Categories
Stiri

Becaliberalul: un pariu riscant

Gigi Becali s-a alăturat USL, via PNL și astfel marea Uniune s-a mai mărit puțin. Zic strategii USL că ar fi un fel de tactică. Uniunea dorește ca pe lista de vot să se găsească doar polul de stânga (USL), cel de dreapta (ARD, PDL, oricum îi zice, dar asociat cu Băsescu) și minorități. Asta ar direcționa lesne campania USL către singurul program pe care l-a avut vreodată, adică „Jos Băsescu!”. Trebuie să recunoaștem că nu e o tactică rea, pentru că obligă alegătorul să se poziționeze cumva față de hulitul președinte. Practic însă are unele pariuri riscante, iar Becali este unul dintre ele. În doar trei zile, proaspăta achiziție liberală a dat de trei ori cu bâta în baltă:

  • l-a insultat în direct la RTV pe Radu Carp, profesor universitar și fost șef la Institutului Diplomatic: Habar n-ai! Băi, băiatule, băi băiatule! Ce normă, ştii tu de normă? Ştii tu de normă? În Parlamentul României, imediat cum se cere ridicarea imuntăţii pentru o hotărâre definitivă şi irevocabilă, se şi ridică această imunitate. În Parlamentul Europei durează 6-7 luni de zile. Au fost cazuri în care politicieni au fost condamnaţi definitiv şi irevocabil şi nu li s-a ridicat imunitatea. Citeşte legile, habar nu ai de capul tău! Te dai şeful diplomaţiei! Cine te-a pus pe tine şeful diplomatiei? Eşti un dobitoc şi un prost. Eu am alergie la proşti. Înnebunesc!
  • confruntat cu refuzul lui Laszlo Borbely de a participa la o emisiune în care era invitat și Becali, tot la România TV, acesta din urmă nu s-a abținut la o remarcă anti-maghiară: s-a terminat cu UDMR pe toata viata voastra. Imediat cum vede un roman puternic, nationalist, pleaca. Pleaca cum pleaca diavolul de tamaie, nu mai conduceti voi destinele Romaniei. Iar apoi și-a dat și în petecul misogin precizand ca el “nu se lupta cu femeile”, deoarece el este “barbat, razboinic”, sugerand ca femeile din politica romana n-ar fi demne de a lua parte la procesul decizional
  • tot în direct, la aceeași televiziune a lui Sebastian Ghiță, l-a insultat pe reprezentantul Romani CRISS și al Coaliției antidiscriminare (Nu te ascult ca esti un prea prost si un prea dobitoc. Hai, pa, la revedere), asezonându-și intervenția cu remarci discriminatorii la adresa romilor și homosexualilor

Problema de fond cu Becali este că înjură, pe oricine, oricând, fără limite. Așa și-a făcut notorietate, pentru că face scandal este invitat la televiziuni. Acum va beneficia de expunere, se simte pe cai mari, după cum ne spune chiar el: Astazi cel mai important pas politic. Astazi am fost acceptat politic de catre un partid istoric mare, de catre toata scena politica, oameni publici, politicieni. Inseamna cel mai mare pas in politica. 

Poate că la început simpatizanții USL se vor bucura, aha, ia uite ce îi înjură ăsta pe „băsiști”. Dintre ei, cei ce mai au o urmă de bun simț se vor simți rușinați. Vor avea reacții, la început ezitante, cam ca Tăriceanu. Pe măsură ce Becali va arunca mai multe lături în piața publică, oamenii de treabă, normali, cu șapte ani de acasă, indiferent de simpatii politice, vor fi tot mai deranjați. Chiar dacă uneori avem tendința să cădem în păcatul generalizării („ca la noi la nimeni”), nu trebuie subestimat potențialul de bună cuviință al românilor. Mai e mai mult de o lună până la alegeri. Curiozitatea Becali va deveni întrebare Becali, enervarea Becali, repulsia Becali. Asta dacă nu cumva USL va găsi o cale să îl țină în frâu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *