Categories
Stiri

Cherecheș și romii: de la zid la ghetou. Succes garantat în alegeri.

Cătălin Cherecheș este primarul orașului Baia-Mare, mare favorit la câștigarea unui nou mandat. El este un Făt-Frumos al politicii românești, modelul tinerei generații. Nu a avut niciun minut din viață o slujbă independentă, a crescut pe proptelele familiei, una tipică de bugetari în funcții de decizie deveniți afaceriști cu bani publici. Are 33 de ani și este viitorul trist al politicii: un tânăr fără scrupule, fără morală, cu discurs populist și succes la public, un produs al politicii de cumetrie fără niciun reazăm solid în educație sau proiecte anterioare.

Încă de la alegerile precedente, Cherecheș a sesizat potențialul populist al abordării problemei romilor într-o manieră profund discriminatorie. A promis că „v-a rezolva” problema, făcând complice cu ochiul către un public, cel maramureșean, cunoscut pentru încrâncenarea etnică – să nu zicem altfel. Iar prima acțiune de după preluarea mandatului a fost mult mediatizatul zid de la Baia-Mare, menit a fi o barieră între blocurile locuite de romi și zona „oamenilor normali”. Spuneam atunci că este un precedent periculos și nu a durat mult până când primarul-minune a recidivat.

A intrat pe fluxurile de știri încă de ieri știrea despre mai mulți romi care s-au mutat într-o zonă contaminată chimic, cu urmări imediate asupra sănătății lor. Evenimentul Zilei ne aduce astăzi informații suplimentare: se întâmplă la Baia-Mare și în spatele întregii acțiuni stă chiar primarul Cherecheș. Consecvent cu promisiunile făcute, a forțat grupul respectiv de romi (aproximativ 2.000 de persoane) să părăsească zona unde deranjau (și stăteau ilegal) pentru a se caza în ceea ce ar fi trebuit să fie bloc de locuințe sociale. În fapt, este vorba despre laboratorul chimic al fostei uzine Pheonix (devenită Cuprom), care nu a fost decontaminat în prealabil. Nici măcar nu au fost scoase recipientele cu substanțe periculoase, ce să mai vorbim de curățarea întreagii clădire. Nu îți trebuie multe cunoștințe ca să îți dai seama că un fost laborator chimic unde s-au manipulat ani la rândul substanțe periculoase nu este un loc propice locuirii.

Reportajul din EvZ arată limpede că este vorba de o acțiune electorală, chiar și după ce lăsăm la o parte exagerările de campanie (să nu uităm că EvZ nu este neutru, ci susține fără rezerve PDL). Comentariile la articolul din ziar ne arată că acțiunea de campanie a reușit: marea majoritate aplaudă acțiunea primarului. Probabil că și la fața locului situația e la fel, băimărenii își sprijină primarul care „face ordine”. Ce mai contează că pot să moară niște oameni? Pardon, nici nu sunt oameni, ci „țigani”, ar spune voios alegătorul mediu simpatizant al lui Cherecheș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *