Categories
random

Dragă Alina

Dragă Alina,

Sunt aproape patru ani de când am votat pentru tine în colegiul deputați 22. Votul meu, voturile prietenilor care locuiesc în colegiu, toate s-au adunat frumos în coloana ta, astfel încât la redistribuire ai obținut un scaun de parlamentar, chiar dacă în lupta pentru voturi ai fost învinsă și de Corneliu Ciontu și de Elena Munteanu. Am apreciat atunci faptul că, spre deosebire de candidații PSD și PDL, tu chiar ai încercat să îți faci campanie în colegiu prin contact direct cu alegătorii.

În acești patru ani ți-am urmărit activitatea de reprezentant al meu în camera deputaților. M-am bucurat că ai făcut acest lucru ușor pentru cei interesați, fiind extrem de activă în mediul online. Ai avut, de asemenea, o serie de inițiative bine primite: promovarea ciclismului, promovarea unui stil de viață mai sănătos prin sport, inițiativa biblioteca, ajutorul acordat administratorilor asociațiilor de proprietari prin intretinerea.info, informările despre activitatea BEC. Se adaugă aici și informările scrise și fluturașii lăsați prin cutiile poștale din colegiu.

Toate bune și frumoase până acum. Doar că toate acțiunile pe care le-am lăudat aici sunt acțiuni care puteau fi organizate și de oricine altcineva în afară de un deputat. Sigur, meriți felicitări pentru ele, însă ele nu fac parte din atribuțiile tale de parlamentar și de reprezentant al meu. Ele sunt, mai degrabă, expresii ale intereselor tale personale (cu unele excepții, desigur).

Dacă analizez strict activitatea de parlamentar văd (aici), de exemplu, că:

(1). ai lipsit la 38% dintre voturile din parlament. Desigur, unele absențe pot fi explicate prin boicotarea de către grupul parlamentar a anumitor voturi. (Dacă tot a venit vorba despre boicot, m-aș bucura dacă mi-ai explica de ce boicotarea unui vot de către un parlamentar este morală sau acceptabilă, dar boicotarea unui referendum de către un votant nu este.) Alte absențe pot fi explicate prin deplasări în interes de serviciu și alte absențe motivate de acest tip. Raportat la colegii tăi, ești pe poziția 124/339 în ceea ce privește prezența la vot. Undeva în plutonul de mijloc. Mă întreb dacă există un alt loc de muncă unde absentezi la aproape 40% din ceea ce poate fi considerat ca fiind una dintre principalele atribuții dar poți ceri prelungirea contractului de muncă.

(2). Atunci când ai votat, în 98,88% din cazuri ai votat așa cum a votat partidul. Ai fost aleasă într-un colegiu și se presupune că votul tău trebuie să reprezinte interesele colegiului din care vii. De ce am mai avut nevoie de vot “uninominal” și nu pe liste dacă tu ai respectat întotdeauna linia partidului?

(3). Activitatea parlamentară, alta decât votul, nu este nici ea extraordinară prin comparație cu cohorta 2008-2012: 20 de moțiuni, 19 declarații politice, 45 de ședințe în care ai luat cuvântul, 48 de propuneri legislative semnate etc.

(4). Dacă mă uit la propunerile legislative (aici), văd că cele mai multe se referă la sistemul juridic, ceea ce este ok – ești specialistă în acest domeniu și mă aștept să vrei să ai o contribuție la îmbunătățirea acestuia. Văd, însă, că te afli printre inițiatorii propunerii legislative privind înființarea, organizarea și funcționarea Academiei de Științe Juridice din România. O propunere care a fost criticată sever la momentul anunțării sale, pentru beneficiile mai degrabă ne-ortodoxe pe care le aduce deputaților. Faptul că te afli printre inițiatori nu este deloc plăcut.

(5). Spuneam 20 de moțiuni de cenzură. Dintre acestea, nu mai puțin de opt au fost împotriva actualului partener de alianță, PSD. Americanii au un termen prin care descriu o astfel de situație: flip-flop. Îmi este greu să înțeleg când erai sinceră: când votai moțiunile de cenzură împotriva PSD, sau când participai la manifestările publice ale USL?

(6). În mai 2011 adresai o interpelare ministrului educației (Funeriu la acea vreme), în care îl acuzai pe un profesor din Arad de plagiat (vezi aici). De când s-a iscat scandalul Ponta, însă, nu te-am auzit nici măcar o dată luând o poziție clară împotriva unui plagiat dovedit (vezi decizia Universității din București). După cum nu te-am auzit nici apărând o instituție a statului (CNATDCU) atunci când ea a fost gâtuită de un ministru interimar doar pentru a împiedica decizia acesteia în cazul Ponta.

Și tot așa. Te întreb, atunci: de ce aș mai vota pentru tine pe 9 decembrie? Ai fost aleasă în sistem “uninominal” însă ai activat ca și cum ai fi fost aleasă pe liste. Iar acum candidezi din partea unui partid aliat cu cei pe care îi criticai vehement (opt moțiuni) în urmă cu doar trei ani (PSD). Candidezi din partea unei alianțe la conducerea căreia se află o persoană care a furat pentru a obține titlul de doctor și o altă persoană care, peste noapte, a devenit de-a dreptul “vadimică” în ura față de Uniunea Europeană. Candidezi din partea unui partid care a dat la o parte oameni cu vechime în partid pentru a asigura un loc eligibil lui Becali.

În 2008 erai un “no-name” în colegiu și te-am votat pentru că erai a PNL-ului. În cei patru ani de activitate parlamentară te-ai plasat în plutonul de mijloc. Iar acum vrei din nou votul meu, candidând tot din partea PNL-ului. Dar a unui PNL care nu mai este de recunoscut. Așadar, de ce să te mai votez?

M-aș bucura dacă aș primi un răspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *