Categories
Stiri

De la 1 martie, „nașterea la privat” va costa dublu. Mulțumiți guvernului „liberal”

Să zicem că ești un contribuabil din atât de aclamată clasă de mijloc. Ai în jur de 30 de ani, lucrezi independent sau într-o corporație, ai un venit decent, peste medie. Plătești taxe mult peste medie. Contribuțiile de sănătate pe care le plătești sunt cu mult mai mari decât serviciile de care beneficiezi, că ești tânăr și nu ai probleme (încă). Dar suporți conștiincios, că înțelegi solidaritatea socială. În sfârșit, vine momentul când banii ăia plătiți la fondul de sănătate aduc un folos, adică vine fericitul moment al nașterii unui copil.

Îți faci repede un calcul: nașterea la privat te costă pe la 6-7.000 de lei, poate un pic mai mult dacă iei servicii opționale. Decontezi la fondul de sănătate (că doar ambii părinți au plătit contribuții!) cam jumătate (3.300 lei). Dacă te-ai duce „la stat”, cu șpăgile de la portar și infirmieră până la asistente și doctori (mâna întâi, a doua, a șaptea, anestezist, cine mai stă să îi numere?), la care se adaugă costul medicamentelor, cam tot acolo ajungi. Și ajungi acolo pentru că ei știu că ai un venit peste medie și tu nu te pricepi să te descurci în jungla socială, deci te vor jumuli corespunzător. În schimb, serviciile nu se compară. Decizia rațională este clară: mergem la privat, plătim cinstit, suntem tratați corect, în fond pentru asta muncim. Cine vrea să vadă un exemplu concret al aplicării acestui raționament este invitat să citească acest articol.

Dar dacă ți-ai făcut un astfel de plan, e momentul să te grăbești. Între timp a venit la putere partidul „liberal” și un ministru „liberal”, Eugen Nicolaescu, a fost numit la sănătate. Confruntat cu furtul și lipsa de eficiență din sistemul public, Nicolaescu a găsit soluția: nu schimbăm nimic, nu privatizăm, nu reformăm, turnăm și mai mulți bani în gaura neagră a spitalelor „de stat”, bani pe care îi luăm de la privați! De la 1 martie CNAS nu va mai deconta servicii către spitale private. Sub acest anunț sec se ascunde exact distrugerea raționamentului de mai sus. Nașterea la privat va fi plătită integral de client – și nu doar nașterea, orice alte servicii.

Această măsură, spune ministrul, mută cam 10% din banii asigurărilor de sănătate de la privat la stat, dând o gură de oxigen sistemului public. Probabil că după șase luni vom fi fix în situația din care am plecat, adică banii în plus vor fi dispărut în meandrele concretului. Măsura lovește direct în clasa de mijloc din România, adică în cei care își permit să meargă la o clinică privată, combinând decontarea de la fondul de sănătate cu co-plata din buzunarul propriu. Pentru ei, serviciile clinicilor private vor costa dublu.

(mai multe detalii despre declarațiile ministrului „liberal” Nicolaescu aici)


UPDATE. În urma discuției de la comentarii, am sesizat tendința unor cititori cu vederi mai radicale de a înțelege cele de mai sus ca negând principiul solidarității sociale. Nici vorbă, înțeleg și susținin solidaritatea, dar cu moderație. Copiez aici explicația pe care am dat-o la comentarii

Caut să explic încă o dată, pentru amândoi și toți ceilalți, poziția mea. Așa cum rezultă din paragrafele de mai sus, sistemul românesc include o componentă de solidaritate și una de asigurare.

Eu, care din diverse motive câștig mai bine ca media, accept de la început că plătesc la fondul public de sănătate mai mult decât valoarea serviciilor primite. Surplusul este partea de solidaritate socială, mergând către sprijinirea celor care, din diverse motive, câștigă mai puțin. Însă eu cer și ca dacă vreau și îmi permit să cumpăr servicii private, atunci cota „mea” din ce am plătit la fondul public să deconteze parțial aceste servicii. Atenție, cota mea nu înseamnă toți banii. Surplusul de care vorbeam anterior rămâne la fondul public, pentru a fi folosit de alții. Eu cer doar costul serviciului, decis chiar de către stat.

Opinia Medusei, spre exemplu, merge radical către componenta de solidaritate, obligând toți contribuabilii să primească servicii exclusiv de la sistemul public, indiferent de voința lor. Nu sunt de acord cu asta, prefer combinația de solidaritate și asigurare pe care am descris-o mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *