Categories
Stiri

O lege pentru binele unui singur om (Corina Dumitrescu se întoarce)

Senatul României, în ultima ședință din acest an, a reușit performanța de a da o lege pentru binele unui om. Sigur că nu vorbim de un om de rând, ci de ambițioasa Corina Dumitrescu, aprig adunătoare de funcții. Este rectorul Universității „Dimitrie Cantemir”, a fost secretar de stat din partea PSD și acum este reprezentant al societății civile în CSM, dar tot din partea PSD, așa cum mărturisește singură. A fost aproape de a deveni ministru al educației, dacă n-ar fi avut probleme serioase de CV și posibile probleme de incompatibilitate. Este și soția unui influent deputat PSD.

Tocmai această incompatibilitate o roade pe Corina Dumitrescu. Legea nu îi permite să acumuleze funcții publice, un lucru foarte bun de altfel, pentru că nimeni nu poate să facă bine atâtea lucruri în același timp. Dar ce e legea față de ambiția unui om cu relații? Pentru Corina Dumitrescu se poate da o lege cu dedicație, iar Senatul deja a făcut-o. 

La data de 20 noiembrie se afla în plenul Senatului, spre discuție, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru prorogarea termenului prevăzut la art. III din Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Ordonanța de urgență menționată deja intrase în vigoare din ianuarie, produsese efecte, nimeni nu s-a plâns. Camera Deputaților aprobase legea cu un enunț sec: se aprobă în forma propusă de guvern.

În Comisia Juridică, senatorul Toni Greblă vine cu două amendamente bizare. El cere ordonanța de urgență să își schimbe titlul, pentru a se referi și la legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, deși ordonanța de urgență nu avea deloc treabă cu CSM și, foarte important, nu te apuci să schimbi legea CSM fără să lași Consiliului timp să își spună opinia.

corinad1

Dar senatorul Greblă dorea doar o mică schimbare prin modificarea unui singur articol, care ar urma să sune „Judecătorii și procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar”. Față de textul inițial, Greblă a introdus sintagma „Judecătorii și procurorii”.

corinad2

Acum să ne uităm la plenul CSM. Dacă dăm la o parte judecătorii și procurorii, mai rămân ministrul justiției, care oricum e demnitar, și Corina Dumitrescu, reprezentanta societății civile. Acest amendament se referă doar la Corina Dumitrescu, care ar fi scutită de calitatea formală de „demnitar”, adică ar scăpa de unele obligații importante cu privire la regimul incompatibilităților și la declararea averii și intereselor.

Surprinzător, Comisia Juridică a avut decența să respingă amendamentele nesimțite. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Lobby-ul Corinei Dumitrscu e la fel de puternic ca și ambiția ei. Plenul Senatului a luat din nou în discuție amendamentele lui Greblă și le-a admis! Forma finală a legii, trimisă la promulgare, include nesimțirea Dumitrescu-Greblă. Avem o lege pentru binele unui singur om:

corinad3

Pariez că vom mai auzi de Corina Dumitrescu în următorii patru ani de guvernare USL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *