Categories
Stiri

Eu și Mișcarea Populară: nepotrivire de caracter

Cei ce urmăresc știrile au observat deja că Fundația Mișcarea Populară a decis să înființeze un partid cu același nume. Cititorii acestui blog știu că în urmă cu aproximativ o lună m-am înscris și eu în respectiva Fundație. După cum spuneam atunci, eram în căutarea reprezentării ideologice. Fiind vorba de căutarea unui viziuni (ce altceva este ideologia?), mi s-a părut că o Fundația e un vehicul adecvat (era și mai bine o asociație, dar am înțeles considerentele pragmatice). Se pare însă că fondatorii Mișcării Populare sunt mai preocupați de problemele politice imediate – adică de preluarea puterii. Nu e un lucru de blamat, este ceva legitim, dar nu corespunde cu problemele mele filozofice. Bag seamă că implicarea mea în politică se termină înainte de a începe. Drept e că a mers cam stând pe loc de la început:

Mișcarea a debutat publicând o platformă-program, pentru dezbatere publică. Mi-am trimis conștiincios observațiile, pe calea indicată. După vreo trei săptămâni am primit un mesaj general semnat Daniel Funeriu. Adresa mea este la BCC, iar mesajul informează că au primit peste 200 de propuneri privind platforma-program și încă mai așteaptă. Nu știu ce așteaptă, că au mai trecut două săptămâni și nimic. Observ din presă că Daniel Funeriu este ocupat cu lansat filiale locale, probabil că nu are timp. Dar faptul că dezbaterea programului nu este o prioritate e un mesaj în sine.

Apoi a urmat partea care mi-a atras atenția, un fel de competiție deschisă pentru organizarea filialelor județene/de sector: simpatizanții trimit CV-ul, fondatorii selectează, se face o discuție, lucrurile decurg oarecum participativ. Am trimis mesaj după cum era indicat. Aici nu am primit niciun fel de răspuns, nici măcar confirmare de primire.

La sfârșitul săptămânii trecute, am fost invitat să răspund la sondajul despre înființarea unui nou partid. Opțiunile erau: doar partid, doar fundație, ambele. Am votat varianta „doar fundație”. Înțeleg că cele mai multe voturi au fost pentru „ambele”. Asta înțeleg din presă, că procesul este complet netransparent, nu există niciun fel de informații despre număr de voturi, distribuție, cum au făcut să evite inerentele abuzuri sau încercări de manipulare de la un sondaj on-line și alte asemenea mici detalii.

Mai mult, viitorul partid are deja un set de obiective și principii, pe care le-au ales membrii fondatori. Sunt stabilite a priori, legătura cu platforma-program nu e clară, și luate împreună nu arată deloc a viziune coerentă, ci doar a enumerare eterogenă de principii valoare, probleme punctuale și generalități golite de conținut.

Comunicatorii și vectorii de imagine ai noului partid-în-devenire nu sunt nici președintele fundației, Marian Preda, nici Cristian Diaconescu, cel care a anunțat primul înființarea organizației, ci mult mai unșii-cu-toate-alifiile consilieri prezidențiali Sebastian Lăzăroiu și Iulian Chifu (pe acesta din urmă nici nu-l găsim între fondatori), despre care mă abțin să comentez.

Propoziția „membrii fondatori au decis” revine des în retorica Mișcării Populare și cam aici se termină dezbaterea, transparența, participarea. Acum înțeleg mai bine de ce fundație și nu asociație, democrația e grea. Mulțumesc, dar nu îmi place o organizație în care membrii fondatori știu întotdeauna mai bine. Înțeleg de ce îi place președintelui. După cum spuneam, nepotrivire de caracter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *