Categories
Stiri tu cu cine ai vota

Tu cu cine ai vota? Iași: colegiile CD-8 și S-4

Guestpost: kinn

(Iași: colegiul IS-CD-8 și colegiul IS-S-4)

Situatia actuala

  • DeputatTudor Ciuhodaru (2008 PSD, în 2011 a trecut prin UNPR și PC, acum candidează la Bîrlad din partea PPDD).
  • SenatorMihaela Popa (PDL pana in aprilie 2012, cand a schimbat macazul odata cu echipa Frunzaverde).
  • Electorat: primaria Iasului este un fief PSD de vreo 10 ani, primarul Gheorghe Nichita castigand in 2012 cu scoruri de peste 50% la suta in toate cartierele. La consiliile judetene, USL a avut vreo 60%, deci similar cu media nationala.

Candidati la Camera Deputatilor

Gheorghe Emacu (USL, vicepresedinte UNPR). Un nume total necunoscut iesenilor, desi se pare ca este nascut in Iasi. Are 54 de ani, este presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, din subordinea Ministerului Justitiei, cu rang de secretar de stat. Are un parcurs de ofiter juridic de minister: douazeci de ani in diverse functii medii in MAPN, din 2002 face saltul politic devenind secretar de stat in MAI pana in 2004, intre 2005-2008 este sef al cancelariei preşedintelui camerei deputaţilor, iarasi secretar in MAI din 2008. Exemplu tipic de membru al partidului generalilor UNPR: ofiter, inalte functii administrative, discret in public, fara o optiune politica clar definita dar totusi inclinand usor spre PSD in virtutea inertiei. Pe scurt, un ilustru necunoscut inalt functionar de la Bucuresti.

Camelia Bogdanici (ARD, PDL). 53 ani, consilier local PDL din 2012, director medical al Spitalului Sf. Spiridon (cel mai mare spital din Moldova), conferentiar la universitatea de medicina. Fara istoric politic pana in 2012 cand a devenit consilier local, asadar n-am gasit scandaluri si barfe pe internet. In rest, cariera clasica de profesor-medic, incluzand aici diverse granturi de cercetare, membru si expert in tot felul de comisii publice de specialitate, cabinet privat. Venituri usor sub 200.000 lei pe an. Are sansa unei imagini bune fiind medic si director la un spital mare, si fiind si proaspata pe ringul politic. De mentionat ca actualul deputat Tudor Ciuhodaru si-a facut campanie si notorietate in 2008 tot pe baza profesiei de medic la spitalul de urgente, asadar profesia de medic este un atu important de imagine.

Cristian Angheluta (PPDD, PDL pana mai recent). Iesean, 49 de ani, fost subprefect din partea PDL. Candideaza din partea PPDD doar pentru ca nu si-a gasit un loc sprijinit de PDL. Om de semi-afaceri: intre 2000 – 2009 este consilier judetean / local / iar judetean, fiind in paralel implicat in afaceri private, apoi director RAR, apoi din 2009 subprefect pentru un an. Cred ca il putem plasa fara greseala in zona gri a “afacerilor private sub obladuire de stat”, adica prosper om de afaceri dar numai atat timp cat este si om politic local. Fara sanse reale, decat in cazul unui joc fericit al redistribuirii (in 2008 la un alt colegiu din Iasi s-a ajuns deputat de pe locul 3 cu 15%, in timp ce primii doi aveau 35%-40%).

Candidati la Senat

Mihaela Popa (USL via PNL, ex-PDL), senator en-titre. 50 ani, profesoara de matematica la un liceu din urbe. Fost vicepresedinte PDL pana in aprilie 2012, cand a trecut la PNL odata cu aripa Frunzaverde. Senator PDL din 2008, europarlamentar PDL 2007-2008, prim-vice al organizatiei locale PDL multi ani. Nu prea stiu sa fi fost implicata in vreun proiect important, iar pagina personala arata doar actiuni de categoria musca: cu sustinerea tinerilor, cu sustinerea mamelor, cu din astea, fara ceva suculent si de importanta majora pentru oras, judet, tara. In declaratia de avere din 2010 avea doua apartamente in Iasi, 3 masini normale, conturi de vreo 50.000 euro. Pe scurt, intra la categoria „politicianul de duzina fara activitate semnificativa”.

Teodor Baconschi (PDL). Fara legatura cu Iasul, parasutat in acest colegiu in urma deciziilor de la Bucuresti. Este o figura cunoscuta prin activitatea la nivel national, asa ca n-am ce spune in plus fata de ce stie fiecare. Probabil ca eventualele intentii de vot sunt deja cristalizate prin prisma impresiei generale despre PDL, si nu vor avea legatura cu nimic de pe plan local.

Comentariile mele

Cred ca ambele lupte sunt stranse, iar candidatii principali sunt oarecum decenti fata de specimenele de prin alte parti. La deputati ramane de vazut daca candidata PDL poate capitaliza imaginea pozitiva de medic, mai ales in conditiile in care candidatul USL este un ilustru necunoscut in ochii publicului. La senatori lupta e interesanta pentru se da practic intre doi PDL-isti, intrucat Mihaela Popa are un istoric foarte solid la PDL pana acum cateva luni (ultima intrare pe pagina de „Proiecte” a site-ului dnei Popa: tinerii din PDL Iasi strang semnaturi pentru retragerea proiectului PSD „facultate fara diploma de Bacalaureat” din procesul legislativ din Parlament :) ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *