făcut-o în orice condiții. Echipa Forumului măcar a încercat să îmbunătățească rezultatul final și deja vedem rezultatele. Despre cei ce acum îl găsesc țap ispășitor pe Pîrvulescu nu putem să spunem nici măcar atât, că ar fi încercat.About these ads

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *