Categories
Stiri

Aceste exit-poll-uri care nu ies niciodată…

A mai trecut un rând de alegeri, iar sondorologii români nu au ratat ocazia de a mai greși o rundă de sondaje la urne. De data aceasta, situația a fost mult mai ușoară pentru firmele de profil: au făcut exit-poll-uri doar în orașe mari, adică teritoriu limitat, urban, mai ușor și mai ieftin de acoperit. Nu au avut de furcă cu vestitul vot în străinătate pe care au dat vina la alegerile prezidențiale de acum doi ani. Rezultatul? Eșec pe linie.

UPDATE. Cu rezultatele finale la dispoziție, am adăugat (vezi mai jos) un tabel cu estimările pentru primăriile de sector și am actualizat tabelul cu celelalte orașe. Trebuie să notăm estimările corecte ale CURS la primăriile de sector.

Patru firme au făcut astfel de sondaje: CURS, CCSB, IRES și Geopol, acoperind mai multe orașe. Am cules în tabelul de mai jos rezultatele oficiale și estimările la ora 21 (adică estimări finale, după centralizarea tuturor datelor) ale celor trei firme. Trebuie spus că n-a fost ușor, niciuna dintre firme – sau clienții lor – nu a publicat, așa cum cere deontologia auto-asumată, caseta metodologică a sondajelor și rezultatele complete; datele sunt risipite prin articole de presă. Dacă vedeți erori sau informații lipsă, vă rog să îmi spuneți. Am cules doar datele pentru primari, să nu complic tabelul; pentru consilii locale sunt situații similare. Am marcat cu roșu diferențele care ies din marja de eroare de 2%:

După cum se vede, roșu de sus până jos, cu doar câteva „scăpări”. Nici nu știu să zic care ar fi mai răsărită dintre cele trei firme. E amuzantă spre tragică situația CCSB, care de sus până jos a dat mai bune rezultatele partidului lu’ șefu’, dar nici ceilalți nu arată mai bine. Ceea ce îi salvează pe sondori, spre deosebire de alegerile prezidențiale, este victoria fără dubii a USL, aproape peste tot. Așa încât sondajele măcar au nimerit învingătorii – nici nu era greu. Însă nu e deloc suficient. Problema se vede la Cluj, singurul loc unde diferența a fost mică, și unde toate cele trei firme au avut un răsunător eșec.

Din punct de vedere al tehnicii lucrurile n-au mers. Încă o dată, specialiștii celor patru firme nu au reușit să aplice teoria la contextul românesc. Situația se repetă la fiecare rundă de alegeri și deja devine o regulă. Până acum, aceiași specialiști și-au pus rapid pălăriile de sondorologi-părelologi și au dat năvală la televiziuni pentru a ne explica că e vina sistemului, a poporului, a condițiilor meteo, a divinității, în niciun caz a lor. Prin urmare, nu e nevoi de vreo discuție onestă despre cum se face meseria asta. Părerea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *