Categories
Stiri

Gândul Daily Fail și ipocrizia bătăii în obraz

Remarcabil demersul Gândul de a demonta minciunile tabloide din țara mamă a tuturor tabloidelor. A nu se uita că “presa galbenă” din Marea Britanie a fost prinsă-n fapt ascultând ilegal telefoane iar agresivitatea paparazzilor săi a condus la moartea prințesei Diana. Asta pentru cine se alintă cum că avem cea mai violentă și mizerabilă presă. Nu că n-am fi în top, dar mai scăpați câte-un click și prin vecini, vă rog – FoxNews, Daily Mail, Bild, berlusconizare – ar trebui să ne mândrim că tânăra noastră democrație suferă de boli moderne, la care n-au găsit tratament nici democrațiile bine consolidate.

De apreciat și editorialul care îmbracă reportajul linkuit mai sus. Aplauze pentru efortul reportajului ceva rara avis în prezentul agregatoarelor. Însă bipăie al naibii de strident radarul anti-ipocrizie atunci când Gândul descoperă “senzaționalul” Daily Mail, “n-o să-ți vină să crezi ce-au descoperit ziariștii Gândul!“.  Normal, doar sunt cei mai mari specialiști în Daily Mail! Ba chiar încearcă și o statistică a caracterelor gen din 3800 de semne folosite de Daily Mail într-un articol despre români, 2300 sunt neadevăruri, respectiv 60% din conținut, zice statistica minciunelelor. Dar hai și cu alt inventar al caracterelor!

Pe aceeași logică a cifrelor am tastat și eu în Google următoarele: “Daily Mail” site:www.gandul.info. Câte rezultate? Ghiciți? Aud?…Ta ra ta ta taaa taaaam…  50,500 de rezultate!  Exact, peste cincizeci de mii de referințe la Daily Mail în știrile Gândul.

Daily Mail Gandul

Am continuat, și-am dat pagină cu pagină de știri traduse, perplex de cât de mult au putut copia cei de la Gândul din Daily Mail. Mă sictirise practica asta încă de-acum doi ani când am sesizat că traducerile din tabloidul britanic deveniseră specialitatea casei în  bucătăria redacției Gândul. Spre amuzament, alte capturi, la întâmplare, mai jos:

Daily Mail Gandul 01
Daily Mail Gandul 02
Daily Mail Gandul 03

Cum ar putea răspunde tabloizii britanici la calamburul isteț și oricum clasic cu Daily Fail? Gândul, acest Daily Thought zis și  Daily Theft, ‘r-ați ai dreacu’ de bloody romanian ciorditori. Sau de fapt întreținuți leneși că trăiți din știri primite gratis,  jurnalism benefits!

Aștept statistica în procente despre câte știri vândute drept “cualiti” a preluat Gândul din Daily Mail și le-a servit în română cu tot cu garnitura tabloidă și fără ifose de corectitudine. Nu de alta dar nu prea merge să plesnești ucigător muscoiul de pe căciulă, fiindcă, respectând algoritmul devoalat mai sus, ai cel puțin 60% șanse să-ți spargi capul cu pliciul propriei ipocrizii.

În loc de Post Scriptum

Aici s-ar fi terminat postarea pe modul rant. Însă pentru echilibru, trebuie zis că e păcat de editorialele locului, asta pentru cei cu skill de gameri, care ajung să dea click pe respectivele titluri ocolind dibace jde mii de reclame. În apărarea lor, doar coloana din dreapta, aia cea mai îngustă rămâne citibilă în tabloidul Gândul. Da, tabloid, dincolo de conținutul tradus, au copiat până și formatul și stilul Daily Mail. Înțeleg drama jurnalismului actual, purgatoriul tranziției Print-Internet plus criză financiară mondială plus tabloidizare, și ea tot mondială. Nu dezvolt că oricum n-am soluții.

Dar înțeleg că se poate. Deși spaima și ura întreținute tabloid nu prea se tratează încă în România, breasla jurnalistică britanică își dezvoltă anticorpi – grozavi chiar, proaspeți reinventați, excelentă asociație de breaslă jurnalistică! Despre care am aflat citind un jurnalist britanic implicat în demersul lăudabil al Gândul. Jon Danzig și articolul său merită măcar un scroll!

Un jurnalist britanic care față-n față cu răspunsul departamentului legal de la Daily Mail vă invită să please consider să faceți reclamație. Și încheie cu accent pe recomandare: If you’re going to complain, please do it soon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *