Categories
Stiri

Admitere la liceu, greseli, educatie si incredere

Articolul este dedicat celor care au inteles articolul precedent, si s-au simtit vreodata atinsi de frica. Voi incepe cu o poveste spusa de profesorul meu de biologie, domnul Țurcanu, in primul an de liceu. S-au dat niste teste de inteligenta, invatare, si alte aptitudini similare unor elevi la inceputul liceului. Apoi au fost impartiti in 2 clase, clasa A si clasa B. Celor din clasa A li s-a zis ca ei sunt cei mai buni, si au fost tratati ca atare, pe tot parcursul liceului. Celor din clasa B li s-a spus ca ei sunt cei din a doua jumatate, si au fost tratati ca atare pe tot parcursul liceului. Ca rezultat, cei din clasa A au avut rezultate extraordinare, cum era de asteptat, iar cei din clasa B, cel mult peste medie. Cel mai bun din clasa B cu greu se ridica deasupra mediei celor din clasa A. Va intrebati cum de cel mai bun din clasa B era peste media din clasa A, cand de fapt el trebuia sa fie sub cei din clasa A? E simplu, in clasa A au fost alocati numerele pare de la evaluare, si in clasa B au fost alocati numele impare. Adica cel cu potentialul cel mai mare, dupa 4 ani in care i s-a spus ca e printre cei mai slabi, cu greu a depasit media celor care li s-a spus timp de 4 ani ca sunt cei mai buni. Cei cu potential mediu pentru ca li s-a spus timp de 4 ani ca sunt cei mai buni, au obtinut rezultate mai bune.

http://www.soulseeds.com/wp-content/uploads/2012/11/you-can-do-it-252x300.jpg

Aceasta povestioara spusa de un excelent pedagog, ne-au pastrat catorva dintre noi o bruma de incredere pe tot timpul liceului. Vedeti dumneavoastra, dragi cititori, eu eram in clasa B de mate-fizica a micului liceu teoretic de provincie. Datorita unui ADHD minor, pentru mine fractia de la sfarsitul unei probleme a fost rezolvata 4/2=4 pentru o fractiune de secunda, iar profesorul care a corectat lucrarea, din graba, mi-a taiat toata demonstratia in loc de scazut cateva sutimi, interesandu-l rezultatul, nu si daca am inteles ce aveam de facut. Bineinteles ca acasa am fost crucificat: rusinea familiei, o sa rada toata lumea de noi, nu o sa ajungi nimic in viata, plus corectia fizica de rigoare. Nu au crezut ai mei in mine nici cat sa depuna contestatie. Alti parinti au tras sfori sa isi mute copiii de la o clasa la alta, din diverse motive, nu s-a intamplat si pentru ratatul de mine. Directorul liceului a chemat-o pe mama mai tarziu sa ii arate lucrarea, si cum sta situatia.

Cum de a ajuns profesorul de biologie sa ne spuna povestea ? Diriginta clasei A, care ne era profesoara de franceza, ne spunea destul de des ca „voi aia de la B mai slabutii”, pana cand s-a saturat de discursurile mele de 30 de minute in care o rugam sa nu isi mai prajeasca creierii cu noi astia prostii, ca nu meritam atentia distinsei profesoare, si mai bine sa faca un pustiu de bine sa ne lase in parc. Din intamplare profesoara din gimnaziu m-a invatat o franceza foarte buna, asa ca „ascultatul” nu ma speria. Incerca sa ma reduca la tacere amenintandu-ma ca ma duce la biroul directorului. Eram foarte bucuros sa aud asta, „poate va mai putea constata si altcineva esecul dumneavostra pedagogic” replicam eu. Apoi asmutea clasa asupra mea „daca nu taci, va dau lucrare de control”. „Inca un esec pedagogic doamna, folositi un lucru normal, o evaluare, ca instrument de coercitie, si ma mai si ostracizati public, acum va rog chiar eu sa mergem in biroul directorului”.  La absolvirea liceului, doamna respectiva plangea cu lacrimi de crocodil ca sunt foarte nerecunoscatori toti elevii, si ca nimeni de la clasa ei nu a venit sa ii multumeasca, nu a primit nici o floare, etc. Sunt curios daca a realizat acum, dupa 16 ani, de ce. Ei bine, in comunitatile mici, vestile umbla repede, asa ca domnul Țurcanu a avut grija sa ne dea un pic de incredere prin acea povestioara.

Domnul Țurcanu cerea doar un lucru de la noi, sa intelegem „de ce” se intampla niste lucruri. „Denumiri de melci, si alte nebunii latinesti scrantitoare de limba, nu o sa va aduceti aminte, dar procesele si fenomenele daca le-ati inteles, o sa le tineti minte toata viata”. Si asa a fost, stiu cum functioneaza genetica, in linii mari, la fel si selectia naturala, si evolutia, si anatomia umana. Era un bagaj de snoave si intamplari hazlii, despre cum cel slab si istet invinge pe cel puternic si arogant. Ii mai datorez altceva domnului Țurcanu, excelenta limba engleza pe care o vorbesc acum. In cancelariile de provincie e o mancatorie extraordinara pe ore, pe catedre, pe orice. Un cadru didactic nou, cum ar fi profesoara de engleza, iesit de pe bancile facultatii si fara „spate” este mancat cu fulgi cu tot, de profesori in primul rand, apoi cu moralul la pamant si de elevi. Domnul Țurcanu a luat-o sub aripa lui protectoare, mergeau pe drum spre casa o buna bucata impreuna. Multa lume ii suspecta de oarece legaturi amoroase (diferenta de varsta era de peste 20 de ani). Eu stiu ce ii spunea dumnealui, aceleasi povesti hazlii, sub alte forme, despre cum cel slab si istet invinge pe cel puternic si arogant.

Asa ca noi aia slabii din clasa B am reusit urmatoarele : – singurii 2 din tot judetul care au dat BAC-ul la astronomie (Dami si cu mine) de citeau cei din comisie din manual sa vada daca am raspuns corect; – cele mai mari 2 note din liceu la filosofie la BAC primite de la spaima de comisiilor (Tataie si cu mine). Tataie e chiar absolvent de filosofie si editor la o revista; – singurul din liceu care a luat BAC-ul din prima si apoi a intrat la facultate la arhitectura fara sa faca o ora de meditatie dupa ce a facut armata. Dami e un arhitect care a construit ceva pe la mall-uri, pe la birouri, spatii comerciale si alte cele prin Bucuresti;- Dami, Dudu, Tataie si cu mine am fost, impreuna cu alti colegi, sufletul cenaclului literar din localitate pentru doi ani, si mari rozatori si comentatori de literatura SF;- subsemnatul scrie la colt de strada si lucreaza in IT;- alti colegi sunt politisti, asistente, lucreaza in IT, etc samd.

Ei bine, am facut o gresala, care mi-a marcat o buna bucata din viata. Parintii mei m-au aruncat la gunoi, asa m-am simtit. Numai ca s-a mai gasit cate cineva care sa creada in noi. Care sa ne spuna ca suntem mai buni decat ni se spunea, si asa si era. Cresc flori foarte frumoase si pe gramezile de gunoi. E OK sa gresesti in viata. Iti poate deschide orizonturi nebanuite. Esecul acesta m-a ajutat sa fac fata unor situatii cu mult mai demoralizatoare, si le-am depasit, cu succes. Acum sunt in stare sa trag si pe altii dupa mine. Dami, cel mai introvertit si „mut” coleg de liceu este un baiat extraordinar de jovial si expansiv acum. Si el este un castigator. Tataie, a fost din totdeauna.

E OK sa gresesti in viata. Nu esti acea gresala, e doar un episod trecator din viata ta. Important e sa nu persisti in gresala, sa iti inveti lectia, sa nu mai gresesti alta data, si sa nu te dai batut. Esti mai bun de atat! Gaseste-ti pe cineva care crede in tine si asculta mai mult acea persoana decat pe toti ceilalti care iti spun ca esti un ratat pentru ca gresesti. Daca nu ai obtinut un rezultat foarte grozav la admiterea in liceu, nu e sfarsitul lumii, las-o asa si pregateste-te pentru BAC. Daca ai luat BAC-ul cu nota mica, e OK si asa, concentreaza-te la admiterea in facultate. Daca ai note mici in facultate, nu te demoraliza, daca ai restante, sa stii ca am avut colegi care au luat restanta dupa 30 de incercari, important e sa iei diploma. Fa toate pe bune, prin fortele tale, prin inteligenta ta, poti !

La facultate, daca ai noroc, o sa intalnesti pe altii ca tine, prieteni pe care o sa ii ai pe viata. Adevarata incercare este in viata, la serviciu, ca parinte, si asa mai departe. E OK sa faci greseli, atata timp cat inveti lectia, nu persisti in gresala, te ridici si lupti in continuare. Dupa ce reusesti, ajuta-ti aproapele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *