Categories
Random Stiri

Direcțiile de Sănătate Publică Bistrița, Cluj, Timișoara, Arad… Afară, toți!

Când a apărut știrea cu epidemia de rujeolă din Ardeal hăăăt acum câteva ore, recunosc că primul impuls mi-a fost să spurc tinerele viitoare tăntici pe care unii mai din popor le avem pe facebook șeruind beneficiile noroiului de Ciorogârla amestecat la foc mic cu buruienile de Sarmizegetusa. Mai ales că știrea era în așa fel scrisă cât să mă îmbie să fac asta, mai că nu-mi servea o furcă și-un topor digital. Urmând aceeași linie, pe facebookul oficial Ministerul Sănătății a adăugat lăudabil și o hartă pentru impact maxim.

ms-facebook

Citind mai departe, îmi devenea limpede că amploarea localizată a epidemiei îmi scutura frustrările anti-antivax. Nu că Banatul n-ar fi fruncea și Ardelenii cu A mare cei mai elitiști români din istoria românilor, dar totuși publicul țintă al oliviilor-steer se împarte relativ uniform geografic, din Herăstrău până în San Francisco funcție de Like-uri nu de accentul cu ioi. Iar oricâtă atenție ar capta și oricâți nervi ne-ar provoca, din fericire zumzetul antivax nu poate exercita forța asta de propagandă ca să provoace o criză sistemică. Încă, cel puțin. Aici a început să mi se ridice sprânceana.

Dând cu deș’tu’ mare pe telefon spre finalul articolului, deja îmi aminteam de prieteni care recent căutau exasperați bătrânescul vaccin ROR pentru copiii lor din farmacie-n farmacie și din pont în pont cu sau fără pile. Unii chiar în Arad, locul celor două decese înregistrate din cauza rujeolei, alții prin București. Prieteni hiperactivi, stresați de joburi, proiecte, casă și rate, oameni care n-au timp și cred că nici habar de Olivia Nuștiucum. Dau știrea pe whatsapp altui relativ proaspăt tătic care sesizează instant ceva ce lipsește din articol: „da frate dar plm nu găsești nicăieri kktul ăla de ROR”. A se scuza acronimul ROR, pe chat pe telefon se tastează rpd.

În fața acestor trei surse proprii și personale acuzând lipsa vaccinurilor pe care efectiv „nu le găsești nici cu șpăgi”, în hărmălaia facebook apare rațional jurnalistul Rusu Florin care demască ipocrizia din comunicatul de presă de ieri al  Ministerului Sănătății amintind de un alt comunicat din 1 aprilie 2016, ca să se închege acum în septembrie păcăleala de piar alunecos.

ms-vaccin-ror

Coincidență, focarele localizate în aprilie s-au extins în vecinătăți devenind acum epidemii cu morți. Dar hei! hai să pornim o vânătoare de vrăjitoare digitale. Ce contează că în satele alea de la granița județelor Cluj-Bistrița n-au medic de familie sigur au laptop cu internet prin 3G și o urmăresc  sofisticați fix pe Olivia Steer.

Acum nu știu cum să vă explic eu susțin guvernul tehnocrat și mi-e drag Ministrul ăsta al Sănătății angajat temporar în rol de pompier omniprezent. Și mă oftic că încă o criză d-asta îl va uza din nou în rolul voluntar de  carne de tun pentru șmecherii din Sănătate.  Dar am alergie la abureli d-astea de neasumare a responsabilității. Nu e vina unor vraci de facebook că deși oficial notificate Direcțiile de Sănătate Publică și-au trăit aprilie-mai Paștele-Ziua Muncii, iunie-liber-de-Rusalii, iulie-august concediile și au lăsat să explodeze o epidemie care deja a ucis trei copii.

Repet: acum patru luni Ministerul cerea oficial „tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică mobilizarea, în regim de urgență, pentru desfășurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR), în contextul apariției unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în județele Bistrița și Cluj.”

Acum același Minister „condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării”.

Ce-ar fi să privești în propria ogradă și să condamni în cei mai duri termeni propriii angajați din DSP care au frecat-o patru luni? Că doar nu s-au legat veganii antivax cu lanțurile de seringile cu vaccin ROR. Ce să mai faci rapoarte de evaluare a activității? Afară! Valea! Deratizat tot! de la femeia de serviciu până la toți directorii DSP din județele respective afectate de epidemie. Nu știu, aduse asistente-doctori-directori din alte județe în criza din Ardeal-Banat, importat asistente din Republica Moldova și Ucraina, aduși doctori din India și Filipine, orice dar redați-le concediul celor din DSP Bistrița, Cluj, Timiș, Arad.

PS: în România, neglijența nu se pedepsește. Ca un disc stricat voi repeta placa asta la acest colț de stradă.

Update: pe scurt, romii și imigranții au provocat epidemia, da?

  • În urma numeroaselor comentarii acuzând lipsa vaccinurilor, Ministerul Sănătății a revenit public precizând că distribuția celor 380,000 vaccinuri ROR disponibile se face fără sincope majore. Sursa.
  • Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a găsit vinovații: romii. Nomazi din Arad până în Bistrița-Năsăud, fix focarele de pe harta Ministerului. E perfect justificabil public, moral, comunicațional, doar n-o să se atingă halatele lor impecabile de șatrele alea de țigani. Ba mai mult, „potrivit directorului adjunct al DSP Bistrița-Năsăud, medicii de familie au reușit să țină sub control epidemia de rujeolă asrfel încât aceasta să nu ajungă în comunitate”. (subliminal țiganii ăia nu sunt „comunitatea” de care se îngrijește dom’ director). Sursa.
  • O premieră pentru România, apare imigrantul ca țap ișpășitor semn că progresăm în convergența cu valorile occidentale, nu? Pentru că romii de mai sus nu alimentau suficiente prejudecăți, „oficiali” au declarat pentru Adevărul că „cel mai mare focar a pornit de la copilul nevaccinat al unor imigranţi”. Sursa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *