Categories
Stiri

Regres

Anul trecut ne-am apropiat periculos de o cădere libere în domeniul instituțiilor fundamentale, după o serie de abuzuri ale unei majorități abia instalate.  Pentru o vreme a părut Doar că abia aleasă o super-majoritate, versiunea actualizată a celei de anul trecut, că ne inundă un discurs naționalist (în sens rău) și anti-european desprins parcă din ditirambele lui Vadim. În timpul ăsta, parlamentarii își votează cu tupeu un statut de privilegiați, iar la Slatina poporul dă cu flit oricărei idei de cinste alegând primar, cu 70% din voturi, pe unul condamnat definitiv și irevocabil, dar cu suspendare, pentru că a furat banii slătinenilor. Ne-am întors cu câțiva ani în trecut, pe vremea când încă ne mai întrebam cât de originală este democrația noastră, ba chiar e mai rău, că ticăloșii nu mai au teamă.

Băsescu râde

Și nu e tot. A izbucnit un scandal ca o fantomă a anilor ’90, cu ungurii care ne fură țara și ne dau cu steagul în cap. Părelologi și politicieni deopotrivă se întrec în a înfiera patriotic, cu simț de răspundere, deopotrivă ungurimea cea rea și trădătorii de neam și țară. Steagurile secuilor au devenit nou prilej de crâncenă vrajbă etnică și au ajuns să găsească și delictul de umor.

Intoleranța etnică e o amintire amară a succesului electoral fără precedent al primarului rasist Cherecheș, cel care și-a câștigat mandatul și pe seama prigonirii cinice a romilor, dar și a declarațiile recente ale unui alt tânăr liberal despre nevoia de a steriliza femeile rome, că prea fac copii mulți.

Și ca să fie tacâmul complet, ieri televiziunea publică înfiera creștinește gestul unei profesoare ce a încercat să învețe copiii altfel despre toleranță (pe lângă știrea din link, am urmărit și „dezbaterea” de aseară, în același ton). În timpul ăsta, Parlamentele din Franța și Marea Britanie discută serios despre legalizarea căsătoriei între persoane de același sex.

Noi continuăm să investim mai mult în sporirea averii fără număr a Bisericii Ortodoxe decât în salariile medicilor sau în cercetare, iar atunci când cineva încearcă să întrebe de ce oare se întâmplă acest lucru, iese la atac falanga fundamentalistă să-i clasifice pe bieții petiționari în atei, anarhiști, homosexuali, în general niște trădători de neam și țară.

Privind încă o dată la temele de discuție din spațiul public, la modul cum sunt formulate, mă simt cu adevărat întors în timp. Suntem parcă în vremurile când încă ne mai puneam problema iliesciană de a alege între democrație liberală și comunism cu fața umană, când orice era diferit trebuia să ardă urgent în focul iadului, când Vadim era încă relevant. De fapt, nu doar că Vadim însuși a fost resuscitat, dar devine relevantă caricatura lui ciobănească, Becali, iar potențialul viitor președinte al României nu e departe.

Nu trecusem peste lucrurile astea? De unde acest regres? E criza economică atât de adâncă încât mașina de zgomote simte nevoia să învie orice subiect ca să acopere dezastrul sau pur și simplu încă nu ne-am maturizat?

Și pe acest fond trist vine „dezbaterea” despre reforma Constituției. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar putea să scrie în noul text fundamental.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *