Categories
Random Stiri

Listele electorale (văzute din Canada

Liste electorale

Guest-post: Stelică

Acum ceva vreme am trimis o opinie cum ca listele electorale nu-s prea corecte, argumentind cu cresteri destul de mari intre 2 alegeri, ba chiar si in cele 2 saptamini dintre tururile prezidentiale, cu cifrele recensamintelor si cu procentul foarte ridicat al celor din listele electorale fata de populatia totala. Eu sustinind ca listele electorale ar trebui sa aiba cam 15 milioane de votanti.

Argumentul serios, perfect valabil si la care nu ma gindisem desi fac parte din aceasta categorie esta ca in listele electorale sunt toti cetatenii romani cu drept de vot din toata lumea… Se produsese in mintea mea o confuzie grava, fiindca aici, in Canada cei ce sunt plecati de mai mult de 5 ani de zile pierd dreptul de vot, reprimindu-l imediat in momentul reintoarcerii (aici votul este strict legat de o adresa si nu poti vota pe liste electorale speciale, existind insa atit votul prin anticipatie cit si votul prin corespondenta). Evident, cu ceva exceptii (diplomati, militari in misiuni…). Adica aplicam regula asta si pentru romani atunci cind argumentam, desi stiam clar ca nu exista.

Am incercat sa vad daca sunt in listele electorale, dar incercarea a fost dupa alegerile europarlamentare si n-am obtinut nimic. Am zis ca site-ul nu functioneaza. Vazind articolele din presa cum ca Autoritatea electorala spune ca sunt asteptati la urne tot peste 18 milioane plus vreo 600 de mii din afara, am intrat iar pe site. 

E de neconceput in acceptiunea mea ca pentru a afla daca sunt in liste trebuie sa dau in acelasi timp CNP si nume si prenume. Dar surpriza a fost si mai teribila, cind am constatat ca de fapt nu sunt in listele electorale permanente. Sau ca nu exista persoana cu CNP-ul meu si cu numele si prenumele meu…

Eu sunt Stan Patitul, pentru ca in 1999 am trait una si mai tare. Infiintind atunci un AF n-am putut plati impozitul anticipat pentru ca nu existam pe nicaieri, desi pe Buletinul de identitate era scris un CNP. M-am dus la Politie si mi-au confirmat. Ba mai mult, la adresa respectiva locuia numai sotia, iar copilul la o adresa mai veche, desi in Buletin era mutatia facuta evident ca de ei si facusem mutatia pentru amindoi (eu si sotie). Asa mi s-a explicat ca pina atunci mai fusesera niste ciudatenii: votasem mereu le lista speciala, desi facusem demersuri sa fiu in lista, nu primisem „milionul lui Vacaroiu”.

A fost de coma atunci fiindca m-au trimis la Centrul militar judetean sa vin cu hirtie de la ei cum ca figurez la ei, de cind si la ce adresa, ca atunci cind m-a auzit capitanul ala si-a facut cruce la propriu. AM fost motiv de amuzament pentru colegii de la servici, „Omul care nu exista in acte”, desi facusem diverse imprumuturi pentru bunuri…

Socul a fost dupa ce am primit Cartea de identitate. Imi dadusera acelasi CNP ce exista scris pe vechiul BI scris de ei, dar pe care ei nu-l gasisera. Am fost socat, am telefonat imediat si raspunsul primit a fost destul de alambicat. Cert este ca figuram acum si in plus, reusisem sa aduc sub acelasi acoperis toata familia. La alegerile din 2004 aparusem in sfirsit pe liste. Acum in 2014 am disparut din nou. Intre timp am emigrat si sunt „fericitul posesor al celebrului pasaport cu abtibild cu numar ca am domiciliul in Canada”.

Oare citi or mai fi ca mine? Sau citi inregistrati de 2 ori? Sau citi decedati ar mai fi inca in liste? Am facut o sesizare direct pe site. Sa vedem cind vor raspunde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *