Categories
Stiri

Urgențele guvernului Ponta

Motto: Un principiu fundamental de conduită a noului Guvern este respectarea rolului firesc de for legislativ al Parlamentului.
Prin modul de concepere a Programului de guvernare şi prin modalităţile de punere în practică a acestuia, Executivul îşi însuşeşte şi se angajează să respecte principiile bunei guvernări: transparenţă, responsabilitate, participare cetăţenească. (Programul de guvernare 2012)

Sună frumos motto-ul, nu-i așa? Una din plângerile pe deplin fondate ale USL, pe vremea când era încă în opoziție, a fost împotriva abuzului de metode extraordinare de legiferare (ordonanțe de urgență, angajarea răspunderii) făcut de guvernele PDL. La investire, Ponta a promis că va reda Parlamentului rolul său firesc și va folosi ordonanțe de urgență doar pentru cazuri cu adevărat urgente, cele ce țin mai ales de contextul economic în care ne aflăm. Hai să vedem care au fost acestea: 

Primul lucru de remarcat este că, în primele cinci luni și o săptămână ale anului, guvernele Boc și Ungureanu au emis 14 ordonanțe de urgență. În doar șase săptămâni, Guvernul Ponta a publicat 22 de astfel de acte. Să zicem că este vorba de un nou guvern venit în funcție, care face puțină ordine.

Însă doar câteva dintre aceste ordonanțe – primele, de la începutul lui mai – sunt gesturi cu adevărat „reparatorii” față de acțiunile guvernelor PDL. Alte câteva sunt emise pentru a prelua controlul asupra unor instituții publice – ICR, TVR, Monitorul Oficial.

În motivările câtorva dintre ordonanțe se vorbește de îndeplinirea unor obligații asumate în cadrul UE. Însă nu e niciun motiv pentru care astfel de lucruri să fie reglementate prin OUG, ele pot foarte bine să treacă prin procedură de urgență prin Parlament, căci oricum presupusa procedură de infringement durează ani buni. Acest lucru este mai cu seamă valabil acolo unde sunt interese clare ale unor alți actori. Ordonanțele nu intră deloc în dezbatere publică, sunt printre actele cele mai puțin transparente. Cel mai bun exemplu este OUG 22, în care e vorba de înființarea parcurilor comerciale, a supermarketurilor și a hypermarketurilor, adică lucruri care interesează în primul rând autoritățile locale. Reprezentanții comunităților nu au fost întrebați ce părere au de amplasarea centrelor comerciale.

Nu am avut timp să citesc toate ordonanțele, dar sunt titluri care mă nedumeresc, pentru că sunt lucruri care afectează multe firme și mulți oameni și se întâmplă peste noapte, fără avertizare. De ce trebuie schimbat codul fiscal prin ordonanță? De ce schimbările privind legislația pieței de capital nu sunt anunțate, să știe toți jucătorii că se întâmplă? De ce e nevoie de măsuri de urgență în domeniul sanitar dacă pregătim și avem în dezbatere o mega-lege specifică?

Urgența unor lucruri îmi scapă cu totul: reorganizarea MAI, trecerea unor acțiuni dintr-un buzunar al statului în altul, diverse decizii în educație, pesticide (?!). S-ar părea că pe lângă acel 75% din timp pierdut cu discuții despre Băsescu, Guvernul își petrece restul timpului inventând urgențe.

Nu în ultimul rând, dintre cele 22 de „urgențe” ale Guvernului ce „respectă rolul firesc al Parlamentului”, una singură – OUG 26 – urmărește măsuri pentru limitarea efectelor crizei economice. Pare că, dintr-o dată, am intrat într-o bulă de aer în care problemele economice grave sunt suspendate, pentru a face loc unor preocupări meschine ale guvernului. După ce doi ani USL a criticat lipsa de viziune economică a PDL, care se limita să implementeze programul FMI, odată ajunsă la putere Uniunea nu se arată în stare să facă nici măcar atât, să pună în practică ce spune Fondul. Pur și simplu ignoră criza economică, poate trece. Mi-e teamă că n-o să treacă.

Dar să fim optimiști: în seara asta, la ora 19, Guvernul României anunță o ședință extraordinară. Fiind extraordinară, nu a fost comunicată agenda, deci nu avem habar ce o să discute Cabinetul. Cine știe, poate vine cu un plan economic trăsnet, să ne închidă gura tuturor cârcotașilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *