La colțu' străzii

Pas cu pas. Sau cum să numeri de la 1 la infinit.

64 comentarii

Poporul român, în inteligența sa nativă, a elaborat zicale pentru orice situație posibilă. În cazul de față, zicala potrivită este următoarea:

„Un prost aruncă o piatră în apă și zece înțelepți se chinuie să o scoată”

Cam așa poate fi descrisă România post-referendum 2012.

Ce știm foarte clar:

1. Legile sunt făcute atât de prost, încât fie le retragem diplomele ălora de le-au făcut, fie îi premiem pentru ingeniozitatea cu care și-au apărat interesele.

2. Românii sunt de două tipuri: (a) vii sau (b) morți. Doar românii vii au drept de vot.

3. Românii vii sunt de două tipuri: (a) adulți sau (b) minori. Doar românii vii adulți au drept de vot.

4. Românii vii adulți sunt de două tipuri: (a) în deplinătatea capacităților mintale sau (b) care și-au pierdut cumva și cândva o parte însemnată a acestora. Doar românii vii adulți în deplinătatea capacităților mintale au drept de vot.

5. Românii vii adulți în deplinătatea capacităților mintale sunt de două tipuri: (a) cei cărora nu li s-a anulat temporar sau definitiv dreptul de vot și (b) cei cărora li s-a anulat temporar sau definitiv dreptul de vot. Doar românii vii adulți în deplinătatea capacităților mintale și cărora nu li s-a anulat temporar sau definitiv dreptul de vot au drept de vot.

6. Românii vii adulți în deplinătatea capacităților mintale și cărora nu li s-a anulat temporar sau definitiv dreptul de vot sunt de trei tipuri: (a) cei cu domiciliu în țară și care locuiesc la acel domiciliu, (b) cei cu domiciliu în țară dar care nu locuiesc la acel domiciliu, indiferent de durata absenței de la domiciliu și (c) cei care nu mai au domiciliu în țară. Cele trei categorii au drept de vot.

Am identificat, așadar, cine sunt românii cu drept de vot: 6a, 6b și 6c.

Intră în scenă listele electorale permanente, cele care sunt folosite pentru a calcula dacă un cvorum a fost atins sau nu. Din câte am înțeles eu, pe aceste liste se află românii de tipul 6a și 6b, în timp ce românii de tip 6c nu se află pe aceste liste și nu se iau în calcul.

Cum se calculeaza numărul de români? Simplu, în șase pași:

A. Se pornește de la lista cu toate CNP-urile aflate în circulație (ministerul de interne?).

B. Se scot din această listă toate CNP-urile românilor morți (ministerul de interne?).

C. Din rest, se scot din această listă toate CNP-urile românilor sub 18 ani (ministerul de interne?).

D. Din rest, se scot toate CNP-urile românilor care sunt lipsiți de discernământ (ministerul sănătății?).

E. Din rest, se scot toate CNP-urile românilor care au dreptul de vot suspendat temporar sau permanent (ministerul justiției?).

F. Din rest, se scot toate CNP-urile românilor care au domiciliul stabilit în străinătate (ministerul de interne?).

G. Gata lista.

Restul e doar circ și, din păcate, e circ de proastă calitate.

PS: verificați și voi și corectați dacă nu am greșit pe undeva.

PPS: Poate se găsește și un grafician să facă un infograph pe înțelesul politicienilor și privitorilor de A3.

(Later edit: am modificat două sintagme care se refereau într-o manieră nepotrivită la persoanele cu probleme psihice. Scuze pentru formulările inițiale și mulțumiri celui care mi-a atras atenția asupra faptului că în încercarea de a scrie „frumos” am trecut dincolo de frumos și am ajuns în ofensator. Claudiu.)

Anunțuri

64 de gânduri despre „Pas cu pas. Sau cum să numeri de la 1 la infinit.

 1. Între B şi C se scot CNP-urile care n-au 18 ani. În rest teoria e bună. Păcat că la practică suntem praf.

 2. Tot ce este simplu, ca regula generala este ADEVARAT. Incercare de complectare: inflatia de legislatie, a fost directionata, in mare masura, CONSTIENT, spre interese de grup, grupuri, mai mult sau mai putin numeroase.

 3. Aia cu CNPurile care n-au inca 18 ani o faci „din software”.

  Si inca o precizare: tot ce au de facut este sa goleasca toate tavitele alea de „IN” (dosare de deces, schimbare domiciliu, declarat Napoleon la cap si asa mai departe). Nimic altceva. Orice alta modificare, modificare pentru care nu exista un dosar in tavita de „IN”, este un abuz si o restringere a drepturilor cuiva. Sa-i spunem „prezumtie de cetatenie”, esti cetatean pina cind cineva demonstreaza (valid juridic, nu logic) ca nu esti.

 4. Am introdus eu pasul sugerat de George A., sper să nu se supere Claudiu.

  Teoretic, la toate punctele e responsabil Ministerul de Interne, prin Direcția Evidența Persoanelor, pentru că la momentul în care apare un eveniment de tip deces, constatare a lipsei discernământului (și aici tot instanța decide), limitarea unor drepturi, se trimite automat o notificare către această direcție, ca să se facă o mențiune în Registrul Național de Evidența Persoanelor. Cel mult se poate verifica dacă toate notificările au fost procesate.

 5. Explicati-mi si mie, va rog, diferenta dintre „listele electorale” (pe care uneori pot intra toti 6a,6b,6c pe liste permanente, suplimentare, speciale si, atentie
  „listelele electorale permanente” din care 6c sunt scosi.

  Legile citate se bat cap in cap si decizia 3 a Curtii nu explica (motivarea inca o asteptam la MO).

 6. Da, clar. Dar nu obosesc sa repet ca neincluderea celor de la 6c in cvorum e o mare traznaie. 😀

 7. Atat timp cat legile din Romania sunt facute de juristi(majoritatea au un IQ scazut) nimic nu va functiona cum trebuie in justitia si administratia romaneasca; cei care sunt un pic mai isteti fac legi pentru delicventi; eu as desfiinta facultatile de drept romanesti, as anula toate diplomele eiberate de acestea si pentru o perioada de timp as importa juristi anglo-saxoni. Chiar daca le faci o schema logica timpitii astia nu sunt in stare s-o aplice(sau gasesc o chichita procedurala, scrisa frumos pe cateva pagini, prin care sa-ti explice ca logica nu se aplica).

 8. Listele electorale permanente sunt cele dupa care se voteaza la alegerile locale, ma gandesc?

 9. nu e clar 🙂 ar insemna ca exista o baza nationala informatizata cu toti cetatenii, national cu mortii etc etc. Eu cred ca exista doar liste localizate prin insumarea carora (si printr-o teoretica deduplicare, procedura de evitare a duplicatiilor) se ajunge la listele electorale permanente.
  Piatra in balta vine tocmai de la cautarea listelor nationale … care nu exista, si insistenta de a le gasi la sanatate, eliberarea de carti de identitate, platitori de impozite bla bla.

  joness … trasnaia e ca dupa ani de neputinte de numarare 6c/ 6b/6a o secretara ignoranta s-a gandit ca suna pompos si „democratic” 50%+1 fara sa se gandeasca (aici e si aportul modului in care se predau procentele la scoala) ca in momentul in care vorbesti de procent trebuie sa poti cunoaste/numara intregul. N-am certitudini legale dar mi se pare evident ca cvorumul trebuie sa fie fix sau fixabil (ca procent dintr-un numar cunoscut) si inteleg ca-i vorba de listele permanente (adica suma listelor localizate de care vorbeam mai sus) .

 10. Ma bag eu sa fac un infographic, trimit pe lacoltulstrazii[at]googlegroups.com?

  O scurta intrebare. Carte de identitate expirata altereaza cu ceva procesul?

 11. Prieteni

  asta cu numarul de votanti este o fumigena care sa dea legitimitate actului de validare.

  Guvernul va da o lista cu 14 – 15 milioane de votanti. Asta e clar.

  Insa se va lucra la CCR, membru cu membru: presiuni, santaj, etc pana cand CCR va valida referendumul.

  Legal, formal, puterea va avea legitimitate: 14 milioane de votanti, cvorum atins, CCR care a validat.

  Aici e riscul, le cei 6 oameni din CCR care nu fac inca parte din masina de propaganda a puterii.

 12. @Emil Stoica
  de unde stii ce va face Guvernul?
  deocamdata 3 judecatori ai CCR acuza ca s-a manarit o decizie a CCR. beneficiarul acestei manareli ar fi Traian Basescu. cu siguranta TB a lucrat cu presiuni, santaj pana cand cativa judecatori au cedat. aici e riscul. noroc cu cei 3 judecatori de la CCR care nu fac inca parte din aparatul de propaganda al lui Traian Basescu.

 13. polihminio, e o mica deosebire de nuanta. niciunul dintre cei trei judecatori nu neaga existenta paragrafului buclucas in decizia originala, nici faptul ca varianta initiala publicata in monitor ar fi fost incompleta, ci sunt suparati ca s-au indreptat lucrurile pe cale ne-procedurala.

 14. Nu e normal ca listele electorale permanente să fie corijate după referendum. Dar ceva tot se mai poate face.

  După mine, și după legea anapoda în vigoare, la referendum s-a îndeplinit cvorumul. Băsescu va zbura. E bine pentru curentul politic „de dreapta” care s-a manelizat de tot sub oblăduirea lui. Iar guvernul va începe să fie supravegheat de electorat, fumul propagandei împotriva „dictatorului” împrăștiindu-se.

  Asta e varianta normală. Mai există varianta ca tipele care s-au dat în spectacol cu Mazăre să înfunde închisoarea, la Curtea Constituțională să se bată de-a dreptul, poate vreunul pică cu capul în vreun colț de masă, chestori să înfunde pușcăria nu pentru că au greșit ci pentru că au declarat că au greșit. În final nemulțumirea socială, care e inevitabilă la toamnă, să fie canalizată spre linșaje de procurori sub protecția poliției etc. etc. Bineînțeles, cu Băsescu la Cotroceni. După tipicul latino-american, Băseascu va trebui împușcat de un general, care va ieși bucuros și va anunța că dictatorul s-a sinucis.,

 15. „cat legile din Romania sunt facute de juristi(majoritatea au un IQ scazut)”

  1) Tot uşi cine ar trebui să se ocupe de legi dacă nu juriştii?
  2) De unde ştii ce IQ au majoritatea juriştilor? Ai efectuat teste de inteligenţă pe un eşantion repreyentativ? Scuteşte-ne de astfel de generalizări ignorante…

 16. polihimniu: Eu parca vad un film prost cu un guvern care a pierdut alegerile, trimite doua scrisori la CCR: una in care confirma numarul de 18,3 si apoi o alta in care spune ca nu stie cati romani sunt. In urma acestei scrisori, se blocheaza CCR, guvernul se apuca de „numarat instant, in 3 secunde, cu vecinul Vasile, in urma unor informatii de la Antena 3 cum ca suntem cam 15 milioane”. Asta ca sa il citez pe dl. Rus. La fel documentul de ieri al guvernului catre prefecturi despre cum trebuie sa ne numere.

  Care este scopul guvernului daca nu acela de a da o cifra in care sa le iasa un procent mai mare de 50%? Hai las-o, ca nu tine.

 17. @berenger1
  nu cred ca este asa.
  Acsinte Gaspar, in gandul.info: „Eu am aflat despre acestă erată de la televizor. Nu-i mai puţin adevărat că l-am contactat pe domnul judecător Minea şi l-am întrebat despre ce erată este vorba. Dânsul mi-a spus că era vorba de o referire la o dată, la 1 sau 2 august, care se repeta. Mi-a spus şi că s-a mai introdus ceva. Altceva nu ştiu, am luat la cunoştinţă de la televiziune de conţinut. Nu am participat şi nu am fost consultaţi în legătură cu acestă erată, de fapt, rectificare, că este impropriu spus erată”. RECTIFICARE si nu erata. deci nu era in textul aprobat de plenul CCR.

  Predescu, in Jurnalul National, intr-o legatura nu prea stransa cu limba romana, spune cam acelasi lucru: „Decizia se discuta cum e redactata si se publica dupa ce a fost discutata, dezbatuta si acceptata de cei care au luat parte la deliberari si au adoptat acea hotarare. Tot ei pot face modificari, ma intelegeti. Fara altul, fara unu nu se poate. Au fost opt sau noua, nu pot face modificari doi. Acesta este principiul, aceasta este regula fundamentala. Cine-a facut-o? Publicarea eratei a fost o decizie politica”.

  sunt de acord ca lucrurile sunt nuantate, e bine sa asteptam reuniunea CCR ce va avea loc probabil marti. intre timp, nu m-ar deranja sa intre si aici Parchetul pe fir, daca are timp de gagicile lui Mazare, de chestori si ministrii, nu vad de ce nu i-ar chema si pe judecatorii CCR la un mic interviu.

 18. polihimnio:
  probabil ca senogramele astea vor fi confirmate, uite dovada intentiei guvernului, asa ca las-o balta

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/ioan-rus-e-important-dar-eu-chiar-nu-vreau-sa-mi-petrec-batranetile-in-puscarie-995937.html

 19. @Emil Stoica, filmul este prost, intr-adevar, si TOTI actorii, neprofesionisti. dar regizorul, in cazul nostru CCR, a dat niste indicatii contradictorii. in momentul de fata, acolo este problema. iar daca acuzele celor 3 judecatori se dovedesc adevarate, avem o problema mult mai mare decat nea Vasile si Antena3.

 20. polihinmnio: logic, ai referendum unde BEC zice 46%. Guvernul batut, Antonescu out. Apoi vin 2 scrisorele de la guvern si CCR zice 12 setpembrie. Apoi apare intentia de masluire a listelor, asa dupa cum rezulta din demisia lui Rus. Si cine e de vina? Evident, tot judecatorii CCR numiti de Basescu. Ma faci sa rad, daca nu ar fi de plans.

 21. pohliminio, exact asa spuneam si eu: „Nu am participat şi nu am fost consultaţi în legătură cu acestă erată, de fapt, rectificare”, afirmatie total diferita de una in care ar spune, de exemplu „plenul ccr NU a introdus niciodata paragraful buclucas in hotararile sale”.
  in fapt, avem doua scenarii:
  1. paragraful e in decizia originala, monitorul publica decizia fara paragraf, zegrean sesizeaza (ma rog, „adevarul”, din cate mai tin eu minte) si cere sa se publice o erata la decizie. judecatorii usele contesta doar felul in care s-a publicat erata, nu au afirmat niciodata ca
  2. paragraful nu e in decizia originala. intr-un scenariu apocaliptic, in care „adevarul” inventeaza un paragraf inexistent, zegrean se conformeaza si il publica, bineinteles, la indicatiile unuia in tricou.
  ramane fiecaruia dintre noi sa judecam care scenariu e mai plauzibil.

 22. @Emil Stoica
  1. cum e posibil ca intr-un stat de drept, astfel de stenograme sa apara in presa in aceasta faza a unui potential proces? poate nu e dovada mai buna ca parte a Parchetului e controlata politic. intram in acelasi cerc vicios: abuz vs abuz. asta, daca stenogramele sunt adevarate.
  2. ce spun nou aceste stenograme? ca se vrea ca cei de afara sa nu fie pe listele permanente? pai si CCR a spus asta. ca MAI a dat un numar de electori 18.2 milioane, pe care USL il considera gresit? ca Ponta si Antonescu vor sa fie cvorum? stiam toate astea.
  3. a facut pana acum Guvernul ceva ilegal? a scos pe cineva in mod ilegal de pe listele elctorale? cand o va face, da, avem o problema. pana acum, din cauza ca CCR nu a fost tocmai clara in cerinte, Guvernul s-a apucat sa reactualizeze listele. cum o va face, ramane de vazut.

 23. In conditiile in care Doc arata destul de clar ca „erata” nu schimba definitia cvorumului, ideea ca ar fi o presiune din partea lui Basescu nu sta in picioare. Sau, ma rog, poate Basescu face presiuni pentru a se intari respingerea unanima a contestatiei sale (contestatia era pro-Basescu, cerea invalidarea).

 24. dovada ca doc are dreptate 🙂 :

  „Domn (rade): Auziti? Eram cu domnul Firescu (?) si vrea sa stie sigur, zice ca a fost pe la Externe … Ai cu domiciliul in strainatate … Nu sunt pe listele permanente?
  Manoloiu Constantin: Nu sunt, nu!
  Domn: Deci, nu sunt probleme acolo.
  Manoloiu Constantin: Cei care sunt, ceredesistii, se gasesc in Evidenta Pasapoartelor …
  Domn: Da, da, asta stiu.
  Manoloiu Constantin: Deci, nu sunt pe listele care sunt acum.
  Domn: Si cati sunt, in jur de 400.000?
  Manoloiu Constantin: Numai putin, ca mi-a dat chiar astazi, mi-a dat Sime (?) o situatie si ma uit pe ea acum. O secunda! Ia sa vedem … Deci, avem asa … Deci, la situatia cetatenilor romani domiciliati asa … Deci, la 1.1.2012 aveam …
  Domn: 1.1.20 …
  Manoloiu Constantin: Dar hai sa dau la 1.08.2012.
  Domn: 1.08, da.
  Manoloiu Constantin: 471.301.
  Domn: Si astia sunt scosi toti, nu?
  Manoloiu Constantin: Situatia cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, cu varsta de peste 18 ani.

 25. In cazul in care toata populatia cu drept de vot s-ar fi prezentat la urne, calculul cvorumului ar fi fost:
  Nr. participanti ( 6a + 6b + 6c) / (6a + 6b) * 100 > 100%
  Nu-i aberant?

 26. Cine o fi „domn” din interceptari?

 27. Nu e aberant. Ideea este că numai prezența raportată la cei cu domiciliu în România contează atunci când se discută de cvorum. Deși Legea 370/2004 (din erata CCR și din intervențiile lui Băsescu) nu are ce căuta în discuția despre acest referendum, definiția din acea lege (în listele permanente electorale sunt cetățenii cu drept de vot) este un deziderat, pentru că nu se precizează în nicio lege nici mijloacele de întocmire a listelor, nici cele de control pentru ca să fie atinsă respectivul număr. Eu am domiciliu în Franța (am deja un atestat de la doamna de la primăria franceză, îmi dă câte atestate doresc), dar am scris pe cartea de identitate că domiciliez în România. E adevărat, dar domiciliez acolo numai câteva nopți, o dată la un an, doi.

  Mie mi-e clar că listele electorale permanente sunt eronate. Nu prea mi-e clar ce ar trebui să facă CCR, se pare că a cerut corijarea lor.

  Interesant este că Dobre și Rus au înțeles că se cere falsificarea listelor. Dobre chiar a trecut la treabă. Parchetul s-a sesizat, Numai că interpretarea inculpatului că se falsifică listele este incorectă și nu ar trebui reținută de Parchet. De fapt listele se corectau. Asta e România

 28. Discuția între Rus și Dobre, că se punea problema falsificării, poate fi adevărată în intenție. Numai că se punea problema și a corectării.

  Ca și cum aș spune că eu am furat o mică Biblie ce se găsea pe o măsuță la marginea drumului. De fapt era cadou pentru cine trecea pe acolo. Sper să nu mă caute Parchetul. Oricum cel din România s-a compromis, cu baschetbalista din frunte.

 29. @polihimnio
  „Stenogramele fac parte din refereratul procurorilor care însoţeşte cererea de aviz transmisă de Parchet către parlamentul României. Referatul a fost obţinut de gândul.info în baza unei cereri pe legea 544/2001.”

  @Isailă Brătfălean
  Ba da, e aberant. Este aberanta orice lege ce perminte prezenta la vot mai mare de 100% dar sunt de acord ca asta este legea in vigoare.

 30. Vad ca nimanui nu i se pare absurd ca eu, cetatean roman cu domiciliul stabil in strainatate, sa AM drept de vot la referendum dar sa NU fac parte din cvorum.

  – stim cu totii ca guvernul usl e o adunatura de tampiti (si sunt politicos cand spun asta) dar daca nu fac parte din cvorum, trebuie 1) sa mi se interzica sa votez si 2) sa scada toate voturile CRDSS-sitilor din cele exprimate in strainatate la referendum. Si sa-i vad cum fac asta.

 31. polihimnio: pai scrisorica aia a 2-a este prima ilegalitate si e tratata ca atare de procurori. In rest, Rus si Dobre spun ca nu vor sa faca ilegalitati, infractiuni si sa ajunga dupa gratii cu liste false. Intentia puterii este clara. Dar asa e, in logica unora, daca un politist vede un criminal psihopat cu antecedente in mijlocul unei multimi cu mitraliera in mana, mai intai il lasa sa-i impuste pe toti si pe urma intervine, nu?

 32. Adică dacă legiutorul statuează: pentru ca Băsescu să fie dat jos ar trebui să vină la vot măcar un număr egal cu al celor care domiciliază în România, sau măcar 33% din toți cetățenii cu drept de vot, sau cvorumul să fie calculat prin scăderea din 50% + 1 din totalul cetățenilor cu drept de vot a diferenței dintre votanții opțiunii câștigătoare și votanții opțiunii necâștigătoare, în toate aceste cazuri s-ar abera? Nu cred. Ideea este unei participări masive, ilustrată într-un fel sau altul.

  După mine actualul stil de dragoste de Băsescu, indiferent de pericolele reale sau închipuite pe care le-ar aduce Ponta – Antonescu, arăta mentalitate politică înapoiată. Țara depinde de fiecare cetățean. Ponta, Băsescu și Antonescu nu sunt decât trei persoane. Io cred că lătrătorii, nu oamenii obișnuiți, depind atât de mult de cei trei

 33. @trustman-sunt de acord sa votezi acolo unde iti plateste taxele pe venit. daca le platesti in romania suntem pe picior de egalitate si la vot si la orice. daca tu traiesti in madagascar si vii sa-mi hotarasti mie soarta, in timp ce eu nu o influentez pe a ta, atunci nu mi se mai pare corect.
  dupa mine nu ti-as acorda nici macar drept de vot, daca dupa 12 luni nu revii in tara…

 34. @laurentiucat : Nu ai voie sa tai dreptul de vot al unui cetatean pe criterii arbitrare. Este antidemocratic si anti principiu de vot universal. Replica asta de genul aleia de dupa revolutie „n-ai mancat salam cu soia in tara cu noi” e o dovada de lipsa intelegerii democratiei. Daca omul isi exprima votul, inseamna ca il intereseaza. Are familie si/sau proprietati in tara, etc. Sau pur si simplu planuieste sa se intoarca si vrea ca sa aiba cuvant de spus despre tara sa. Atata timp cat este cetatean, trebuie sa aiba drept de vot.

 35. @trustman-ba da, si eu sunt revoltata, am tot zis si pe site-ul asta si pe altele, ce sa mai zic….sunt cetatean, am drept de vot-punct-trebuie sa contez si m-am saturat pana peste cap sa tot explic.
  @laurentiucat-ce spui e o absurditate. cetatenia si rezidenta sunt lucruri diferite. adica tu mi-ai lua cetatenia doar pentru ca am plecat doi ani sa studiez in madagascar de exemplu? si pe urma ce? sa nu mai am pasaport, sa nu mai fiu cetatean al nici unei tari, sa nu mai am drept de lucru nicaieri in lume–ce sa fac, sa ma sinucid si sa rezolv problema listelor electorale?
  Si daca crezi ca nu ma afecteaza deciziile a ceea ce se intampla in tara, din nou–e o absurdidate. Din cauza prostiilor astea a USL se devalorifica leul, imi afecteaza imprumuturile care le am in tara. Daca economia se duce pe apa samabatei imi afecteaza sansele sa gasesc un servici cand ma intorc. Daca e dictatura, si nu mai e democratie, macar sa stiu si sa cer azil politic in madagascar.

 36. Emil Stoica, cred ca, cel putin deocamdata, exagerezi cu psihopati, criminali, mitraliere si multimi ucise.
  Stroe, politruc de doi bani de altfel, a declarat (via Mediafax http://www.mediafax.ro/social/stroe-lista-permanenta-este-si-ramane-asa-cum-a-fost-la-referendum-noi-doar-dam-materiale-cc-9938205):
  „”Noi nu băgăm în baza de date nimic şi nu scoatem nimic. Baza de date, lista permanentă este şi rămâne aşa cum a fost la alegeri şi vom aveau summum de elemente, de situaţii de la nivel local centralizate de judeţ, de la nivel de judeţ centralizate, care vor da nişte elemente din toate acele categorii. Toate aceste lucruri noi nu le operăm, ci le trimitem Curţii Cunstituţionale. Curtea Constituţională va analiza, va vedea, va stabili. Noi nu stabilim nimic. Noi doar dăm materialele”, a precizat ministrul delegat pentru Administraţie”
  si
  „…pentru toate situaţiile identificate vor fi întocmite tabele nominale pentru fiecare din cele nouă cazuri identificate la nivelul fiecărei localităţi. În mod similar vor fi întocmite tabele numerice care vor totaliza cazurile identificate.”

  Asta este intentia declarata a Guvernului. In situatia in care CCR ramane la prima varianta in care a cerut Guvernului sa actualizeze listele electorale, intentia asta nu duce la nici o crima. Daca CCR ramane la a doua varianta, cea in care Guvernul tre sa ii dea listele actualizate pana in 10.07.2012, atunci Guvernul poate sa faca ce vrea pt ca face degeaba.

 37. eu nu iau cetatenia nimanui, doar cer suspendarea dreptului de vot pe perioada in care nu sunteti in tara, daca aceasta perioada depaseste un anumit interval de timp. eu am specificat ca ptr acele persoane care isi platesc taxele pe venit in alta tara, in madagascar de ex. ptr ca eu nu votez in madagascar sa-ti influentez viata acolo. asa mi se pare mie ca ar fi normal.

 38. Am zis deja ce o sa se intample aici https://lacoltulstrazii.ro/2012/08/09/ce-se-intampla-la-ccr/#comment-22105

  Pe scurt, ce fac Stroe si Ponta e o metoda inteligenta de a evita procedura legala de actualizare a listelor. Nimeni nu e responsabil (penal sau financiar) pentru ce face, vom avea pe 20 august niste liste oficiale de 18 milioane de votanti si un tabel al Guvernului (pe baza primariilor USL) ca 2 milioane de nume din liste nu ar trebui sa fie acolo. Si CCR va trebui sa treaca prin situatie cu situatie sa vada daca intra in cvorum sau nu.

 39. daca nu or sa ia prin sondaj s-ar putea sa le trebuiesca vre-un an de zile.

 40. @laurentiucat : Inca o data, suspendarea dreptului de vot pe criterii arbitrare este antidemocratic si anti-vot-universal. Adica principiile de baza ale functionarii unui stat democratic. S-au dat deja sentinte la CEDO impotriva unor masuri luate in baza a ceea ce zici tu de catre niste state, nu avem nevoie de asa ceva, Romania are deja destule bube in cap.

 41. eu cred ca USL cauta o iesire onorabila, ceva de genul:a fost cvorum dar nu a fost unul legal. Basescu redevine presedinte legal dar nu unul moral. cum ar spune Jiji: Steaua a pierdut campionatul dar este campioana morala. scopul este sa isi apropie cat mai multi din cei 7.5 mil votanti anti Basescu la alegerile din toamna. eu cred ca le-a fost evident din 29 iulie ca au pierdut batalia asta.

 42. @laurentiucat:
  dupa argumentul tau, trebuie sa le iei dreptul de vot si celor care traiesc in .ro si nu platesc taxe pe venit pentru ca nu au unul. Iar ei iti influenteaza viata mai mult ca mine, pt ca din banii tai li se platesc ajutoarele sociale. In acelasi timp, situatiile oamenilor difera. Poate am proprietati, poate am familie de care-mi pasa, poate vreau sa ma intorc etc.

  In acelasi timp, iti amintesc ca vreo 5% din pib-ul tarii vine de la fraierii astia care nu mai traiesc in tara si muncesc de-adevaratelea prin europa sau aiurea. Si ca fara cei 5% din pib, ma scuzi, dar sunteti – ca tara – intr-un rahat destul de mare. Deci: o buna parte din cei plecati voteaza pentru ca-ti influenteaza viata, in bine, prin banii pe care-i trimit rudelor, bani care se intorc in economie.

  Acum, la subiect: eu traiesc intr-o tara (.ca) unde expatii nu au dreptul sa voteze daca au plecat de mai mult de 5 ani si pot intelege ca ne luati dreptul de vot. DAR pt asta modificati voi mai intai constitutia, faceti referendum, aprobati-o si asta este. Ne supunem. Deocamdata, avem drept de vot. Punct.

 43. PNL lupta pana la final. Doar azi: ei au trimis scrisoare lui Redding, ei au iesit contra CCR, ei au declarat preemptiv ca USL nu negociaza nimic cu Basescu. PSD e dispus sa piarda pe 30, PNL nu prea.

 44. E destul de evident de ceva vreme că PNL (PC?) luptă, iar PSD caută o cale de ieșire.

 45. @trustman- 5% procent din pib datorat celor de afara? si cat platim ptr parintii vostrii asigurari sociale? sau ptr cei care si-au lasat si copii si au asigurare de sanatate ,scoala si alte drepturi gratuite? hai sa lasam care da mai mult. eu am zis ca nu ti se ia dreptul de vot ci ti se suspenda pe perioada in care nu esti in tara si nu platesti taxe pe venit,nu pe proprietate. aia e altceva.
  deocamdata daca esti crdss-ist ai drept de vot dar nu faci parte din cvorum.

 46. pt mine nu mai e evident nimic
  cred intr-o revolutie permanenta
  de ex;lupta in ccr – 2-3 luni
  lupta in parlament alte 2-3 (parlamentul decide calea de urmat)
  asta intr-un scenariu soft
  oricum ccr s-a facut de bafta
  puteau sa treaca peste cei care i-au numit

 47. Am sa incep in a va spune ca traiesc in Canada. Aici se pierde dreptul de vot daca stai mai mult de 5 ani in afara tarii (cu exceptii – militari, ambasadori…), drept pe care il recapeti automat in momentul restabilirii. Votul este legat strict de o circumscriptie, deci domiciliu. Nu exista urna mobila sau lista speciala. Exista insa vot prin anticipatie si vot la distanta. Pentru al doilea trebuie sa faci niste demersuri si esti responsabil ca plicul cu votul tau sa ajunga pina la data si ora inchiderii scrutinului in circumscriptia de unde faci parte. Prin lege, intrucit votarea are loc in zi lucratoare, angajatorul este obligat sa-ti dea 4 ore platite pentru asta.
  Esti obligat insa sa te inscrii pe listele de votare. Pentru ca n-avem Carti de identitate, la vot ne putem prezenta cu unul din vreo 5 enumerate intr-o lista. Pentru inscrierea pe lista trebuie sa prezentam 2 acte. Pentru ca NUMAI Permisul de conducere este un act ce are inscris domiciliul, pentru inscrierea pe liste ma pot duce (pentru dovada domiciliului) cu una din ultimele facturi de telefon sau electricitate.
  Intrucit m-am mutat, inainte de mutare am anuntat autoritatile ca-mi schimb domicilul (pentru impozit, pentru asigurarea de sanatate, cei cu permisul auto). A fost o chestie de 5-10 min pe net, fiind un site special ce ii anunta pe toti o data. Partea haioasa a fost ca am bifat si autoritatea electorala. Am primit ulterior acasa o scrisoare de multumire pentru spiritul meu de prevedere, dar nu mai era nevoie, intrucit anuntasem regia de asigurare medicala si de acolo fusesera si ei instiintati.
  Acum, guvernul provinciei a zis el ca e momentul sa organizeze alegeri (mai aveau ei pina la anul in septembrie, dar sondajele de opinie fiindu-le favorabile si stiind ca intra intr-o perioada cu ceva probleme pentru ei, au declansat alegerile). Asta e, asa merge pe aici. Alegerile sunt pe 4 sept.Campanie electorala scurta de vreo 35 de zile. Alegeri declansate cred ca in 30 sau 31 iulie. SImplu, fara nu stiu cite discutii, guverne cazute si consultari. Ei bine, ieri am primit in cutia postala un plic cu un carton pe care e trecut numele meu si al sotiei ca alegatori la noua adresa (avertizindu-ne ca daca nu e corect sa luam legatura pentru corecturi sau inscriere pe lista. Pe verso e scris data, locul si programul pentru votul prin anticipatie, data, locul si programul scrutinului regulat, ca si adresa si programul pentru inscrierea pe lista electorala sau alte corecturi. De asemenea, in plic este si un lung pamflet ce se cheama manualul alegatorului, cu tot ceea ce trebuie sa stiu ca alegator. SI mare si clar: NU POT VOTA DACA NU SUNT PE LISTA ELECTORLA. DACA NU SUNT sa fac bine si sa ma inscriu. In plus, practic toate sectiile de votare sunt plasate in locuri in asa fel incit sa fie accesibile si persoanelor cu dificultati de mers sau in scaun rulant. De votat se voteaza cu creionul (se bifeaza intr-un cerc candidatul ales). Da, am omis, aici votul este uninominal pur intr-un singur tur de scrutin. Iar numaratoarea este extrem de rapida. Scrutinul se inchide la 20 si deja in jurul orei 22 se contureaza rezultatul. Pe la 24 e cam sigur. Dimineata e gata numaratoarea si fata de ora 24 schimbarile sunt relativ minime.
  (Am trait asta anul trecut la alegerile generale federale. La ora 24 se stia deja sigur ca va fi un guvern majoritar conservator si ca NPD va fi noua opozitie oficiala. Deja atunci, imediat, liderii partidelor ce pierdusera isi prezentasera demisia. Dimineata am aflat exact numarul de deputati al fiecarui partid, caci la ora 24 mai erau in disputa strinsa vreo 10-12).
  Poate ca tot ce am scris e off topic, si-mi cer scuze de asta, dar sper sa fie lasat sa treaca.
  Si apropos de chestia cu cererea de ridicare a imunitatii nu stiu cui. Aici parlamentarii au imunitate strict in sala de dezbateri. Pe hol isi schimba limbajul si comportamentul, ca imediat se trezesc cu proces de calomnie.

 48. stelian, ce mult ne dorim si in romania un asemenea set de proceduri clare, predictibile, usor de aplicat si usor de respectat…

 49. exact. si mult bun simt din partea celor pe care poporul nu-i mai vrea si care ar fi normal sa-si dea demisia.

 50. ce mult imi place cand se trezeste unul si altul sa vorbeasca in numele poporului… mai ales cei care vad in popor ca ceva bun sa le serveasca interesele, iar cand ii incurca, sa-l ignore…

 51. ce mult imi plac glumele mele…! mai ales cand normal ar fi ca vointa poporului sa fie consultata la urne si nu prin tot felul de chichite legislative sau mese verzi.
  sunt cam lipsiti de fair play ca sa nu zic de obraz, cei care incearca sa separe statul de drept de democratie, pe conceptia irationala ca statul de drept ar fi ceva care ar putea sa existe si inafara vointei poporului .
  orice stat considerat de drept care se opune vointei populare nu are legitimitate si fractura inregistrata intre deciziile sale si electorat este prapastia in care vor cadea mai devreme sau mai tarziu institutiile conducatoare ale statului,ptr ca ele sunt slujitoarele poporului si nu invers.
  faptul ca unii uita aceste lucruri, tin sa le reamintesc ca s-ar putea sa afle unde e… targovistea.

 52. Am updatat articolul cu contributia infografica a comentatorului nostru de mai sus. Multumim pentru efort.

 53. 1. e pur si simplu o magarie sa vorbesti in numele poporului. simplu fapt ce eu, cetatean roman, nu sunt de acord cu ideile tale, arata faptul ca nu ai dreptul sa vorbesti in numele poporului. sau ai de gand sa ma scoti in afara „poporului”?
  2. „normal ar fi ca vointa poporului sa fie consultata la urne si nu prin tot felul de chichite legislative sau mese verzi.” doua lucruri: a) opreste cineva alegerile prezidentiale sau oricare altele? b) „chichite legislative”: asta-i din ciclul „dam cu legea de pamant daca nu e in folosul nostru”?
  3. „puterea poporului” nu e decat o dictatura a majoritatii (manipulata, evident, in folos politicianist, asa cum a facut-o si basescu), in lipsa domniei legii, a separatiei, echilibrului si controlului reciproc al puterilor.
  4. imi place chestia cu targoviste. spune multe despre felul in care pui problema. o vorba „sat-i” mai spun: „relax!” 🙂

 54. @laurentiucat. Am făcut un efort zilele acestea pentru a mă „informa” de la Antena 3. Am înțeles că acesta este postul tv de știri folosit de un număr semnificativ de români și am vrut să văd ce informații primesc ei.

  Prin ce comentezi aici, îmi lași impresia că ești unul dintre acești români. Îți sugerez să încerci să privești și alte posturi de știri, nu doar Antena 3. Altfel, riști să intri în categoria celor spălați pe creier.

  @Ioan Costin: mulțumim pentru infographic. Arată frumos 🙂

 55. Eu sunt cetatean roman ,nu conolist european! JOI 16 AUGUST MARSUL LIBERTATII SI DEMOCRATIEI PENTRU RESPECTAREA VOTULUI EXPRIMAT DE ROMANI IN 29 IULIE, DE CATRE CCR. MARSUL VA AVEA LOC INCEPAND CU ORA 18.00 DE LA PIATA UNIVERSITATII PANA LA PIATA VICTORIEI SI INAPOI. CEI CARE DORESC SA PARTICIPE SUNT RUGATI SA AIBA UN TRICOU DE CULOARE ROSU, GALBEN SAU ALBASTRU.

 56. In mod normal as fi cenzurat disperarile CAPS LOCK si indemnurile propagandistice ale unuia precum albert.alexasport de mai sus. Dar ce observ tot mai des in ultima vreme e aparitia euroscepticismului de tip Antene. Iar el e relevant pentru acest curent, el nu e „colonist european”.

 57. @ berenger1
  1.nu eu te scot inafara poporului ci tu te scoti infara poporului, incercand sa profiti de diversele smecherii ale legii si eludand prin lipsa de fair play democratic ceea ce vrea majoritatea.
  2.nu e vorba de dictatura majoritatii ci de respectarea vointei si deciziei majoritatii.
  3.daca tie ti s-a parut pana acum ca in romania lui iliescu sau a lui basescu a fost vorba vreodata de domnia legii, te inseli. diferenta intre iliescu si basescu e ca macar primul incerca sa asigure o aparenta de democratie si de mediere intre fortele politice pe cand al doilea a fost cu poporul cand i-a convenit si acum e cu statul de drept, cand poporul i-a dat ue.
  4. in ceea ce priveste „solutia finala”, nu o doresc si mereu o consider o idiotienie. chiar ma contrazic frecvent cu multi prieteni „milosi” care o au la indemana ptr orice problema : a romilor, aungurilor, a hotilor…etc…dar sa stii si tu ca alegerile libere si corecte sunt tocmai supapa prin care iese tensiunea acumulata in mase si macar intretin speranta in viitor. daca le iei si supapa si modul asta de refulare o sa vedem lumea in strada. si sa stii sincer ca nu mi-o doresc. ptr ca in 90 am pierdut, in 91 am piedut, in 99 am pierdut …si vorbesc de toti la gramada, nu numai unii…

 58. @ claudiu- asa cum pe vremea lui ceausescu, desi eram la liceu, ascultam: europa libera,vocea americii dw, bbc,rfi, asa si acum nu am numai o singura sursa de informare. la antene ma uit rar,poate la a2 la emisiunea medicala. ma informez din presa scrisa : gandul,adevarul,hot news,dc news,rar jurnalul, de pe romania tv,realitatea, rar a3 si b1. am destula minte sa citesc stirile macar din trei surse si sa trag concluziile cu mintea mea proprie si personala. mai urmaresc biziday si pe la money chanel.ma mai „bag” pe cateva bloguri cum ar fi acesta, contributors,voxpublica.
  aloc cel putin doua ore pe zi ptr a ma informa,ptr ca am timp destul liber,muncind la mine si nedorind sa ma imbogatesc. sper ca am lamurit problema…

 59. Adică după două ore de informare în fiecare zi ajungi la aceleași concluzii ca cei de la Antena 3?
  Fascinant.

 60. o fi fascinant ptr tine. dar la fel ajungeam si pe vremea lui ceausescu. si pe vremea lui nastase…asa si acum.
  pe mine ma fascineaza altceva. cum oameni care au lucrat toata viata lor la stat sunt de dreapta. cum un partid a trecut cu arme si bagaje de la socialisti la conservatori intr-o singura noapte fara nicio dezertare si multe altele de acest fel…
  eu am plecat de la 19 ani de acasa si m-am descurcat singur. am muncit din 92 si pana acum numai la patroni si respectiv la mine.
  cum o fi sa difere vorbele de fapte?

 61. mare „sula in coaste” si A3 asta…Doare, doare, ca au asa audiente mari. Deh, publicul alege pe ce buton sa apese. E televiziune privata, suntem liberi sa alegem la ce sa ne uitam la televizor (pentru cei care au; eu nu am televizor:)).

 62. @VP: publicul alege, de asemenea, să citească Click și Libertatea (deh, cum să spună publicul nu la țâțe goale și bârfe gratis). Și tot publicul are, în medie, cam 8-9 ani de școală. Și tot publicul preferă să asculte manele și să spargă semințe. Și tot publicul ăsta, pe care îl ridici în slăvi, a votat cu Iliescu, cu Vadim și cu Băsescu.

  Așa că te rog să mă scuzi dacă prefer să îmi iau știrile de la jurnaliști care nu fac spume la gură când aud cuvântul Băsescu.

 63. @ claudiu- asa cum pe vremea lui ceasca ajungeam la aceleasi tip de concluzii, asa si pe vremea lui nastase care se pare ca are/avea mai putine case decat basescu, chiar in perioada lui de glorie.
  curios mi se pare , ca unii care se cred cu capul pe umeri sustin propaganda unui partid care s-a transformat peste noapte dintr-unul socialist intr-unul conservator fara nicio singura dezertare.
  curios mi se pare ca un tatuc cu vadite accente autoritare, capteaza „atentia” unor intelectuali cu pretentia de a avea opinii si comportament democratic.
  si cea mai curioasa chestie mi se pare detasarea unora fata de ceea ce ei considera ” stupid people”, de nevoile acestuia,de opinia acestuia, de barometrul social pe care ni-l indica acestia. ptr ca acest segment caruia ii ajunge de regula „panem et circenses”, este cel care face rascoalele,revoltele,revolutiile…
  or prima conditie ptr prosperitatea unei natiuni e asigurarea pacii sociale. si acest fapt poate fi facut numai de catre cineva care mediaza si care amortizeaza convulsiile si tensiunile.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s