Categories
Stiri

România la GRECO despre incriminarea faptelor de corupție și finanțarea partidelor politice

GRECO – Group of States Against Corruption – este un instrument de monitorizare a mecanismelor anti-corupţie în statele member ale Consiliului Europei (CoE) şi alte state asociate, iniţiat de CoE în 2009. Procedura GRECO include selectarea unor teme, analiza situaţiei, formularea de recomandări şi monitorizarea implementării acestora în statele membre. Runda a treia de evaluare a inclus două teme: incriminarea faptelor de corupție și finanțarea partidelor politice.

Rapoartele de evaluare cu privire la România au fost publicate în martie 2011 și ambele cuprind recomandări importante. Țara noastră avea termen iunie 2012 pentru a implementa recomandările. Guvernul (niciunul – Boc, Ungureanu, Ponta) nu a considerat necesar să informeze cetățenii și să se consulte cu ei cu privire la aceste obligații internaționale asumate în numele nostru. Rapoartele despre România, cu recomandări, se găsesc pe pagina GRECO.

Nu am urmărit evoluția situației (adică a implementării recomandărilor) pentru prima temă, dar dezbaterea publică a fost inexistentă. Nu știu dacă Ministerul de Justiție are ceva de raportat.

Autoritatea Electorală a încercat să facă ceva în legătură cu fințarea partidelor. A angajat consultanți, a făcut propuneri de modificare a legii, a organizat dezbateri – am scris despre aceste lucruri la acel moment. Partidele politice au absentat în acest proces și au blocat (toate, fără excepție) orice încercare de schimba lucrurile în bine. Dimpotrivă, Ponta a publicat recent o ordonanță de urgență care înrăutățește situația. Nu avem niciun progres de raportat.

Săptămâna aceasta, între 4 și 7 decembrie, a avut loc a avut loc a 58-a reuniune GRECO. Conform agendei, România a prezentat progresul făcut în implementarea recomandărilor, pe ambele teme ale celei de-a treia runde de evaluare. Oare ce a conținut această prezentare? Nu știm. Nu doar că subiectul a lipsit de pe agenda publică, dar instituțiile relevante au tăcut cu obstinație pe aceste teme. În fond, e doar corupție, ce mare lucru?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *