Categories
Stiri tu cu cine ai vota

Tu cu cine ai vota? București: Colegiile S-5 și CD-14

(București 5-Senat și 14-Camera Deputaților)

Din faimosul cartier Titan vine colegiul 5 pentru Senat, poate cel mai celebru din tara. Pentru ca detinatorul actual este nimeni altul decat Vasile Blaga, liderul maxim (maxim, am zis!) al opozitiei actuale. Pus in fata simularilor dupa datele de la alegerile locale care prezic o victorie cu peste 50% a USL-ului in toate colegiile din Bucuresti acesta a dat bir cu fugitii pe undeva prin Timisoara. Dar nu-i nimic, caci urmatorul care a amusinat acest colegiu este nimeni altul decat fostul presedinte ad interim (conform cu cartile de vizita) al tarisoarei noastre, co-liderul maxim (maxim, am zis!) al aliantei care ne conduce dar nu are puterea: Crin Antonescu. Insa surpriza surprizelor, probabil speriat de unele zvonuri ca i s-ar pregati un contra-candidat dintr-un material mai tare decat cartonul, co-liderul USL-ului a anuntat ca renunta la acest colegiu cu vreo 2 zile inainte de incheierea depunerii candidaturilor. Asa ca duse fiind perspectivele prezentei buldogului sau a oratorului in parcul IOR sa va prezint cine s-a inscris pana la urma in cursa: 

Cristian Radulescu, liderul grupului senatorilor PDL, a fost identificat de ANI cu o diferenta de avere nejustificata de 120.000 de euro. Comisia Macovei a ARD-ului l-a declarat respins, dar Vasile Blaga a trecut peste acest verdict si a mentinut candidatura sa cu mutarea in acest colegiu (care probabil este considerat sigur de PDL si in cazul in care USL il va castiga cu peste 50%, vezi articolul despre efectele legii electorale).

Daniel Barbu este profesor de stiinte politice, unul din consilierii ad interim al lui Crin Antonescu si in “heavy rotation” la Antena3. A fost impus pe listele PNL cu derogare de la criteriul vechimii in partid.

Despre Karoly Dane am aflat ca a fost numit politic director al Editurii Didactice si Pedagogice si se pare ca sub conducerea sa au aparut niste manuale cu gafe grosolane.

Despre Mihaela Florescu nu am reusit sa aflu nimic.

Aici trebuie sa recunosc ca sunt intr-o mare incurcatura, pentru ca efectiv nu stiu cu cine as putea vota.

La colegiul 14 pentru Camera Deputatilor avem urmatorii candidati:

Dan Radu Zatreanu este actualul deputat PDL din acest colegiu. Anterior a fost consilier local in sectorul 3. Nu am auzit nici de bine, nici de rau despre activitatea sa. Acum vreo doi ani a fost un scandal cu o modificare a codului penal care dezincrimina unele fapte ale avocatilor. Atunci l-am contactat exprimandu-mi dezacordul fata de acea modificare (pentru Vasile Blaga nu am reusit sa gasesc date de contact la momentul respectiv) si chiar am primit un raspuns de la domnul Zatreanu in care imi preciza ca e de acord cu pozitia mea si va incerca sa remodifice acea lege. In final acea lege chiar a fost remodificata in cateva saptamani in urma presiunii publice.

Gabriela Podasca (27 de ani) a fost consiliera lui Victor Ponta in 2009 cand acesta era ministru pentru relatia cu parlamentul. Apoi a lucrat la biroul de presa al PSD, iar pe facebook declara ca a lucrat si la Parlamentul European (probabil pentru Daciana Sarbu). Se incadreaza perfect la categoria descrisa de Plesu: tu ce stii sa faci?

Despre Jinga Ion nu am reusit sa aflu nimic.

Marton Illyes este pastor la o biserica lutherana maghiara in Bucuresti si a mai fost candidat al UDMR si in 2008. De pe profilul sau de facebook mi-a atras atentia doar aceasta harta.

Cat despre optiunile mele, s-ar rezuma destul de bine la titlul cartii lui Cristian Ghinea: “Eu votez DNA!”, deci pe cei care au probabilitatea cea mai mica sa se atinga de institutiile justitiei. Asta se va traduce probabil intr-un vot pentru Dan Radu Zatreanu la Camera Deputatilor. La Senat probabilitatile sunt foarte incurcate, am mai mult de calculat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *