Categories
Stiri

Moș Guvernul și feudele universitare

Pentru premierul Ponta deja devine un obicei: de Crăciun, taman când toată lumea intră în vacanță, schimbă legea educației naționale prin ordonanță de urgență. Și anul acesta, ca și anul trecut, țintele sunt finanțarea și asigurarea calității, cu precădere în învățământul universitar. E foame de bani prin feudele universitare, așa că Moș Guvernul le aduce, iar, un cadou de Crăciun.

Anul trecut, pe 19 decembrie 2012, a fost OUG 92/2012, ultima a mandatului Ponta I. A sărit în ochi modificarea prevederilor privind incompatibilitatea între funcțiile de rector și ministru, așa încât cei doi miniștri, Pricopie și Costoiu, să ocupe portofoliile de la educație și cercetare păstrând și pozițiile de rectori. S-a vorbit mai puțin despre reorganizarea ARACIS, agenția care se ocupă cu evaluarea calității în învățământul superior. Ordonanța reglementa din nou modul de alegere a membrilor consiliului ARACIP și făcea loc pentru amânarea folosirii clasificării europene a universităților.

Anul acesta, atenția cade pe reașezarea învățământului obligatoriu. Dintr-o trăsătură de condei ajungem la învățământul obligatoriu de unsprezece ani, cu clasa pregătitoare, patru de primar, patru de gimnaziu și două de liceu sau tehnologic. Nu e un lucru rău, în principiu, să fie mai multă educație gratuită (căci obligtoriu înseamnă musai și gratuit), dar cât costă și cum vom pune în practică treaba asta, nu ne spune nimeni. Cel mai probabil nu vor fi efecte concrete imediate, dat fiind că nu există capacitate de a impune rămânearea elevilor încă un an în liceu, așa cum nu a fost până acum nici pentru clasa a noua.

Fac o paranteză. Ca fapt divers, s-a întâmplat să particip în noiembrie și decembrie la niște întâlniri unde se dezbătea strategia națională în educație 2014-2020, a cărei adoptare este o precondiție pentru accesarea fondurilor europene în domeniul resurselor umane. Ideea creșterii numărului de ani de învățământ obligatoriu nu a fost luată nicio clipă în calcul. Curat viziune ministerială!

Închid paranteza și revin la OUG de astăzi, 23 decembrie 2013. Încă nu am văzut textul ordonanței, că nu există nicăieri publicat spre dezbatere publică (despre opacitatea extremă a ministerului educației am mai scris, nu s-a schimbat nimic). Găsim un comunicat de presă al ministerului în care sunt înșiruite schimbările, foarte pe scurt. Sunt multe și în majoritatea cazurilor urgența nu e deloc vizibilă.

Cele mai importante, cel puțin la prima vedere, sunt tot cele care se referă la asigurarea calității în sistemul universitar. Se modifică – din nou! – chestiuni legate de funcționarea ARACIS și alegerea membrilor, adică exact obiectul ordonanței de anul trecut. Acest lucru trebuie coroborat cu anunțui ministrului cercetării că se renunțe oficial la clasificarea europeană a universităților, „la cererea Consiliului Național al Rectorilor”, și se revine la folosirea unor indicatori de calitate pentru finanțarea universităților. Pe scurt, se schimbă și acreditarea și evaluarea perioadică, revenind la sistemul aplicat din 1998 până în 2010, cu rezultatele vizibile în calitatea mediocră a învățământului universitar din România.

Iar pentru cunoscători, să citim printre rânduri în comunicatul laconic al ministerului: „se asigură cadrul legal ca specialişti din diverse domenii de activitate să ocupe funcţii didactice de predare, având statutul de cadru didactic asociat invitat”. Mai exact, cine sunt specialiștii și cât de diverse sunt domeniile? Politca e un domeniu divers?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *