Categories
Stiri Tu cu cine ai vota

Ministerul Viselor Deșarte

Ar trebui să fie obligatoriu, prin Constituție, ca în fiecare cabinet să existe portofoliul Viselor Deșarte. Acest minister, cu un rol însemnat în asigurarea bunei guvernări, nu are nevoie de funcționari, ci doar de demnitari și cabinetele lor. Își va avea deci sediul într-o clădire somptuoasă, cu birouri mari, mobilier extravagant și decorațiuni impunătoare. Pentru că demnitarii au sarcini deosebit de importante, ei nu pot fi simpli secretari de stat, ci miniștri-delegați.

Aproape un etaj va fi ocupat de cabinetul Ministrului Delegat pentru Autostrăzi, un domeniu prioritate zero pe agenda publică. Ministrul va avea sarcina ca odată la trei luni să desenez frumos, în culori, pe harta României traseul viitoarelor autostrăzi. Consilierii săi vor pregăti o prezentare PowerPoint și o explicație credibilă a modului în care, în maxim cinci ani, miile de kilometri de autostradă desenați vor fi construiți cu fonduri europene, cu sprijinul chinezilor sau în parteneriate public-privat. Atunci când nu desenează, ministrul va fi ocupat să negocieze dur cu baronii locali traseele autostrăzilor.

În apropiere va fi și Ministrul Delegat pentru Infrastructura de Transporturi, Alta Decât Autostrăzi. Acesta se va ocupa cu prioritate de trenul de mare viteză, stabilind viteza optimă cu care va circula aceste prin toate punctele cardinale, dar nu mai puțin de 220km/h. Alte proiecte importante sunt canalele: Dunăre-București, Siret-Dunăre, Mureș-Olt, Jiu-Someș și, neapărat, ambițiosul Prut-Bega, lăsând să se înțeleagă că, la o adică, ar merge și o extensie până la Nistru. Nu sunt de uitat nici Metrourile, căci după ce va termina cele zece magistrale la București, va sprijini și lucrările edililor locali, cum este cel de la Timișoara.

Un loc special va avea Ministrul Delegat pentru Edificii Culturale. Rolul său va fi cât se poate de simplu: în fiecare oraș din România vor exista câte o Catedrală Națională, un Stadion de Nivel UEFA, o Sală de Sport Multifuncțională și o Sală Polivalentă Potrivită Unui Oraș European. La sate, Catedrale Mai Mici, câte două pe comună, stadioane rezonabile și săli de sport simplufuncționale. În limita resurselor disponibile, se vor construi și Teatre, Opere și Hipodroame.

Pe același etaj, față în față, se vor găsi cabinetele Ministrului Delegat pentru Reforma Educației și Ministrul Delegat pentru Reforma Sănătății. Educația și Sănătatea vor fi priorități naționale permanente și cei doi miniștri vor avea ca primă sarcină să calculeze procentele corespunzătoare din PIB alocate lor. Ministrul Delegat pentru Educație se va asigura că vom depăși în patru ani Coreea de Sud, dacă nu și Finlanda. Ministrul Delegat pentru Sănătate va face planuri trimestriale de reorganizare a sănătății publice, de la autoritățile regionale la pachetul de servicii de bază – cel mai generos din lume. Într-un exemplu inovativ de colaborare inter-instituțională, miile de elicoptere și avioane ale serviciului de urgență vor fi utilizate pentru a duce la școală copiii din Moldova (căci în România va fi câte o școală în fiecare cătun, conectată la Internet, vezi mai jos). Prioritar, cei doi miniștri vor scrie noile legi în domeniu, cel puțin o dată pe an.

Ministrul Delegat pentru România Electronică va coordona marile proiecte de infrastructură IT. Periodic, va lansa programul național de informatizare, explicând cum, în doar doi ani și cu doar câteva miliarde de euro, vom plăti taxele, vom vota, vom învăța, vom… ce să mai, vom face totul online, pe un mare portal dezvoltat de guvernul României. Internetul va zbârnâi la viteze nemaivăzute de pe vârful Omu până în Delta Dunării. De fapt, nu i se va spune Internet, ci, simplu, eRomânia.

Evident că tot aici își va găsi locul și Ministrul Delegat pentru Locuri de Muncă, care va calcula cu precizie câte sute de mii de noi locuri de muncă vor fi create anual. Pentru că locurile de muncă vor fi în economia privată – firește, e vorba de un guvern modern, progresiv, în sarcina acestui ministru va cădea nu doar negocierea permanentă și fructuoasă cu sindicatele, ci și atragerea celor mai mari investitori ai lumii, care se vor ruga de Ministrul Delegat să îi lase și pe ei să deschidă afaceri în România.

Nu în ultimul rând, va funcționa și Ministrul Delegat pentru Creșterea Veniturilor. El va avea rolul esențial de a calcula la începutul fiecărui mandat cât de mult vor crește salariile și pensiile pe durata mandatului respectiv. Suma în sine nu contează, atât timp cât depășește o mie de euro și este mai mare decât creșterea din mandatul precedent.

Activitatea tuturor miniștrilor de legat va fi coordonată de însuși Ministrul Viselor Deșarte, figură proeminentă a politicii românești și nu numai. Acesta va avea rang de vice-prim-ministru, ba chiar de prim-vice-prim-ministru. Înconjurat de consilierii săi sociologi deosebit de activi pe Facebook, Ministrul Viselor Deșarte va avea sarcina aproape imposibilă – dar nu pentru el! – să distribuie în fiecare seară participarea miniștrilor delegați la cele câteva zeci televiziuni de știri, pentru a explica poporului viitorul minunat. MVD se va ocupa personal să explice, pe baza unor sondaje autentice, cine este vinovat pentru eșecul tuturor proiectelor.

Veți spune, poate, că structura este prea stufoasă, că sunt prea multe cabinete de demnitar, cu secretară, șofer, mașină și toate cele. Dar gândiți-vă la rolul esențial al Ministerului Viselor Deșarte: va degreva guvernul de cele două sarcini care îi ocupă 80% din timp: pregătirea proiectelor fantasmagorice și vorbitul la televizor. Astfel, prin simpla înființare a noii structuri, ceilalți miniștri vor avea timpul necesar să se ocupe de administrarea țării. Costul nu e deloc prea mare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *