Categories
Stiri tu cu cine ai vota

Cum se fură o lege

În imaginea alăturată este ordinea de zi a ședinței comune de astăzi a Comisiilor de „Administrație Publică” și „Industrie și Servicii” a Camerei Deputaților, așa cum apare pe site-ul Camerei. Însemnările colorate îmi aparțin. Așa cum e normal, fiecare proiect de lege are un număr de înregistrare, care e chiar link către pagina proiectului, unde oricine poate citi ce vor inițiatorii, ce avize au fost primite, care e opinia guvernului și ce termene sunt pentru dezbatere. Așa cum nu e normal, unul dintre proiecte nu are nici număr de înregistrare, nici termene. Este proiectul Legii Minelor, proaspăt sosit de la Senat, unde a fost respins. Votul final la Senat a fost pe 2 decembrie. Teoretic, ar fi trebuit să fie suficient timp să fie înregistrat în sistem. Dar lucrurile nu se opresc aici.

Relatările de presă (Mediafax) ne spun că deputații au terminat de votat proiectul și ar intra chiar mâine în dezbaterea plenului. Mai mult, se pare că la dezbatere au fost votate o mulțime de amendamente. Teoretic, putem intra pe site-ul Senatului să vedem forma respinsă deja de prima cameră. Dar altă relatare (Mihai Gotiu, luat cu rezervele de rigoare, știută fiind poziția sa anti-minerit) ne spune că deputații s-au trezit cu 68 de pagini de proiect la prima vedere în față și că previzibil, au votat la ordin.

Să presupunem că M.G. exagerează. Însă aflăm tot din presă (tot Mediafax) că raportul celor două Comisii diferă semnificativ de forma inițiatorului. Liderul PNL din Cameră, deputatul Scutaru declară senin:

„Cu puţin timp înainte de începerea (şedinţei, n.r.) Comisiei am mai lucrat împreună cu domnul preşedinte Iancu la nişte propuneri, ca să le dăm forma finală. Domnul Iancu se referea la acele prevederi privind tansparenţa în exploatarea resurselor naturale. Sunt amendamente pe care grupul PNL le-a depus. Fiind depuse cu puţin timp înainte, domnia sa a ţinut să le parcurgă. În final, a ieşit o lege pe care USL o susţiune, o promovează. Nu e o lege specială cu dedicaţie pentru o companie. Am vrut să evităm lucrul acesta. Pe primul loc e transparenţa şi interesul statului român”

Cu alte cuvinte, în numele transparenței și al interesului statului român, forma finală a fost negociată de doi oameni: Scutaru de la PNL și Iancu de la PSD.

Probabil că vom afla mâine, în timpul dezbaterii din plen cum arată noua lege a minelor. O lege care poate afecta puternic viața multor comunități va fi în atenția publicului, în forma ei finală, timp de câteva zeci de minute, cât durează votul plictisit al deputaților. Acesta este intervalul teoretic în care „dezbaterea” poate exista.

Nu știu dacă Legea Minelor va fi una viciată de mâna lungă a firmelor interesate și cu bani de împărțit. Însă cu siguranță ea a fost deja furată de jocul murdar al câtorva deputați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *