Categories
Stiri

Swaziland. O Românie din Africa?

Guestpost: Africapestetot

„Am spus-o de mai multe ori: Corlățean nu e la nivelul funcției de ministru de externe.
El merge la diverse reuniuni multilaterale și simpla încrucișare pe hol cu un omolog devine, în comunicatele MAE, o întâlnire aproape istorică.
De fapt, textele produse sub autoritatea lui Corlățean nu au un corespondent la omologi, ca și cum doar Corlățean s-a întâlnit cu Joe Biden, nu și invers. Așa ceva nu mai fac nici țările de mâna a treia din Africa. Poate Swaziland…”

Cristian Preda, Reprezentant al României în Parlamentul European

Swaziland

Swaziland este ultima monarhie absolută din Africa. Are ca capitală Mbabane și este situată între Africa de Sud la vest și Mozambic la est. Alte asemănări cu România includ: o nouă Constituție a fost adoptată la doi ani după a noastră, în 2005; regele este șeful statului și tot el numește primul-ministrul; poporul este sărac, dar este fericit și își iubește aleșii.

Un motiv al acestei iubiri (inexplicabilă în România) este faptul că în timp ce în România printre culturile agricole cele mai importante se află pepenii, grâul și porumbul, în Swaziland foarte populară este cultura de marijuana. Altfel, exact ca la noi, oamenii sunt foarte evlavioși, mai ales conducătorii. În 2012, regele Mswati al III-lea și-a îndemnat poporul să se dedice complet Bibliei și să se țină departe de bani (de treabă necurată cu banii se ocupă exclusiv regele și acoliții săi). Poporul l-a ascultat: 60% din populație supraviețuiește cam cu 1 dolar pe zi. Oricum, pentru a nu-i deranja prea mult pe rege și pe camarila sa, poporul a decis să nu trăiască în medie mai mult de vreo 32 de ani (se pare că cel mai puțin din toată lumea) – din care mai mult de jumătate din timp, probabil, sub formă de copii (cuminți), iar restul ca șomeri. Regele are o flotă impresionantă de mașini, în frunte cu un Maybach (cam ca a deputatului liberal George Becali Întâiul). Nevestele lui (multe) sunt cunoscute pentru pasiunea pentru shopping.

Există însă și deosebiri. Senatul lor are decât 30 membri, iar Camera Deputaților decât 65.

Pentru a lupta împotriva SIDA (o chestie asemănătoare cu corupția de pe la noi, dar care omoară direct oameni), regele Mswati al III-lea a început să propovăduiască abstinența și a emis un decret prin care a interzis relațiile sexuale sub vârsta de 18 ani (regele mai propusese și ca persoanele cu HIV/SIDA să fie sterilizate și însemnate cu fierul roșu sau un echivalent modern al acestuia). La doar două luni după decret, regele și-a luat cea de-a 13-a soție, o fată de doar 17 ani. În prezent regele are doar 14 neveste. O echipă mică, dacă ținem cont că tatăl său a avut vreo 125 de neveste (efectiv variabil de-a lungul lungii sale vieți). În septembrie 2012, în cadrul unui ritual anual, 80.000 de fecioare au dansat în fața regelui.

Altfel, pe Ministrul lor de Externe îl cheamă Mtiti Fakudze (în niciun caz a nu se citi Mtitus!).

Aviz doritorilor: pe pagina de internet a Ministerului de Externe al Regatului Swaziland se zice că postul de «Political Under Secretary» este vacant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *