Categories
Stiri

A început campania electorală: statistică, găsește-ți colegiul cu Harta Politicii, verifică afinitatea cu VotulMeu

A început campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. BEC a anunțat candidații înscriși. 2.455 de români se luptă pentru cele 452 de locuri din Parlament (315 în Camera Deputaților și 137 în Senat). Deși, așa cum am arătat când am explicat sistemul electoral, s-ar putea să avem surpriza ca la final să descoperim că sunt ceva mai mulți parlamentari, spre 500. În unele colegii ar putea fi câte doi pe loc. Se adaugă cei 18 candidați din partea celor 18 organizații reprezentând minoritățile naționale, care au locuri rezervate separat.

Privind numărul de candidați, alegerile par a fi o afacere în cerc înschis. Doar patru partide/alianțe prezintă liste (aproape) complete. ARD, USL și UDMR au 452 de candidați, câte unul în fiecare colegiu. PPDD ține aproape, cu 450 de candidați. Practic, acestea sunt partidele care contează, pentru că sunt singurele care au cu adevărat șanse să treacă de pragul electoral de 5% din voturile valide.

PRM, cu 286 de candidați, încearcă să învie o glorie apusă. PER, singurul partid ecologist ce nu a fost înghițit de USL, prezintă 177 de candidați. Iar PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania, alternativa radicală la UDMR) prezintă 77 de candidați. Aceste partide ar putea spera să treacă pragul alternativ, 6 colegii la Camera Deputaților și 3 la Senat câștigate cu 50%+1 din voturi. De fapt, doar PPMT are și candidații necesari, persoane cu notorietate în colegiile lor. La PRM Vadim a îndepărtat orice figură cu notorietate, iar PER a fost întotdeauna un partid șters.

Ceilalți competitori sunt mai degrabă prezențe exotice:

  • un oarecare Partid Popular, pe care nu știu de unde să îl iau, a reușit să strângă 61 de candidați
  • în zona socialistă găsim trei grupuscule, PAS (Partidul Alternativa Socialistă), cu 20 de candidați, PPPS (Partidul Pensionarilor și Protecției Sociale), cu 8 candidați și PSDM (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), cu 5 candidați
  • în fine, PNDC (Partidul Național Creștin Democrat) bifează alegerile cu 1 candidat

PSDM și PNDC participă degeaba, este matematic imposibil să strângă voturile sau mandatele necesare pentru a trece pragul electoral.  Dar scopul principal al acestor partide este să supraviețuiască. Legea spune că dacă nu prezintă candidați la două alegeri consecutive, atunci sunt radiate. Cum următoarele alegeri sunt cele pentru Parlamentul European, mult mai scumpe (nb. nici aici nu e ieftin, trebuie o garanție de 3.500 lei pentru fiecare candidat), opțiunile sunt puține.

Să notăm și că își încearcă norocul 13 candidați independenți.

Sistemul nostru electoral nu e deloc simplu. Avem vot uninominal, dar instituțiile care se ocupă cu organizarea alegerilor nu fac niciun efort să ne ajute să ne aflăm colegiile și candidații. Dacă sunteți în căutarea unei metode simple de a vă afla colegiul, vizitați Harta Politicii și căutați după adresa de domiciliu. În pagina colegiului veți afla și candidații.

 A apărut și o „busolă”, la VotulMeu. Răspunzând la un chestionar puteți afla cât de aproape sau de departe vă aflați de programele partidelor. Din păcate autorii nu au ținut cont de programele alianțelor (ARD, USL), dar este o experiență interesantă.

Nu în ultimul rând, nu uitați de seria Tu cu cine ai vota?, de la colțul străzii. Prezentăm situația din diverse colegii și invităm la dezbatere. Așteptăm contribuții din partea cititorilor cu situația din propriile colegii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *