Categories
Stiri

Ministrul Șova a negociat cu maică-sa și a pierdut 37,2 mln euro din banii noștri

Am aflat astăzi că, după multe chinuri și bâlbâieli, România a reziliat păgubosul contract cu firma Bechtel privitor la Autostrada Transilvania. Moise Guran a calculat că acest contract ar fi adus statului român o pagubă de 800 de milioane de euro. Cifra îi aparține, nu comentez. Eu vreau să scriu doar despre ultima plată anunțată de guvern, despăgubiri de 37,2 milioane de euro plătite de România firmei americane pentru a renunța, în fine, la contract. Mai exact, pentru a renunța la ultimele două dintre cele opt tronsoane de autostradă, că la primele șase americanii au renunțat încă din 2011.

La această negociere, partea română a fost reprezentată de Ministrul Șova, de profesie avocat, însoțit desigur de ce experți or fi pe la ministerul lui. Partea americană a fost reprezentată de avocații lor, adică de firma de specialitate Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Pentru conformitate, aflăm chiar de pe site-ul firmei de avocatură că ei sunt reprezentanții Bechtel pentru re-negocierea contractului:

We provided legal assistance to Bechtel Corporation, a premier engineering, construction and project management company, in relation to the re-negotiation of the contract concluded with the Romanian National Company for Motorways and National Roads for the 425 km Brasov-Bors motorway construction project and we provided day-to-day assistance in the implementation of the contract.

Așa cum se poartă la marile firme de avocați, lista de nume din titulatură sunt chiar ale Senior Partners, adică ale ălora ce decid în firmă. Numărul trei din NNDKP, adică Diculescu, este al unei foarte cunoscute și apreciate avocate de pe la noi, Ana Diculescu-Șova. Ei bine, acel Șova din coada numelui nu este o coincidență. Doamna Diculescu s-a căsătorit cu domnul Șova-senior, tatăl ministrului, ba chiar l-a adoptat pe Dănuț.

Așadar, ministrul Șova a negociat cu maică-sa (adoptivă) – în fine, cu firma maică-sii, tot acolo. Să nu-mi spuneți că un alt avocat, nu fix Diculescu-Șova, s-a ocupat de contract, că doar e clar cine sunt șefii în firma aia. Și a pierdut: 37,2 milioane de euro plătite din bugetul public către firma americană. Să nu-mi spuneți că e mult sau puțin, căci constat că pentru șase tronsoane ministrul Boagiu nu a plătit nimic, iar pentru două ministrul Șova a plătit o căruță de bani. Chiar dacă e prețul corect – cine poate să spună? – conflictul uriaș de interese e vizibil de la o poștă.

Și ca să fie și mai frumos, iată ce mai aflăm de pe site-ul aceleiași firme:

We assist Gabriel Resources with respect to the Rosia Montana project regarding the exploitation of gold resources, with respect to the issuance of the necessary permits and licenses, including disputes with Nongovernmental Organizations concerning the limits of their power to act on behalf of public interest.

Ca să vezi ce coincidență! Ministrul Șova tocmai a primit mandat să negocieze cu Gabriel Resources participarea statului român la proiectul minier de la Roșia Montana. Aștept cu interes să văd cât naiba vom plăti de data asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *