Categories
Stiri

Cetățenii cu acte de identitate expriate: valabil înainte, excluși după Referendum

Înțeleg din presă că marea găselniță a USL sunt cetățenii cu acte de identitate expirate. Aceștia ar trebui conform înaltei gândiri social-liberale excluși de pe listele electorale permanente. Inutil de spus că nu există nicăieri un articol de lege care să spună așa ceva. Ar fi doar încă un abuz împotriva drepturilor fundamentale comis de guvernul Ponta.

Să ne uităm însă la atitudinea acestui Cabinet în legătură cu cetățenii cu acte expirate, înainte sau după referendum. Am luat un exemplu oarecare din teritoriu, Satu Mare, primul pe care mi l-a dat Google, dar situația este identică în toate județele. 

Direcția Evidența Persoanelor din cadrul MAI a trimis instrucțiuni către serviciile județene să prelungească înainte de referendum programul cu publicul pentru ca cetățenii cu acte expirate să le reînnoiască în regim de urgență și deci să poate vota. La Satu Mare instrucțiunile au fost implementate exemplar:

Programul a fost prelungit până în ziua de 29 iulie inclusiv (duminica!). Cetățenii ar fi putut să își ridice actele până la 21:30, apoi să meargă repede să voteze. Explicația este simplă: guvernul avea nevoie de atingerea cvorumului, deci dorea să voteze cât mai multe persoane de pe listele electorale.

Acum, după vot, același Guvern s-a răzgândit. Cu cinism spune că de fapt cei pe care îi ajuta înainte de referendum nici nu ar fi trebuit să fie pe liste. Atunci de ce atâta grabă înainte? Explicația este la fel de simplă: guvernului puțin îi pasă de lege, vrea doar să atingă un rezultat politic.

Sunt totuși curios, oare cei care și-au făcut actele în 26-29 iulie vor fi pe listele permanente actualizate de guvern?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *