Categories
Stiri tu cu cine ai vota

Rau cu rau, dar mai rau e fara rau … fructele maniei

Aceasta zicala sintetizeaza pe scurt rezultatele referendumului. Din cum arata situatia, ne indreptam catre o neatingere a cvorumului la referendum. Din pacate, pot spune ca nu exista castigatori, ci doar perdanti. Neatingerea cvorumului ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toti politicienii in primul rand, si in al doilea rand pentru cetateni. Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, nu se poate ca doar interesele anumitor categorii de cetateni sa fie atinse. Nu se poate guverna numai in interesul anumitor cetateni, lezandu-i grav pe ceilalti. Faptul ca nici una dintre tabere nu a reusit sa capete indeajuns suport popular pentru a-si sustine cauza (50%+1 de DA sau NU din totalul de cetateni cu drept de vot) arata ca nici una dintre tabere nu este indeajuns de reprezentativa pentru cetateni. Ambele tabere au cules fructele maniei.

Asa ca NU, nu sunt pucisti cei care au mers la vot si au votat DA. NU, nu sunt cei mai democratici si pro-europeni nici cei care au boicotat activ referendumul dintr-un motiv dau altul. Si NU, nu au fost reprezentati cei carora din diferite motive le este imposibil sa voteze. Pur si simplu la referendum s-a propus consultarea unei chestiuni care ori nu intereseaza ori nu reprezinta dorinta majoritatii covarsitoare a cetatenilor cu drept de vot. Presedintele/PDL&the_gang si-au insusit niste voturi care nu le-au fost acordate. USL isi aroga partea leului pentru ca ei au majoritatea, dar cvorumul nu a fost atins, deci majoritatea nu este reprezentativa.

Romania are nevoie de spitale, scoli, autostrazi, libertate, parcuri, stabilitate si bunastare ?Organizati un referendum cu aceasta intrebare si veti avea prezenta la vot de cel putin 60% si cu raspuns DA de 99% in cel mai pesimist dintre scenarii.

Mesajul pentru clasa politica este AJUNGE! Asezati-va o data la masa tratativelor, puneti la punct o strategie comuna de iesire din impas, aplicati-o, si veti avea sustinere populara mai mare, asta se va intampla numai daca am trai intr-o tara civilizataDaca nu sunteti in stare sa lucrati impreuna, plecati cu totii ! Este limpede ca eforturile guvernelor de pana acum au fost indreptate 20% catre guvernare efectiva si 80% catre obtinerea, impartirea si pastrarea puterii cu orice pret. Ei, acest pret se vede acum, nici una dintre tabere nu are cu adevarat legitimitate. Atata timp cat o proportie ingrijoratoare dintre votanti/sustinatori voteaza sau sustin o tabara mai mult din ura pentru cealalta tabara decat din credinta ca se construieste ceva conform intereselor proprii este semnul ca am ajuns prea departe, nu suntem Romania care construieste, ci Romania care uraste. Atata timp cat nu pot avea o discutie cu niste prieteni fara sa ajungem sa nu ne mai vorbim, sau daca vecinul cu care m-am intalnit in ascensor ma banuie ca as fi sustinut „pe ailalti” pentru ca am evitat discutia pe tema politica si imi zgarie masina cu cheia a doua zi (astazi de dimineata am constatat urmarile discutiei de aseara), iar unii cunoscuti merg la vot de frica sa nu fie intrebati pe viitor de ce nu au fost este un semn ca s-a ajuns prea departe.

Avem doua variante : schimbarea Constitutiei, sistemului electoral si a societatii romanesti intr-o maniera in care sa ne ofere stabilitate si previzibilitate pe termen lung, sau emigrarea. O prefer pe prima, desi a doua mi-este mai usor de infaptuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *