Categories
Stiri

Harta Politicii – sursa noastră de informații despre politicieni (leapșa!)

Am citat destul de des Harta Politicii (www.hartapoliticii.ro) aici, la colțul străzii. Este o sursă de informații despre politicienii români: date de contact, știri, activitate parlamentară (unde e cazul), participare și rezultate în alegeri. E un proiect ce merită a fi promovat din mai multe motive:

  • este un proiect open source, ce poate crește nelimitat odată cu comunitatea din jurul lui. În timp, poate fi o totodată o arhivă și o referință vie a politicii românești, fără să depindă de bunăvoința unei instituții
  • este realizat 100% în voluntariat de un grup de programatori entuziaști, care reacționează prompt la sugestii. Spre exemplu, zilele trecute am sugerat că ar fi frumos să avem posibilitatea de a căuta secția de vot la care suntem arondați după adresă, folosind datele publicate recent de AEP. Imediat un voluntar (Cornel) s-a oferit să se ocupe de subiect. Aștept cu interes rezultatul.
  • are cel mai simplu instrument de căutare a colegiului electoral, după adresa de domiciliu

Acestea sunt doar câteva motive pentru care mi-am propus să promovez Harta Politicii, și să conving și pe alții să o facă. Cei care se pricep la programare pot să lucreze direct la proiect. Ceilalți putem să răspândim vestea și să aducem conținut. Iată ce putem să facem:

  • de câte ori menționăm un politician sau un colegiu în articole să adăugăm un link la Hartă (spre exemplu: Victor Ponta sau Colegiul CD-26 Gorj)
  • să amintim Harta Politicii în articolele publicate pe blog
  • să ne facem cont și să contribuim cu conținut. Deocamdată lucruri simple: date de contact ale politicienilor, poze, tag-uri. Să începem cu cei din colegiul nostru
  • să sugerăm noi componente pe care le-am dori adăugate echipei de programatori

Și am ajuns la leapșă – n-am avut pe moment altă idee mai bună, mai 2.0. Pentru cei mai tineri, este un mecanism social din trecutul blogăritului, prin care blogării își treceau de la unii la alții subiecte, nominalizându-se. Un fel de provocare.

Leapșa mea zice să publicați un mesaj promoțional pentru Harta Politicii și să îl publicați pe blogul vostru împreună cu răspunsul la întrebarea ce ați adaugă cu prioritate la proiect. Și, desigur, să faceți cele de mai sus.

În tradiția lepșuirii, o dau nominal către CălinTurambar și Niku. Și dacă tot e campanie și se presupune că politicienii sunt receptivi, ia să testăm câte unul din fiecare tabără, adică pe Alina GorghiuCristian Preda și, cu voia dumneavoastră ultimul pe listă, Ion Iliescu. Toți cei nenominalizați să se sesizeze din oficiu.

Eu am zis că simt nevoia unor pagini ale partidelor. Deocamdată am obținut o discuție filozofică pe tema asta. Aștept încă un voluntar să o preia. Sugestiile pot fi făcute și pe grupul de discuții asociat proiectului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *