La colțu' străzii

Dragă Alina

29 comentarii

Dragă Alina,

Sunt aproape patru ani de când am votat pentru tine în colegiul deputați 22. Votul meu, voturile prietenilor care locuiesc în colegiu, toate s-au adunat frumos în coloana ta, astfel încât la redistribuire ai obținut un scaun de parlamentar, chiar dacă în lupta pentru voturi ai fost învinsă și de Corneliu Ciontu și de Elena Munteanu. Am apreciat atunci faptul că, spre deosebire de candidații PSD și PDL, tu chiar ai încercat să îți faci campanie în colegiu prin contact direct cu alegătorii.

În acești patru ani ți-am urmărit activitatea de reprezentant al meu în camera deputaților. M-am bucurat că ai făcut acest lucru ușor pentru cei interesați, fiind extrem de activă în mediul online. Ai avut, de asemenea, o serie de inițiative bine primite: promovarea ciclismului, promovarea unui stil de viață mai sănătos prin sport, inițiativa biblioteca, ajutorul acordat administratorilor asociațiilor de proprietari prin intretinerea.info, informările despre activitatea BEC. Se adaugă aici și informările scrise și fluturașii lăsați prin cutiile poștale din colegiu.

Toate bune și frumoase până acum. Doar că toate acțiunile pe care le-am lăudat aici sunt acțiuni care puteau fi organizate și de oricine altcineva în afară de un deputat. Sigur, meriți felicitări pentru ele, însă ele nu fac parte din atribuțiile tale de parlamentar și de reprezentant al meu. Ele sunt, mai degrabă, expresii ale intereselor tale personale (cu unele excepții, desigur).

Dacă analizez strict activitatea de parlamentar văd (aici), de exemplu, că:

(1). ai lipsit la 38% dintre voturile din parlament. Desigur, unele absențe pot fi explicate prin boicotarea de către grupul parlamentar a anumitor voturi. (Dacă tot a venit vorba despre boicot, m-aș bucura dacă mi-ai explica de ce boicotarea unui vot de către un parlamentar este morală sau acceptabilă, dar boicotarea unui referendum de către un votant nu este.) Alte absențe pot fi explicate prin deplasări în interes de serviciu și alte absențe motivate de acest tip. Raportat la colegii tăi, ești pe poziția 124/339 în ceea ce privește prezența la vot. Undeva în plutonul de mijloc. Mă întreb dacă există un alt loc de muncă unde absentezi la aproape 40% din ceea ce poate fi considerat ca fiind una dintre principalele atribuții dar poți ceri prelungirea contractului de muncă.

(2). Atunci când ai votat, în 98,88% din cazuri ai votat așa cum a votat partidul. Ai fost aleasă într-un colegiu și se presupune că votul tău trebuie să reprezinte interesele colegiului din care vii. De ce am mai avut nevoie de vot „uninominal” și nu pe liste dacă tu ai respectat întotdeauna linia partidului?

(3). Activitatea parlamentară, alta decât votul, nu este nici ea extraordinară prin comparație cu cohorta 2008-2012: 20 de moțiuni, 19 declarații politice, 45 de ședințe în care ai luat cuvântul, 48 de propuneri legislative semnate etc.

(4). Dacă mă uit la propunerile legislative (aici), văd că cele mai multe se referă la sistemul juridic, ceea ce este ok – ești specialistă în acest domeniu și mă aștept să vrei să ai o contribuție la îmbunătățirea acestuia. Văd, însă, că te afli printre inițiatorii propunerii legislative privind înființarea, organizarea și funcționarea Academiei de Științe Juridice din România. O propunere care a fost criticată sever la momentul anunțării sale, pentru beneficiile mai degrabă ne-ortodoxe pe care le aduce deputaților. Faptul că te afli printre inițiatori nu este deloc plăcut.

(5). Spuneam 20 de moțiuni de cenzură. Dintre acestea, nu mai puțin de opt au fost împotriva actualului partener de alianță, PSD. Americanii au un termen prin care descriu o astfel de situație: flip-flop. Îmi este greu să înțeleg când erai sinceră: când votai moțiunile de cenzură împotriva PSD, sau când participai la manifestările publice ale USL?

(6). În mai 2011 adresai o interpelare ministrului educației (Funeriu la acea vreme), în care îl acuzai pe un profesor din Arad de plagiat (vezi aici). De când s-a iscat scandalul Ponta, însă, nu te-am auzit nici măcar o dată luând o poziție clară împotriva unui plagiat dovedit (vezi decizia Universității din București). După cum nu te-am auzit nici apărând o instituție a statului (CNATDCU) atunci când ea a fost gâtuită de un ministru interimar doar pentru a împiedica decizia acesteia în cazul Ponta.

Și tot așa. Te întreb, atunci: de ce aș mai vota pentru tine pe 9 decembrie? Ai fost aleasă în sistem „uninominal” însă ai activat ca și cum ai fi fost aleasă pe liste. Iar acum candidezi din partea unui partid aliat cu cei pe care îi criticai vehement (opt moțiuni) în urmă cu doar trei ani (PSD). Candidezi din partea unei alianțe la conducerea căreia se află o persoană care a furat pentru a obține titlul de doctor și o altă persoană care, peste noapte, a devenit de-a dreptul „vadimică” în ura față de Uniunea Europeană. Candidezi din partea unui partid care a dat la o parte oameni cu vechime în partid pentru a asigura un loc eligibil lui Becali.

În 2008 erai un „no-name” în colegiu și te-am votat pentru că erai a PNL-ului. În cei patru ani de activitate parlamentară te-ai plasat în plutonul de mijloc. Iar acum vrei din nou votul meu, candidând tot din partea PNL-ului. Dar a unui PNL care nu mai este de recunoscut. Așadar, de ce să te mai votez?

M-aș bucura dacă aș primi un răspuns.

Anunțuri

29 de gânduri despre „Dragă Alina

 1. Din ce ințeleg, deși ai ales-o „individual” și tu te-ai comportat ca și cum ai alege pe liste, nu? 🙂
  În 2008 erai un “no-name” în colegiu și te-am votat pentru că erai a PNL-ului.
  Foarte corect tot ce-ai spus, de altfel. Extrem de corect. Doar că, poftim situație, suntem la fel de aberanți ca ei…

 2. „Ai fost aleasă în sistem “uninominal” însă ai activat ca și cum ai fi fost aleasă pe liste.” Foarte corect punctat. Așa funcționează toți parlamentarii și asta arată inutilitatea „uninominalului”.
  „…te-am votat pentru că erai a PNL-ului” Deci nu ai votat-o „uninominal” ci pentru că era a unui partid, ca și cum ar fi fost pe listă. Sigur folosește la ceva „sistemul uninominal”?
  Și eu am votat la fel – nu în același colegiu, bineînțeles.

 3. Foloseste la ceva in cazul in care oferta nu e la fel de gaunoasa in oricare partid. Cum si politrucii stiu ca oamenii voteaza liste, nu-i intereseaza la candidati decat doza de supunere in fata deciziilor „de la centru”.

 4. Alina 2012 = Garantat Vanghelie.

 5. „În 2008 erai un “no-name” în colegiu și te-am votat pentru că erai a PNL-ului.”

  Noa stai, deci parca o votaserati uninominal, pentru nume si nu pentru ca-i a vreunui partid? De ce jeneaza c-a votat pe linia partidului, atunci?

  Pana la urma, si partidele astea sunt la fel de bune precat alegatorii lor. Uneori.

 6. La momentul alegerilor 2008 aveam un blog unde am scris câteva însemnări despre candidații din CD22. Sigur, comparativ cu ceilalți Alina Gorghiu era, de departe, cel mai bun candidat din punctul meu de vedere. Dar tot un no-name era la nivelul politicii „mari”. Așa că a beneficiat de bonusul de candidat din partea unui partid care la vremea aceea nu era atât de departe de poziția mea.

  La momentul primelor alegeri „uninominale” alegătorii nici nu pot vota altfel decât ca și cum ar vota pe liste. Excepțiile sunt acele colegii unde candidații sunt extrem de cunoscuți. Dar indiferent de motivul pentru care am votat-o pe Alina, ea avea obligația să apere în prmiul rând interesele celor din colegiul 22, interese care, sunt sigur, sunt de cele mai multe ori diferite de cele ale conducerii PNL, care decide dimineața cum trebuie să voteze toți deputații PNL.

  @ Moromitic: de când Vanghelie ❤ Oana tipul mi se pare măcar uman 🙂

 7. Strict constituțional, mandatul nu poate fi imperativ, deci orice parlamentar trebuie să apere interesele tuturor cetățenilor, care va să zică mult vehiculatul „interes național”, după cum îi dictează conștiința.

  De ce avem vot uninominal în acest context constituțional e o altă întrebare la care nu știu să răspund.

 8. Pentru a intari legatura parlamentarului cu electoratul…cand erau canidati pe liste, cetatenii unui colegiu cunoasteau 10% din numele de pe liste; acum cel putin un cetatean poate sa analizeze, ca in cazul de fata, activitatea parlementarului sau si sa ceara socoteala, sa il viteze sau nu inca o data…

 9. Draga Claudiu,
  Hai sa punem un soi de ramasag simpatic, asa ca de online.

  Intreaba-ti cititorii blogului ce a facut deputatul pe care l-au votat pt colegiul lor, cate actiuni stiu ei, asa cum stii tu despre actiunile mele, daca si-au scris cu el 4 ani pe email si el a raspuns, daca a fost vreodata prezent la audiente sau a rezolvat vreo problema pt ei, daca a avut vreo initiativa legislativa de care au tinut cu dintii si pe care a reusit s-o promoveze, daca au nr de telefon mobil al deputatului lor si chiar reusesc sa vorbeasca cu el… Eu cred ca raspunsul va fi NU la multe dintre intrebarile astea.

  Si apoi, daca nici dupa raspunsurile lor nu o sa iti fie clar de ce sa ma votezi…
  In alta ordine de idei, cum singur ai spus, m-ai votat pentru ca am fost a PNL-ului si daca as pleca din partid, as pierde votul tuturor, inclusiv al celor mai aprigi sustinatori ai eticii politice.

 10. Alina/Claudiu, recunosc ca daca Alina ma plaseaza in logica unui astfel de pariu, castiga ramasagul. Dar eu cred ca astfel de repere NU ar trebui considerate deloc, eu unul nu mai pot cu vesnica dilema a raului cel mai mic! cu totii cred ca ne-am saturat (neam saturat).

  PS: si cu atat mai mult dezamagirea e mai mare in cazul Alinei, care prin acest „altceva” oferit devenise foarte vizibila.

 11. Oricum mi-a placut maxim diplomatia evitarii punctelor 1,3,4,5,6 prin relativizarea la reperul majoritatii mediocre. Si desigur concentrarea pe punctul 2 (uninominalul) care e punctul slab (si confuz ca si tot sistemul uninominal) al postarii.

 12. Eu știu, eu știu! Deputatul meu, Dumitru Chiriță, sindicalist garantat Vanghelie, m-a băgat în seamă o singură dată, la moțiunea de cenzură (una din ele) din 2010, după cum am scris aici:

  https://lacoltulstrazii.ro/2010/10/25/de-unde-rezulta-ca-psd-nu-a-strans-numarul-necesar-de-voturi/

  Știu mai multe despre Alina, deputata lui Claudiu, de la colegiul 22, că blocul meu e în Colegiul 21 și împărțitorii de afișe și fluturași mai greșesc și ei.

  Cât despre senatorul meu, Cătălin Voicu, mafiot garantat Vanghelie, el nu a avut timp să mă reprezinte, fiind prins (la propriu) cu statul în arest. Înțeleg – pe surse – că în înțelepciunea lor, liderii USL îl vor schimba pe C. Voicu și mi-l vor propune pe un alt sindicalist, Cătălin Croitoru, fost până în aprilie la PDL și mâna înarmată a lobby-ului universităților private în Parlament (https://lacoltulstrazii.ro/2012/05/01/lobby-ul-universitatilor-private-aproape-a-ajuns-la-guvernare/).

  Claudiu, Alina, problema de fond aici e că în actualul sistem electoral și cu actuala configurație politică, votând Alina Gorghiu votezi și Dumitru Chiriță, și viceversa. Ceea ce te face să te gândești de 2-3 ori, nu?

 13. Si eu locuiesc in CD22. Am o bila alba pentru Alina: felul in care a condus comisia de ancheta pentru Ridzi.
  Ii mai acord o jumatate, pentru ca s-a ostenit sa-ti raspunda. Era intreaga daca raspunsul avea mai multa substanta (ne-a spus doar ca altii sunt mai rai).
  Nu stiu cine vor fi ceilalti candidati in colegiu. S-ar putea ca Alina sa fie de preferat celorlalti. Dar s-ar putea ca asta sa nu fie suficient.

 14. Vă rog să rămâneți la subiect, ca de obicei. În particular pentru acest subiect, să nu îl transformăm într-o searbădă dispută electorală, cine are chef de argumente tip Antena 3 sau B1 să dea drumul la televizor.

  Dacă observați că au dispărut mesaje e pentru că eu le-am șters. Nu întrebați, nu dau explicații. Mulțumesc pentru înțelegere.

 15. @alinaghorghiu:
  Draga Alina 😀
  Daca mergem pe principiu :”Eu parlamentar X, va ofer putin mai mult decat colegii mei de Parlament (vad ca i-ati bagat pe toti, inclusiv de-ai dvs.) atunci ma simt nevoi sa votez cu ARD-ul. Ei sunt un pic mai buni decat dvs. Doar un pic …
  Cu victoras cum ramane? Care e parerea dvs. de om care a acuzat pe altcineva de plagiat?
  @claudiu: Dna/Dra Alina Gorghiu nu cred ca e specialista in drept, ci doar a lucrat/lucreaza in domeniul juridic. Si decat specialist copy-paste ca ponta, mai bine nu …

 16. @Barengott
  1. Este vorba despre doamna Alina Gorghiu. Statutul său marital nu are nicio relevanță asupra discuției de aici.
  2. Din câte știu eu, Alina are un doctorat în drept electoral, obținut de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. În ciuda bubelor din sistemul de învățământ superior din România, nu am niciun motiv să nu consider acel doctorat ca un doctorat serios. Mai mult, știu că Alina a luptat insistent pentru mediere ca posibilă soluție de deblocare a instanțelor de judecată. Toate acestea mă fac să cred că are un anumit nivel de expertiză în domeniul dreptului. Dacă tu ai anumite bănuieli, e treaba ta să le argumentezi. Deși, dacă mă iau după ce am corectat la punctul 1 cred că ai mai degrabă o problemă cu genul Alinei decât cu specializarea sa.

 17. Draga Alina, raspunsul tau de aici imi aduce aminte de copilarie si de cand ma intreba mama cat am luat la lucrarea de control, iar eu ii raspundeam ca 6 si in timp ce se infuria si imi spunea ca 6 e insuficient eu ii raspundeam rapid ca toti ceilalti colegi ai mei au luat 5. Raspunsul e pueril…sa fii cea mai desteapta dintre prosti nu e un argument. Cat despre deputatul meu…Radu Stroe…singurul moment in care am interactionat dupa alegeri cu el, fie si indirect, a fost atunci cand l-am vazut la o cafea la Clabucet sosire…

 18. Eu deduc din raspunsul dnei Gorghiu eterna problema a balansului intre individ si organizatie. Ca sa poti face binele tau individual, trebuie sa accepti niste compromisuri care sa-ti permita sa faci parte dintr-un partid mare. Din pacate la noi, constrangerile de partid sunt deseori disproportionat de mari. Trebuie se acceptam asta fara false pudori, mai ales ca e o problema general valabila, daca vrem sa gasim o cale de rezolvare. Amenintari cu „ma duc la altul” sunt bune daca ai alternative, dar in genere nu prea ai, poate colegiul 22 o fi un caz fericit.

 19. @Mihai: Bag seamă că ai avut doi deputați. Mai întâi a fost Bogdan Olteanu, până în 2009. Ai remarcat ceva interesant la activitatea lui? Apoi a plecat Olteanu pentru un post călduț la BNR și s-a ales Stroe, care mai nou e și ministru al administrației, adică se ocupă cu organizarea alegerilor. Ai așa deputați interesanți și tu nu știi nimic despre ei?

 20. @claudiu: victoras si-a luat doctoratul la Universitatea Bucuresti. Locul unde iti dai doctoratul e irelevant, se pare.

 21. @Ovidiu : da bre enable la nested comments. ( pe un nivel ar fi de ajuns ).
  @AlinaGhorghiu: observ, ca si alti postaci de stinga/dreapta, ca ati evitat raspunsurile punctuale. In schimb folositi tactica ba pe-a lor. Personal, va multumesc pentru vizita insa la fel de bine puteati sa evitati postarea comentariului.
  Nu degeaba am incetat sa va urmaresc pe twitter. Am sperat la ceva mai multa celeritate din partea domniei voastre. In momentul asta ma bucur ca nu candidati in colegiul meu.

 22. Simpla prezenta online si faptul ca a raspuns aici nu inseamna nimic din partea doamnei deputat. Bagatul in seama ar trebui sa echivaleze lipsa de actiune pe toate celelalte fronturi? Scuza e puerila, stim ca asa face „si shefu'”, dar asta nu e un motiv ca subalternii sa fie autosuficienti.

  Ce e tragic e insusi faptul ca doamna deputat considera ca e suficient pentru a fi votata faptul ca posteaza pe blog sau raspunde incomplet/evaziv unei liste clare de intrebari. Sa nu uitam, si domnul nastase posteaza pe blog. Sigur, are mici probleme de locatie, dar in rest poate fi votat fara nici o problema, corect?

 23. Nu va obositi, in tara orbilor….adica in Parlamentul nulităților și un strănut pare o teorie genială. Vom avea o ”competitie electorala” cu cel putin 80 % non-combat la nivel national, votul este asa de fatada. Adica medierea si nu reforma justitiei ar fi prioritatea ?!?! hahahhaa ! ce naivi sunteti ! sa fim seriosi, mediatorul Alina Gorghiu era interesata treaca o lege care ne obliga sa mai platim o taxa inainte sa intram pe mana avocatilor, mai apare o mafie, cea a mediatorilor, model strain rezolvat romaneste. Dragii nostrii parlamentari se aranjeaza de o paine alba pe banii nostri si voi nu va prindeti…

 24. Chiar inainte de a citi comentariul Alinei Gorghiu ma gandeam fix la acelasi lucru: poate merita votata pentru ca macar a existat ca parlamentar, si inca pozitiv, in comparatie cu multi alti parlamentari inexistenti. Ovidiu e napastuit rau, nici eu nu sunt departe. Poate cineva sa imi spuna ceva despre activitatea senatoriala a onorabilului Sergiu Nicolaescu, ales in colegiul in care locuiesc? 😦

  In rest, standardele pe care le cerem in schimbul votului nostru sunt alegeri individuale. Stiu ca standardele lui Claudiu sunt destul de ridicate. Mai ramane intrebarea daca ele sunt realiste in contextul Romaniei anului 2012?

  @Ovidiu: raspunsul pe care l-am gasit eu personal la dilema intre candidat si partid e cam asa: daca o formatiune politica vrea votul meu, am pretentia sa fie capabila sa imi propuna niste candidati macar suportabili daca vrea votul meu. As vota fie formatiunea „mai apropiata” + un candidat suportabil, fie formatiunea „mai antipatica” + un candidat bun, pentru care pot da un vot pozitiv. Din pacate se pare ca nu va fi cazul anul acesta, asa ca o sa stau acasa. 😦

 25. Oricât de bun ar fi candidatul, odată ajuns parlamentar va vota după cum i se va arăta cu degetul. N-are nicio importanță că e Irina Loghin sau Alina Gorghiu. Partidul e-n toate.

 26. Si eu am urmărit activitatea Alinei Gorghiu pentru că reprezintă colegiul meu. Am fost pozitiv impresionat că spre deosebire de majoritatea parlamentarilor se străduiește să țină legătura cu electoratul. Militează pentru cauze în care crede, are și o meserie în afară de politică, nu pare să fie persoana care a intrat în politică pentru bani. Da, de multe ori nu sunt de acord cu unele declarații politice în linia partidului, dar apreciez că păstrează un ton rezervat și se abține când alți membrii PNL o iau rău pe arătură. Înțeleg și faptul că nu poate să dea public în colegii de partid, să nu fim utopici.

  Deși apartenența la USL (în special asocierea cu PSD și PC) reprezintă pentru mine un mare minus, rămâne momentan în topul listei mele, întrucât nu m-am interesat despre ceilalți candidați. Cine dă mai mult ?

 27. @Ovidiu…Faptul ca cei doi si-au gasit functii caldute pe mine ca alegator nu ma incalzeste cu nimic. Nici Olteanu nu a facut nimic pt cei din colegiul lui si nici Stroe. Cat au fost deputati au fost fantome. Ce fac acum pe unde sunt nu mai intereseaza prea tare pt ca pe niciunul dintre ei nu l-am creditat pt functiile astea

 28. Azi m-au vizitat doi tineri. Doreau să mă întrebe, din partea Alinei Gorghiu, cu ce probleme administrative mă confrunt eu, ca blocatar.

  Aș fi putut să le explic că:
  – încă nu a început campania electorală, deci nu prea e legal ce fac ei
  – nu deputații, ci primarii și consilierii locali se ocupă de problemele administrative

  Dar pentru că plângea copilul și nu aveam timp, le-am explicat doar că au greșit colegiul. La mine e colegiul 21, Alina Gorghiu candidează în colegiul 22. Au fost destul de debusolați de acest lucru.

  Claudiu, dacă vin și pe la tine să îi saluți din partea mea.

 29. Ii salut si le transmit din inima sa continue in perpetuarea greselii :).

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s