Categories
Stiri

Cereti candidatilor sa doneze pentru biserica, ca biserica nu e a preotului…

(Arges: colegiile Camera Deputaților 9 și Senat 4)

… asa glasuia nazal, duminica de dimineata, un preot din Pitesti.

Pornind de la realitatea din titlu sa vedem situatia din Arges. La Camera Deputatilor se infrunta cu sanse reale Catalin Florin Teodorescu (PD-L) si Catalin Radulescu (USL). Cei de la PP-DD il arunca in lupta pe domnul Vasile Mihailescu un necunoscut pentru mine ca cetatean dar si pentru Google. Am incercat sa iau legatura pe Facebook cu cei de la PP-DD si mi-au spus ca se lucreaza la un CV de candidat (eu il astept de aproape doua saptamani). De asemenea, la categoria si altii merita mentionat Andrei Dumitrica de la Partidul Ecologist, un tip care aparent e activ in crezurile sale. Chiar daca nu sunt de acord in totalitate cu el ar putea fi varianta votului dat unui candidat fara sanse pentru a evita sa votez raul cel mai mic.

Acestea fiind zise sa trecem la candidatii cu greutate.

PSD il propune pe Catalin Radulescu. Alegerea e greu de explicat in conditiile in care e cunoscut ca un cal breaz al Argesului.  Acuzat de viol si de tzepe date unor primarii din Arges cu lucrari de asfaltare neefectuate sau efectuate prost Catalin Radulescu a fost luat la tinta recent chiar de presa nationala care a comentat cu mult sarcasm poza acestuia de pe un sait in care apare in chiloti si cu berea-n mana. Intrebarea fireasca e cum a ajuns un astfel de om sa candideze pentru un loc de deputat. Pe la colturi se zvoneste ca ar fi finantat campania electorala a primarului Tudor Pendiuc. Altii mai rautaciosi vorbesc de un posibil santaj. Decizia se pare ca a mirat pe multi chiar in cadrul PSD Arges. Dar cum Tudor Pendiuc nu mai e de mult timp doar un simplu primar ci, prin prisma rezultatelor electorale, un fel de rege al Pitestiului hotararea sefului nu se discuta ci se executa.

In ceea ce priveste strategia electorala Catalin Radulescu a ales sa taca. Nu apare pe nici un afis electoral, pe nici un banner, iar pe contul de Facebook nu se face nici o referire la faptul ca ar candida la un post de deputat. De altfel, ca o picanterie, putem observa ca majoritatea prietenelor sale de pe Facebook sunt domnisoare incadrate de “masculii rai si misogini” la categoria pitzipoance. O ultima informatie interesanta: tot pe pagina de Facebook candidatul spune despre el ca ar fi absolvit facultatea de medicina Timisoara.

Candidatul PD-L este Catalin Teodorescu. In prezent este prim vicepresedinte al PD-L Arges si consilider judetean, ceea ce ne ofera acces la o declaratie de avere destul de recenta (18 iulie 2012). Activitatea politica si-a inceput-o in cadrul PUR (ulterior PC) coducand o buna bucata de timp filiala Arges. A fost candidat al acestei formatiuni pentru in post de europarlamentar (pe loc neeligibil) dar si prefect de Arges timp de doua luni (noiembrie 2004 – ianuarie 2005). In timpul guvernarilor Boc a fost vicepresedinte la ANRP si ANSV. In afara de faptul ca a stiut sa schimbe barca la momentul potrivit nici presa argeseana nici Google nu au scos la iveala informatii despre o avere cladita pe afaceri suspecte cu statul si nici alte informatii care sa creeze prejudicii de imagine prea mari candidatului PD-L. Avem un sait ce pare facut cam in graba si o pagina de facebook. Ar fi de verificat cum reactioneaza candidatul Teodorescu la intrebari incomode si la eventuale mesaje negative.

In concluzie miza aici este ca Teodorescu sa-l impiedice pe Radulescu sa castige colegiul cu 50%+1 din voturi. In conditiile in care nu-i exclus ca in toate celelalte colegii pentru Camera Deputatilor PSD sa castige votul majoritar candidatul PD-L ar putea obtine deputatia prin redistribuire.

La Senat USL il propune pe Ionut Elie Zisu, un candidat impus de la centru despre care se stie doar ca este director la Directia Generala de Metale Pretioase din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului. Nimic relevant despre avere sau experienta politica anterioara.

In fata lui va sta mult mai experimentatul Mircea Andrei. Senator de Dambovita din 2008,  se remarca prin numarul mare de terenuri si case detinute. De asemenea detine doua masini de lux si numeroase conturi bancare. Parcurgand declaratiile de avere si de interese disponibile aici se  vede ca o buna parte a averii a fost realizata prin contracte de colsultanta juridica cu Electrica SA dar mai ales cu Consiliul Judetean Giurgiu. Sumele nu sunt deloc de neglijat ajungand pana la 121 400 de euro in cazul CJ Giurgiu si 153 390 de euro in cazul Electrica pe un singur contract. RealitateaTV ne spune insa o poveste tenebroasa despre afaceri cu gunoi si implicarea mafiei italiene. Adevarat sau nu putem spune doar pe baza declaratiei de avere ca Mircea Andrei, baron de Arges si Dambovita a dobandit mai mult de 1 milon de euro doar din contracte de consultanta cu statul.

Dupa aventura din Dambovita s-ar spune ca Mircea Andrei revine acasa. Si-a incercat norocul in vara cand a incercat sa obtina presedintia Consiliului Judetean Arges dar a fost batut mar fiind intrecut atat de castigatorul detasat Constantin Nicolescu (65%) cat si de candidatul PP-DD, Marian Fulga (13%). Mircea Andrei a obtinut doar 9%. Contul de Facebook este curat si aranjat numai bun de prezentat alegatorilor.

Candidatul PP-DD, Mihai Szakacs este consilier judetean si impreuna cu sotia detine conform declaratiei de avere un apartament si jumatate si un autoturism Dacia Logan. Este angajat al Automobile Dacia si castiga 48 000 RON pe an.

Asadar la Senat alegerea e foarte dificila. Un ilustru necunoscut care probabil si-a cumparat locul de la centru, un baron de Arges si Dambovita care si-a cladit averea pe afaceri cu statul si un om aparent cinstit. Votul meu probabil ca merge catre candidatul PP-DD singurul din cei 3 care mi se pare votabil.

In masura in care o sa am timp o sa prezint si alte alegeri pe care le au de facut argesenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *