Categories
Stiri

Năstase. A fost sau n-a fost?

E o întrebare sensibilă care trebuie pusă oricât m-ar inhiba emoția momentului. Am tot colindat internetul și am ajuns la concluzia că oamenii oricum cred ce vor ei să creadă.

Eu n-am răspunsul și până una alta merg pe răspunsurile oficialilor, fie ei și miniștri (sau prim-miniștri) prieteni cu infractorii: a fost tentativă de suicid. E cea mai sănătoasă și normală abordare, altfel ne pierdem orice reper. Tot instituțiile care acum investighează împușcăturile sunt în măsură să răspundă suspiciunilor.

Însă dacă tot am parcurs argumente și contra-argumente, m-am gândit să le enumăr ca să fie strânse undeva. Așadar a fost sau n-a fost tentativă de sinucidere?

A FOST

1. Mesajul oficial

E răspunsul instituțional al statului român. Referința oficială.

2. Declicul psihologic

Acest om a căzut de atât de sus încât această prăbușire psihologică e explicabilă. Și există bibloteci întregi pe subiect precum și destule exemple similare de conducători sinucigași.

3. Conspirație mult prea prea

Sunt prea multe părți implicate ca să poată cineva dirija atâția oameni: polițiștii martori, medici și asistente de pe ambulanță, reporteri de la fața locului, șoferul ambulanței, medicii și asistentele de la spital. În plus, vor apărea și expertiza balistică sau cea medicală.

N-A FOST

1. Schema Brădișteanu.

Spitalul ca ultima Instanță Supremă

În septembrie 2006, acest medic și-a înscenat propria operație pe cord, după ce inițial ceruse instanței să părăsească țara pentru o operație… la coloana vertebrală. Operația s-a făcut de către niște “specialiști” străini cu niște fețe de mafioți sicilieni. Totul s-a petrecut în cel mai important spital de urgență al țării, fără ca nicio autoritate medicală să fie informată sau să-și dea avizul!

Când am auzit iar de Brădișteanu, mi-am amintit de toate comentariile microbiștilor față de operația pe cord deschis a lui Cristi Borcea, făcută chiar cu puțin timp înaintea sentinței din Dosarul Transferurilor. Și nu pot să nu mă întreb asupra unor minime reglementări:  IML intră în sala de operație? Se filmează astfel de intervenții chirurgicale? Există, ca afară, filmul operației? Nu. Nu. Nu.

Concluzia: nu se poate verifica ce e după cusătura medicală. E practic imposibil. Medicul rămâne singura autoritate, așa penală și suspectă cum este ea în cazul Șerban Brădișteanu. D-asta i-am zis Schema Brădișteanu.

2. Împușcătura. Numărul de decibeli.

Împușcătura (una? două?) unui revolver Smith & Wesson .38 produce un zgomot de 153.5 dB.  Într-o încăpere îți țiuie urechile de la sunetul produs. Pe youtube sunt filmulețe cu astfel de revolvere folosite la interior numai cu căștile de protecție pe urechi. Sunt convins că biroul din celebrul bloc Zambaccian a fost comandat cu izolația fonică inclusă. Și totuși, ușa era deschisă, așadar izolația fonică e scoasă din discuție.

Zgomotul de 153.5 dB ar fi trebui să se audă clar de către oamenii strânși afară. Apoi, împușcăturile au fost cu siguranță înregistrate de toate microfoanele de fond ale reporterilor. Sincron. Secundele la care s-au întâmplat împușcăturile  și vibrațiile respective trebuie să fie acolo pe fișierele audio ale reporterilor. Ușor identificabile într-un soft specializat. Mai ales după ce polițiștii martori vor declara minutul estimat al împușcăturilor.

3. Guler cervical + mască de oxigen. Lipsă!

Observația asta e de departe primul mare semn de întrebare. Ce echipaj de ambulanță nu pune guler cervical și masca de oxigen unui pacient în vârstă, șocat și împușcat în gât!?!?

Din nou, un lung șir de abateri de la normele medicale.

4. Împușcătura. Glonțul la intrare și la ieșire.

Așteptăm expertiza balistică. Însă înțeleg că rana produsă de o astfel de împușcatură de aproape ar trebui să fie mare și la intrare și la ieșire. Un dezastru în toate țesuturile. Nu știu dacă la Floreasca s-au respectat normele medicale (raport IML?) și s-au făcut poze înainte. Fiindcă după, cusătura medicală e irelevantă așa cum am precizat la punctul 1 anterior.

5. Împușcatura de dreptaci. Din stânga.

În toate pozele cu arme de vânătoare de pe internet, Năstase controlează arma cu mâna dreaptă. În acest caz s-a împușcat cu mâna stângă. Să admitem că sinucigașul s-a luptat cu polițistul și în haosul încăierării a apucat arma în disperare cu mâna stângă.

6. Împușcatura. Deltoidul.

Te aștepți la o sângerare masivă de la un glonț care rupe clavicula și iese prin umăr (deltoid). Apoi, umărul nu era bandajat, mai mult era acoperit de o cămașă nepătată, impecabilă.

7. Delimitarea lui Raed Arafat și a lui Mircea Beuran

N-am înțeles dacă ambulanța a aparținut SMURD sau privaților (scuze, suspecți) de la BGS. Dar am citit că Raed Arafat a dezmințit că ar fi afirmat că este vorba de o sinucidere.

În plus, ieri șeful clinicii de chirurgie de la Floreasca, Mircea Beuran, a ieșit și el cu un ditamai disclaimerul cum că “nu știe dacă a fost înscenare sau nu”. Și că pe specialitatea lui chirurgicală, “nu a găsit lucruri care să intereseze”.

Încheiere

Cam asta e tot ce am cules din discuțiile online pe acest subiect. Ar mai fi lucruri de zis dar ce am lăsat deoparte am considerat irelevant. Părerile de pe net dar și de printre cunoscuți nu sunt împărțite, majoritatea sunt ferm convinse că este o făcătură. Ar fi interesant dacă un sondaj confirmă tabloidele.

Nu face nimeni pe locotenentul Colombo, dar sunt multe întrebări rămase fără răspuns. Eu mi-am spus părerea încă de la început, voi merge pe răspunsul oferit de autorități. Însă ascult cu interes toate argumentele pro și contra. Putem continua discuția la comentarii.

PS: pentru jurnaliștii cu sânge de reporter, cu documentare și atenție la detalii, eu cred că ăsta ar putea fi unul dintre reportajele epocii. D-ăla de intră direct în manual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *