Categories
Stiri

Stimaţi plagiatori, măi hoţilor

Vă scriu cu deosebită satisfacție această misivă, bucurându-mă fără să mă ascund de necazurile de care ați dat. Îmi dau seama prea bine că nu înțelegeți ce se întâmplă. Sunteți convinși că n-ați făcut nimic rău, că doar, după cum ne-a explicat mândru chiar primul-ministru, așa se face. Nici nu mă miră că nu înțelegeți ce nu e bine. N-ați înțeles voi nici că nu e bine să îți angajezi nepotul, sora și amanta în diverse funcții publice, adesea chiar în subordinea voastră. Nici că nu e bine să semnezi în calitate de șef de instituție publică contracte cu firma ta, sau a soției, sau a mamei tale. Și nici nu e bine să fii în același timp senator și rector sau director de teatru sau director de spital. Voi nu înțelegeți aceste diferențe dintre bine și rău, așa sunteți voi, imorali. Poate că plagiatul e cel mai mic rău dintre cele enumerate, strict din punct de vedere financiar, însă are pentru voi niște dezavantaje imediate.

Înainte de orice, e greu de ascuns. Lucrările pe care le plagiați tot voi le faceți publice. Vă împinge să copiați orgoliul, dorința de a mai avea o țidulă cu care să vă mândriți: doctor, profesor, cercetător, parcă ați fi toți copiii Elenei Ceaușescu. Ca să obțineți docomentul trebuie să publicați articolul, așa că de bună voie și nesiliți de nimeni ieșiți cu marfa în public.

Apoi, plagiatul e lesne de dovedit. Lasă că acum suntem în epoca Internetului și a bazelor de date și tehnica ne ajută. Dovada plagiatului e identitatea textului. Nu trebuie alți martori, interceptări, dovezi complicate, ani de stat prin tribunale. Orice individ alfabetizat poate citi în paralel sursa și copia și ajunge la concluzii limpezi. Sigur că voi vă ascundeți sub pulpana nu știu cărei comisii, dar noi tot vom ști, și vă vom face de râs.

Așa ajungem la al treilea avantaj, oprobiul public. E adevărat că marii majorități a cetățenilor puțin îi pasă. Însă cei care sunt indignați sunt cei ce lucrează cu ideile, cei care scriu, cei care dau tonul, cei care fac conținutul. Mai mult, străinii sunt încă mai indignați. Cum crezi tu, Ponta, plagiatorule, că se va uita Merkel la tine, ea, cancelara țării ce și-a obligat ministrul (apărării) plagiator să demisioneze? Ea va ști și tu vei ști, pentru restul carierei tale politice. La fel și jurnaliștii, au ținere de minte, vei ajunge ca Gigi sursă de mișto pentru tabloide englezești.

Mă bucur să văd că voi, politicienii plagiatori, ați scos la înaintare „serviciile” – consilieri, slugi de casă, jurnaliști la plata cu ora sau chiar securiști autentici – pentru a vă demasca unii pe alții. La Mang a fost o întâmplare, un anonim a descoperit problema inițială, apoi a fost preluat subiectul de comunitatea de cercetători. Felix a replicat trimițându-l pe Ciuvică cu dosarul Kovesi. Apoi Băsescu a dat lovitura cu copiuțele lui Ponta. Imediat anteniștii au răspuns cu plagiatul lui Udrea. Pentru doar câteva săptămâni, e excelent! Nu vă opriți, mergeți mai departe.

E PDL la mutare. Hai și un liberal. Ce ziceți de proaspătul ministru Hașotti, chiar credeți că e autorul tezei despre fondul pre-tracic în Dacia Pontică, la fantomaticul Institut de Tracologie? Mă rog, e posibil ca pe așa subiect fantasmagoric să nu aibă de unde să copieze. Poate Rușanu, sau Adomniței sau Ciucă. De la PSD începeți cu dr. Cătălin Voicu sau cu Lia Olguța Vasilescu. Din perspectiva cealaltă, s-au vrut doctori Botiș, Ialomițeanu, Cezar Preda, Brânză, păi îi vedeți pe ei capabili să-și scrie singuri teza? Gândul.info a făcut deja o listă cu toți parlamentarii cu titlu de doctor, iar pe site-ul BCU puteți să aflați unde se găsesc și pot fi citite tezele în original.

Sper din toată inima să nu vă opriți aici, marfă e destulă. Noi, ceilalți, oricum câștigăm. Poate nu vom avea politicieni mai buni, dar măcar prin universități să mai curățăm câte ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *