La colțu' străzii

Tu cu cine ai vota? D1 Alba

6 comentarii

Guest post: Ciprian Cucu

(Colegiul uninominal Camera Deputaților nr. 1, Alba)

Aş observa din start că Alba Iulia este încă unul din puţinele fiefuri PDL din România, primar fiind ales acest an Mircea Hava, aflat la al cincilea mandat. Trebuie precizat că, deşi pare asimilabil baronilor locali, primarul din Alba Iulia este relativ puţin pătat – câteva suspiciuni momentan nedovedite de sifonare a unor investiţii (ex – o plângere din 2007 cu rezultat NUP) şi o problemă mai recentă cu Societatea de Transport Public din Alba, care a primit o serie de subvenţii (pentru transportul gratuit al pensionarilor) se pare în afara legii.

E important de precizat că Mircea Hava se bucură de un sprijin important al comunităţii locale din cel puţin două motive: 1. este implicat profund în campania ARD şi 2. a fost implicat în campania din 2008 a actualului candidat USL – Călin Potor, pe care l-a şi învins în acest an în cursa pentru primărie. 

Voi începe deci prezentarea candidaţilor cu acesta din urmă – Călin Potor, fost membru PD-L, mutat la PNL încă din 2010 şi devenit din mâna dreaptă a lui Mircea Hava, principalul lui detractor / acuzator. Dacă în 2008 se bucura de câştigarea mandatului de deputat cu sprijinul primarului (cu care apărea pe afişe), în 2012 a ţinut să (ne) explice din postura de challenger pentru funcţia de primar, cât de rău este omul care l-a trimis în Parlament în urmă cu 4 ani, lansând atacuri constante la limita decenţei. Pierzător net în cursa pentru primărie (12% i-a despărţit), Călin Potor îşi joacă probabil ultima carte politică încercând să obţină un mandat de deputat din partea USL.

Călin Potor este de profesie medic şi a fost între 2005 şi 2008 Manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Alba Iulia. Am găsit foarte puţine informaţii referitoare la calitatea lui profesională, doar o serie de acuze bidirecţionale: după schimbarea formaţiunii politice a atacat competenţa noilor manageri ai spitalului şi imixtiunea politică în gestiunea acestui spital, dar a fost şi atacat de foştii colegi referitor la capacitatea sa managerială.

În ceea ce priveşte integritatea, Călin Potor pare relativ curat, fără probleme de corupţie, dar cu o avere bunicică: „Are in posesie trei terenuri in Alba, doua case, un apartament si un spatiu comercial si datorii de 100.000 de franci elvetieni.”

Candidatul ARD, Dorin Nistor este mai puţin cunoscut publicului larg, venind din zona bugetarilor de lux: fost comisar la Garda Financiară s-a „transferat” la Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – OIRPOSDRU, direct pe postul de director executiv, responsabil cu fondurile europene strângând în total „patru terenuri, doua case de locuit, un atoturism marca Peugeout. (…) Are un credit bancar cu scadenţă în 2037 în valoare de 75.000 euro şi un altul de 8.000 euro scadent în 2013.” (sursa).

Deşi pare cam multă acumulare pentru un bugetar (cu soţie bugetară – consilier la finanţe), numele lui nu a fost încă legat de scandaluri de corupţie, iar în zona Alba-Iulia absorbţia şi implementarea fondurilor europene este peste media pe ţară. Singura pată a lui Dorin Nistor pare să fie faptul că a furat startul campaniei electorale, donând cu câteva zile înainte de începerea oficială 15 biciclete în culorile şi cu sigla ARD, municipiului Alba Iulia.

Dorin Nistor a apărut în atenţia politică în această vară, candidând din partea ARD la Primăria Municipiului Sebeş, cursă pe care a pierdut-o la limită – la diferenţă de doar 1%. Este de menţionat şi faptul că nu mai candidează în colegiul corespunzător municipiului Sebeş unde a candidat la primărie, probabil pentru că primarul din Sebeş este de la USL şi după cum spuneam în partea introductivă, Hava şi-a făcut un obicei în a sprijini cu propria lui imagine candidaţii partidului propriu (şi în această campanie electorală apare atât pe afişe cât şi live împreună cu aceştia).

Alba Iulia este unul dintre oraşele în care PPDD se găseşte într-o poziţie destul de bună după alegerile locale, nu neapărat prin numărul consilierilor (sunt doar 2 consilier PPDD) ci pentru că aceştia pot schimba majoritatea în consiliu, PD-L având 10 consilieri şi USL având 9. Această configuraţie le-a permis celor de la PPDD un joc dur, obţinând în urma înţelegerii cu PD-L poziţia de viceprimar pentru unul din consilierii lor – Dorin Şerdean.

Acesta este şi candidatul propus pentru alegerile parlamentare în Alba Iulia, fost candidat la fotoliul de primar – pentru care a obţinut 7.6%, un scor destul de bun pentru un partid nou şi pentru un candidat care nu a mai fost implicat în politică.

Profilul candidatului nu spune foarte multe – nu apare în scandaluri şi nici nu l-am găsit în listele romaniacurata – unde sunt evidenţiate averile candidaţilor, iar în informaţiile (puţine de altfel) disponibile apare că ar avea doar o casă, ceva terenuri la ţară, încă o casă (de vacanţă) în construcţie şi datorii de 20.000 de euro. Are o biografie interesantă dar puţin surprinzătoare, trecând de la antrenor de şah la asigurări, domeniu în care a promovat rapid la o funcţie de conducere, pentru a-şi fonda ulterior o companie de asigurări, apoi una de brokeraj, apoi una de consultanţă şi mai recent una în domeniul software.

Cum nu aş putea să fac mai multe aprecieri asupra domnului Şerdean date fiind informaţiile puţine existente, mă voi limita la a preciza că punctul meu de vedere este tranşant în ceea ce priveşte PPDD : chiar dacă pot apărea candidaţi buni din partea lor, platforma propusă şi modul de conducere şi promovare sunt insultătoare la adresa inteligenţei şi nu aş putea să votez un om susţinut de o asemenea formaţiune politică, indiferent de calităţile sale ca individ.

Ceilalţi doi candidaţi – Csaba Kálmán Tóth (UDMR) şi Huja Bogdan-Nicolae (PRM) par de umplutură – sunt iluştri necunoscuţi, abia a aflat Google de ei. În lipsa unor informaţii concrete – am aflat doar că Huja e inginer în Cluj, are 25 de ani şi nu are avere şi că Tóth are 60 de ani şi este inginer viticol fără avere notabilă (un apartament, două maşini vechi, sub 20.000 de euro în bancă), aş spune că le putem da prezumţia de integritate. Pentru mine, însă, şi PRM este un partid nefrecventabil, indiferent dacă apare vreun candidat mai răsărit deci pentru cei care n-au încredere în garda financiară şi nici în persoane care se schimbă după cum bate vântul puterii, ar rămâne oferta (viticolă) a UDMR.

Anunțuri

6 gânduri despre „Tu cu cine ai vota? D1 Alba

 1. despre Mircea Hava, chiar daca nu candideaza: http://alba24.ro/pret-scandalos-poarta-a-ii-a-a-cetatii-din-alba-iulia-a-costat-cat-un-bloc-cu-4-etaje-nu-este-restaurare-ci-o-constructie-asemanatoare-25443.html si aici: http://www.catavencii.ro/Peste-10-milioane-de-euro-din-fonduri-europene-praduite-de-primaria-alba-iulia_0_16.html. parerea mea este ca au facut din cetate un kitsch cu costuri fabuloase.

  Dorin Nistor este, cum spunea Ciprian, fostul sef al garzii financiare pe Alba. pt mine, a priori, orice sef de garda financiara este corupt. poate si pt ca mai stiu una alta despre cea de acolo.

 2. Poliminio – viziteaza Alba Iulia, si dup-aia spune-ti parerea. Sincer.
  Restaurarile sunt scumpe oriunde in lume.
  Si prefer oricand un primar care a „praduit” fonduri europene (sanchi, alea-s greu de praduit) unuia care n-a facut nimic. Tu ai vazut cum s-a transformat Alba Iulia in ultimii ani? Mircea Hava n-a castigat degeaba 5 mandate.

 3. vv52, am vizitat-o de multe ori, din intamplare chiar sunt nascut acolo, am stat acolo, plus ca am clienti de acolo. cel putin de 2 ori pe luna ajung in Alba-Iulia. tocmai d-aia nu inteleg cum de a fost ales Hava de 5 ori. cat despre restaurarea cetatii, poate e vorba de gusturi.

 4. @vv52, dar cu cei aproape 20000 someri care ii are Alba Iulia, la o popupatie de aproximati 58000 locuitori, cum ramane? Pentru Mircea Hava nu conteaza ca oamenii nu au locuri de munca, afacerile lui sa traiasca iar pe restul sa-i ia naiba. A distrus pe aici tot ce se putea distruge ca sa nu se faca concurenta firmei Elis, firma lui de altfel, trecura pe numele cumnatului sau, cu sediul in localitatea Petresti. Iti reamintesc cazul Refractara cand directorul pus de PDL Alba Iulia, a primit sarcina ca in 6 luni Refractara sa fie falimentata deoarece fabrica borduri de beton si facea concurenta firmei Elis. Cazul asta intra la subminarea economiei nationale, mon cher. Am surse chiar din PDL care mi-au spus lucrul asta si care s-au cam saturat de afacerile dubioase ale primarului si de faptul ca trateaza Alba Iulia ca pe propria sa mosie. Cand primarul a fost intrebat de unde are atatia bani sa sponsorizeze campaniile electorale ale PDL pe plan national, ultima sponsorizare fiind de 1 000 000 euro, nici pana in ziua de azi n-a dat un raspuns, ca din salariul lui de bugetar m-as mira sa poata face asta, in declaratia lui de avere aparand doar un apartament, o masina, si slujba de la primarie. Nu tu Elis, nu tu Grup Corint sau alte firme in care el si familia lui sunt actionari. Iar dintr-un salariu de bugetar mi-e greu sa cred ca iti poti construi asemenea palate cum are primarul nostru, daca nu stii unde sunt te pot ajuta eu sa le localizezi si sa le vezi. Inca ceva as vrea sa te intreb. Tu esti multumit de cum arata Alba Iulia, fara parcuri, fara zone verzi unde vara te mai puteai racori si mai puteai respira aer curat? Totul a fost defrisat ca primarul sa-si poata „planta” bordurile. Pe langa asta, ce mi se pare si mai grav, este faptul ca a alungat investitori mari care voiau sa creeze locuri de munca in orasul nostru, poate cazul Carrefour iti spune ceva. Bine ca in alte orase primarii umbla sa aduca investitori, sa asigure locuri de munca, si al nostru le da sutul in fund cand vin investorii in orasul nostru. Iata cateva fapte care arata de fapt cine este Mircea Hava, in caz ca nu stiai cine sta pe scaunul de primar. Si nu numai el le cunosc, le cunosc majoritatea oamenilor din oras.

 5. Inca ceva as vrea sa subliniez, sa luam ca exemplu Deva, oras aflat destul de aproape de Alba Iulia. Primarul de acolo si-a luat frumos geanta de maner si a plecat la marile companii din Romania, le-a asigurat tot ce trebuia ca sa vina in Deva, sa creeze locuri de munca acolo. Asa au ajuns in Deva Metro, Real, Practiker, Billa, Volvo, McDonnald’s, Lidl, Carrefour, etc. Cand au venit si la noi, prima intrebare care le-a pus-o primarul reprezentantilor Carrefour, a fost cat ii pun pe masa ca sa le dea terenul si autorizatiile. Asa stie Mircea Hava sa primeasca investitorii care vin in Alba Iulia sa creeze locuri de munca. Sa luam alt exemplu: Sebesul. Este mai dezvoltat din punct de vedere economic decat Alba Iulia? Este. Si inca cat de mult. Blajul, la fel, firma Bosch a venit intai la Alba Iulia, la fel a fost tratata ca si Carrefour, a plecat frumos la Blaj si acum da de lucru locuitorilor de acolo. Asa ca cei care il sustin pe Hava si aplauda cu mandrie patriotica amplasarea de borduri peste parcurile orasului, sa citeasca de doua ori ce-am scris aici si sa se gandeasca daca chiar le da ceva de mancare faptul ca Alba Iulia pe zi ce trece se umple de bordurile lui Hava.

 6. Bosch a venit, Bergenbier a plecat… traiesti intr-o realitate paralela daca tu crezi ca Blaj-ul e mai dezvoltat ca Alba Iulia (de Sebes nu stiu, dar m-ar mira foarte tare sa ai dreptate; iar Deva a fost mereu un oras mai mare). Cat despre Carrefour si Alba Iulia… E o gluma buna. Se inchide Carrefour Arad si tu iti imaginezi ca e destula populatie in Alba pentru un Carrefour?

  Despre spatii verzi – Alba Iulia nu a avut niciodata parcuri cu vegetatie luxurianta. Cam cati arbori estimezi tu ca a „defrisat” Hava? 10? 20? 30? Ca mai multi nu prea cred ca a gasit…
  Da, ar trebui sacum sa platenze multi copaci prin santurile cetatii, are oportunitatea de a face promenada respectiva sa fie foarte placuta. Tocmai, ca abia acum cu refacerea cetatii are Alba Iulia o zona cu potentialul de a deveni o zona pietonala foarte, foarte misto. Da, inca nu-s terminate lucrarile, si copaceii plantati sunt mici (si chiar si asa, ar trebui pusi mai multi probabil) – dar macar zona are potential.

  In fine, departe de mine gandul ca Hava ar fi primarul perfect, sau ca n-ar avea afacerile lui (e evident ca are). Dar, inainte de a-l injura pe Hava, ar fi trebuit sa stai si tu 4 ani in S4 cu Inimaroiu, sa vezi cum e sa ai un primar dupa care pana si Piedone pare un dar de la Dumnezeu. 😉
  Serios, e nerealist sa asteptam ca primarii sa fie niste oameni providentiali care rezolva toate problemele comunitatii. E mai realist sa ii impartim in doua categorii: primari care fac ceva pentru comunitate, si primari care sunt interesati exclusiv de castigurile lor personale. Hava este totusi in prima categorie, destul de clar.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s